Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci porazili Pardubice a půjdou do play-off ze 3. místa

Parádní tečku udělali Válečníci za dlouhodobou částí Kooperativa NBL, když v posledním kole nadstavbové skupiny A1 porazili před bouřícími fanoušky Pardubice a díky výsledkům dalších zápasů se vyšvihli na skvělé 3. místo. Před zápasem se spekulovalo, na koho Děčín může narazit ve čtvrtfinále play-off, variant bylo několik, ale to základní měli naši ve svých rukách – porazit silnou Beksu, jež v posledních zápasech ukazovala svoji sílu.

Hned v úvodu ale Válečníci ukázali, že soupeř to nebude mít vůbec jednoduché. Úvodní rozskok vyhrál Carlson a stejný hráč hned vzápětí otevřel skóre. Poté přišla trojka Pomikálka, dvakrát za tři body se trefil i Šiška, a protože děčínská obrana byla neprostupná, musel si trenér Sanders vzít po čtyřech minutách a za stavu 11:0 oddechový čas. Ten jeho týmu pomohl a Singletary se Škrancem snížili na 11:4. Vzápětí ale Kroutil trefil čtvrtou trojku domácích, a po zisku Landy skóroval Autrey – 16:4. Pardubičtí ovšem pomalu vylepšovali svoji obranu, začali být produktivnější v útoku a po první čtvrtině prohrávali vlastně přijatelně 22:17.

Ve druhé se rozhořela na palubovce tuhá bitva, v níž se bojovalo o každý míč a hra byla často kouskována fauly. První body obstaral trojkou Ježek, na druhé straně ovšem Kohout trefil rovněž trojku a diváci pak sledovali parádní basketbal, v němž se více střelecky dařilo hostům, kteří po trojce Nečase šli poprvé do vedení 26:27. Vedení zpět na stranu Děčína sice vzápětí strhnul Autrey, ale Pardubice ihned odpověděly a pak se vedení přelévalo ze strany na stranu. Tři minuty před poločasem to bylo 32:32, po šestkách Šišky 38:38, ale na koš Kohouta už naši odpověď nenašli – 38:40.

To se ovšem povedlo hned zkraje druhé půle Carlsonovi, poté Autrey přidal trojku a Válečníci opět vedli – 43:40. V dalších minutách byla k vidění pozorná děčínská obrana, která nedovolila soupeři skórovat, ale sami Válečníci se také nemohli dlouho prosadit. V polovině této periody byl tak stav 45:45, poté sice Autrey druhou trojkou udělal radost fanouškům, ale hned vzápětí Švrdlík košem s faulem vyrovnal na 48:48. Po třetí trojce Autreyho to bylo 51:48, jenže Beksa opět zareagovala a přetahovaná pokračovala. Šestnáct vteřin před koncem byl po trestných hodech Krakoviče vyrovnaný stav 56:56, pak sice Pavlovič tříbodovou akcí poslal hosty do vedení, ale Děčín, přestože měl jen 6 vteřin na útok, zásluhou trojky Pomikálka vyrovnal – 59:59.

Rozuzlení dramatu tak přinesla až poslední čtvrtka, v jejímž úvodu obrany obou celků byly velmi pozorné a nedovolily  soupeři skórovat. Pak však přišla smeč Pomikálka, vzápětí stejný hráč doskočil míč v obraně a pohotovou přihrávkou vybídl Šišku k další smeči, na což Pardubičtí zareagovali time-outem – 63:59. Po něm Kohout trefil trojku, ale Autrey se blýskl košem s faulem – 66:62. Poté se rozjetý Autrey trefil počtvrté za tři body, o chvilku později získal míč v obraně a brejk Děčína zakončil za hromového aplausu přihrávkou na Ježka – 71:63. Jenže soupeř se nechtěl vzdát a Jackson trojkou snížil na 71:66. Avšak naši začali dobře doskakovat pod oběma koši, dařilo se jim také v obraně, a po koši Krakoviče vedli již opět dvojciferným rozdílem 76:66. Pardubice pak ještě snížily, ale to už zbývaly do konce jen vteřiny, ve kterých Šiška i Autrey byli přesní z čáry trestného hodu a upravili na 80:69.

Jak už bylo napsáno, duel přinesl tradičně parádní podívanou, ve které hosté přestříleli Děčín, ale úspěšnost obou týmů byla zcela stejná – 37 %. Pardubičtí byli lepší v dvojkách, naopak naši v trojkách. Veliký rozdíl byl v šestkách, kde Válečníci házeli 35 trestných hodů (dali jich ale jen 20!) oproti 15 šestkám Beksy. Na doskoku vyhráli hosté, naopak domácí byli lepší v asistencích, ziscích i bodech z brejků. Především ale vyrobili jen 6 ztrát, zatímco Pardubice 14.

