Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na Opavu znovu nevyzráli, je vyrovnáno

Loňský vicemistr Kooperativa NBL zvládl i druhý domácí zápas a vyrovnal stav čtvrtfinálové série na 2:2 na zápasy. Válečníci tentokrát odehráli lepší duel, především první poločas se jim povedl, ale po přestávce domácí zabrali a zlepšenou obranou i útokem získali druhý bod.

Hráči Děčína začali střetnutí velmi dobře a hned první útok zakončil Landa košem. Válečníci navíc přidali dobrou obranu, získávali míče, a po čtyřech minutách vedli 2:7. Domácí se sice následně bodově dotáhli, ale naši byli v útoku lepší a vyhráli první čtvrtku 8:16. A vedení mohlo být ještě výraznější, kdyby proměňovali své tutovky. Také druhou čtvrtku zahájil bodově Landa, na druhé straně sice Jurečka snížil trojkou, ale Děčín byl stále pozorný v obraně a díky osmi bodům Feštra v řadě utekl na 11:26! Opava, která si nevěděla rady s děčínskou obranou, si dvakrát pomohla trojkou, jenže hosté vždy odpověděli a stále si drželi náskok okolo hranice deseti bodů. Po trojce Ježka to bylo 24:35, po koši Autreyho 25:37, po smeči Pomikálka 29:41, ale poslední slovo v poločase měl domácí Švandrlík a jeho přesné šestky – 31:41.

Nejlepšími poločasovými střelci Děčína byli Feštr a Landa s 10 body, Carlson měl 8 doskoků. Zajímavá byla statistika střelby za 2 body, kde Děčín vystřelil 29 pokusů a trefil jich 15, naopak domácí to zkusili jen devětkrát a dali jich pět. Jenže dali pět trojek proti jediné děčínské. Válečníci také byli lepší ve ztrátách, kde byl v poločase stav 12:4.

Ve druhé půli se jako první trefil Krakovič, po něm přidal trojku Carlson a zdálo se, že Děčínští jsou na dobré cestě. Jenže Opavští zatroubili k protiútoku, Šiřina po nesportovním fauly Landy proměnil obě šestky, následně trefil trojku, a po koši s faulem Gniadeka se náskok Válečníků takřka rozplynul – 41:46. Další minuty pak přinesly tuhou bitvu, ve které bylo dost nepřesností na obou stranách a skóre se neměnilo. To ukončila až trojka Švandrlíka, na kterou ještě zareagoval Šiška dvěma body, ale na další trojky Klečky a Bujnocha už naši odpověď nenašli, navíc přišly další opavské body a minutu před koncem této čtvrtky to bylo 54:48. Poslední slovo měl ale Carlson a jeho trestné hody – 54:50. Poslední desetiminutovka nabídla opět boj o každý míč, ve kterém bylo k vidění dost ztrát na obou stranách a jen málo bodů. Více jich ale dávali Válečníci, kteří pět minut před koncem po tříbodové akci Autreyho snížili na 59:58, po smeči Carlsona dokonce otočili na 59:60. Pak ale vyrobili další ztráty a Opavští je potrestali šňůrou 10:0. Následně sice Šiška trojkou vykřesal určitou naději, ale domácí si díky útočným doskokům koncovku dokonale pohlídali a trojka Zbránka pečetila na 74:63.

Zápas nabídl dva rozdílené poločasy. Ten první se Válečníkům povedl a dokázali domácí ostrostřelce udržet na 31 bodech, v tom druhém ale Opava přidala v obraně a naopak dovolila Děčínu jen 22 bodů. Válečníci tentokrát soupeře přestříleli ovšem s nižší úspěšností, ale především opět nechali Opavu pálit za tři body a dostali 13 trojek. Na doskoku tentokrát vyhráli naši, měli také méně ztrát a dali více bodů z druhých šancí, ale na výhru ve vyrovnaném utkání to nestačilo.

„Dnes jsme měli výborný vstup, a v první čtvrtce jsme dovolili domácím jen osm bodů. Ve druhé už nebyla naše obrana tak precizní, ale přesto jsme vedli. A mohli jsme vést ještě více, jenže jsme zahodili plno jednoduchých střel. Po poločase přišel tlak Opavy, její zónová obrana a také jí padly nějaké trojky. Koncovku si pak domácí již pohlídali,“ řekl po zápase trenér Děčína, Tomáš Grepl, a pokračoval: „Dnes nemohu klukům nic vyčítat, byl to dobrý zápas s kvalitou play-off.“

Domácí měli pět dvojciferných střelců, z nichž nejlepší byl Bujnoch se 14 body a 11 doskoky. V dresu Děčína si opět zapsal double-double Carlson za 11 bodů a 11 doskoků, Autrey dal 10 bodů a měl dokonce 12 doskoků. Landa i Feštr už nenavýšili svůj poločasový účet a skončili na 10 bodech.

Stav série je tedy vyrovnaný 2:2 na zápasy a nyní se bude už hrát vždy po jednom utkání u každého ze soupeřů. Ten první duel proběhne v neděli 28. 4. od 18.00 v Děčíně.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnes jsme odehráli daleko lepší zápas než včera. Dobře jsme začali, udrželi jsme se na obranném doskoku a nedovolili jsme Opavě tolik útočných doskoků jako včera. Z tohoto pohledu byl zápas pro nás velmi dobrý. Problém přišel ve druhém poločase, kdy nám utekla třetí čtvrtka. Domácí tým trefil těžké střely za tři body, tak jak se tady většinou stává, my to nebyli schopni zastavit, a to nás stálo zápas. Pak jsme se snažili přiblížit, ale domácí zaslouženě dotáhli utkání do vítězného konce.“

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Soupeř se velmi dobře připravil, začal ve vyšší sestavě a tím pádem eliminoval naši hru, která fungovala včera. Nešly nám nohy, nešla nám zóna, ani osobní obrana, nasbírali jsme dvanáct ztrát a byli jsme zralí na ručník. Tady nám ale pomohlo to, že soupeř nedával některé snadné pozice, protože kdyby byl rozdíl dvacetibodový, nemohli bychom se divit. Naštěstí rozdíl byl jen deset bodů, což nás nahecovalo a ve třetí čtvrtině už jsme měli energii a hráli tak, jak se chceme prezentovat. Soupeře jsme zavřeli na dvaadvaceti bodech, což je super číslo. Dnes to bylo hodně vydřené vítězství, kterého si velmi vážíme.“

Hráči po utkání
Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Jsem rád za výkon v prvním poločase, protože to byl zcela opačný obrázek včerejšího zápasu, kdy to z naší strany nebyl zápas play-off. Dnes jsme bojovali o každý míč, nedovolili Opavě útočné doskoky a škoda jen neproměněných lehkých košů. Ve druhém poločase domácí dali těžké střely, my přidali nějaké nevynucené ztráty a také se nám nedařilo proti zónové obraně, kdy jsme si nevytvořili střelecké pozice..“

Václav Bujnoch, pivot BK Opava: „Dvacet dva inkasovaných bodů ve druhém poločase byl klíč k naší dnešní výhře. Energie, kterou měl Děčín v prvním poločase, se ve druhém přesunula k nám, za což musíme poděkovat divákům, kteří nám jí dodali.“

Základní sestavy
Opava: Šiřina, Dragoun, Klečka, Zbránek, Gniadek
Děčín: Šiška, Ježek, Carlson, Landa, Krakovič

BK Opava – BK ARMEX Děčín 74:63
Body Opavy: Bujnoch 14 (4x 3, 11 doskoků), Šiřina 11 (2x 3), Zbránek 11 (3), Gniadek 10, Klečka 10 (2), Švandrlík 8 (2), Kouřil 7 (8 asistencí), Jurečka 3 (1x 3), Dragoun 0.
Body Děčína: Carlson 11 (1x 3, 11 doskoků), Feštr 10, Autrey 10 (1x 3, 12 doskoků), Landa 10 (6 získaných faulů), Šiška 8 (1x 3, 5 asistencí), Krakovič 7, Pomikálek 4, Ježek 3 (1x 3), Kroutil 0.
Střelba za 2 body 12/21:20/45, za 3 body 13/31:4/15, TH 11/15:11/15. Doskoky 33:36 (útočné 7:12), asistence 18:14, ztráty 19:17, fauly 20:19.

Nejlepší hráč utkání: Václav Bujnoch

Diváků: 779

Čtvrtiny: 8:16, 23:25, 23:9, 20:13