„Rozhodla určitě obrana a dovolit takovému soupeři, jako jsou Pardubice, jen šedesát devět bodů, je fajn. Mohlo to být ještě o trochu lepší, ale před zápasem jsme si řekli, že to vyhrajeme obranou, a to se povedlo,“ radoval se po zápase děčínský rozehrávač Ondřej Šiška a pokračoval: „Začali jsme dobře, rychle jsme si půjčovali míč, hráli kolektivně a z toho nám plynuly otevřené střely, které jsme proměňovali. Pak nám to ale začalo drhnout, hra se kouskovala častými fauly. V závěru jsme se ale opět vrátili ke hře ze začátku, byly tam nějaké brejky a míč nám dobře putoval z ruky. Možná jsme měli o něco více energie.“

Tahounem Děčína byl Lamb Autrey, který zaznamenal double-double za 24 bodů a 11 získaných faulů. Důležité byly i jeho doskoky, asistence a zisky a právem se stal hráčem utkání. Dvojcifernými střelci byli ještě Šiška (15) a Pomikálek (11), zbylí hráči se tolik bodově neprosazovali, ale dobrou obranou trápili svého soka.

Na straně Pardubic byl nejlepší Ondřej Kohout s 13 body, nejvyšší rating měl ale Kamil Švrdlík za 11 bodů, 8 doskoků a 4 získané fauly. Jackson přidal 12 bodů.

Tým BK ARMEX Děčín tak zakončil dlouhodobou část ligy na 3. místě, a ve čtvrtfinále vyzve šestou Opavu. A co na to Ondřej Šiška? „Vzhledem k tomu, že jsme ještě před měsícem uvažovali, jestli nebudeme náhodou hrát předkolo play-off, je třetí místo moc fajn výsledek. Ukázali jsme, že máme opravdu dobrý tým, umíme hrát těžké zápasy a můžeme porazit kohokoliv.“

Trenéři po utkání
Levell Sanders, trenér BK JIP Pardubice: “Děčín nastoupil do zápasu velmi dobře připraven, s velikou energií a vlétl na nás. My jsme úvod úplně nechytili, ale pak jsme prostřídali a vrátili se do utkání. Už před zápasem jsem upozorňoval, že podobné zápasy rozhodují malé a velké věci. A jedna z velkých věcí, ve které jsme si nepomohli, byl doskok. Především ve čtvrté čtvrtině jsme Děčínu dovolili několik důležitých doskoků. Také nás trápily nevynucené ztráty. A pokud děláme tyto chyby, nezasloužíme si vyhrát. Naopak Děčín si vítězství zasloužil.”

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: ”Nám se povedl začátek utkání, možná až nečekaně, protože jsme si pomohli střelami zvenku. Pardubice jsou ale velmi kvalitní soupeř, vrátily se do zápasu a utkání pak bylo velmi vyrovnané. Výsledek tomu úplně neodpovídá, ale rozhodovaly maličkosti. Jsme rádi, že se nám zápas podařilo zvládnout, protože to už byla příprava na play-off jak pro nás, tak pro Pardubice. Teď se musíme dobře připravit na první čtvrtfinále, které zde budeme hrát proti Opavě.”

Hráči po utkání
Radek Nečas, pivot BK JIP Pardubice: “Vstup do zápasu jsme neměli optimální a pět minut jsme nedali koš. Po prostřídání jsme se vrátili do utkání, které bylo pak vyrovnané a mohlo dopadnout jakkoliv. Děčín ale střílel o dvacet šestek víc a tyto body je pak těžké nahradit. V závěru už to byl takový chaotický výkon od nás, kdy jsme se snažili to dotáhnout, ale Děčín si náskok udržel. .”

Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: “Od úvodního rozskoku byla ze všech našich hráčů cítit energie a vítězství patří celému týmu. Věděli jsme, že to bude těžké utkání a připravovali jsme se na něj, jako na zápas play-off. Také jsme věděli, že budeme muset hrát čtyřicet minut a podařilo se nám energii udržet po celý průběh. Je to veliká výhra a povzbuzení před play-off.”

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Krakovič
Pardubice: Půlpán, Svoboda, Pavlovič, McGaughey, Švrdlík

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 80:69
Body Děčína: Autrey 24 (4x 3, 8 doskoků, 11 faulů), Šiška 15 (2x 3, 5 asistencí), Pomikálek 11 (2x 3), Carlson 6 (9 doskoků), Feštr 5, Ježek 5 (1), Krakovič 4, Landa 4, Kroutil 3 (1), Grunt 3.

Body Pardubic: Kohout 13 (2x 3, 6 doskoků), Jackson 12 (3x 3), Švrdlík 11 (8 doskoků), Pavlovič 9, Singletary 9 (5 asistencí), Půlpán 6, Nečas 5 (1x 3), Škranc 4, Svoboda 0, McGaughey 0, Potoček 0.
Střelba za 2 body 15/41:21/45, za 3 body 10/25:6/27, TH 20/35:9/15. Doskoky 47:50 (útočné 12:14), asistence 18:16, ztráty 6:14, fauly 20:31.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 900

Čtvrtiny: 22:17, 16:23, 21:19, 21:10

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta