Rubriky
Sport Zprávy

Střelecká kanonáda Slezáka dotáhla Tury k vítězství

Válečníkům se ani tentokrát nepodařilo přestřihnout šňůru porážek, které se natáhly už na osm zápasů. Zápas proti druhému a velmi kvalitnímu týmu tabulky (byť dorazil bez O’Briena) přinesl sice kvalitní podívanou, ale bohužel se smutným koncem pro Děčínské. A tím rozhodujícím jazýčkem bylo 7 trojek svitavského Pavla Slezáka.

Děčínští přitom nezačali vůbec zle, a po koších Šišky a Krakoviče vedli 4:0. Jenže pak Slezák trefil svoji první trojku, vzápětí se přidal Svoboda a následně Slezák druhou trojkou otočil na 4:9. Šiška s Karakovičem však snížili na 8:9, a na třetí trojku Slezáka odpověděl Carlson stejnou mincí – 11:12. Pak ale přišla střelecky slabá pasáž, ze které dříve našli cestu Tuři, a to zásluhou bodů Puršla a čtvrté trojky Slezáka – 11:21. Naši sice ubrali z manka brzy šest bodů, ale další trojka hostů (Welsch) znamenala stav 17:24 po první čtvrtce. V té druhé se Válečníci snažili přiblížit svému soupeři, ale to se ne úplně dařilo, protože hosté vždy dokázali na body domácích odpovědět a svůj náskok si hlídali. V závěru této periody však dokázali Landa s Feštrem dotáhnout Děčína na rozdíl čtyř bodů, po další trefě Grunta to bylo 37:40. Poslední slovo ale patřilo Aikenovi, který upravil na 37:42.

Druhý poločas začal Slezák slepenými trojkami, vzápětí přidal dva body a když se trefil i Puršl, bylo to rázem 37:52. Děčínštíse ovšem nechtěli vzdát a sérií 6:0 deficit snížili, jenže soupeř ihned kontroval, a do poslední desetiminutovky se šlo za stavu 51:61. Na jejím úvodu trefil Marko další svitavskou trojku, na kterou střelou za tři body zareagoval Ježek. Pak přišla pasáž, kdy na obou stranách padaly stejně bodově ohodnocené střely, a tak po čtyřech minutách stále platil desetibodový rozdíl – 63:73. Pak se díky šesti bodům Šišky povedlo Válečníkům snížit na  69:76, po dalším koši Carlsona a dvou bodech Šišky to bylo už jen 73:77. Bohužel, faulovaný Šiška neproměnil trestný hod, poté další dvě šestky zahodil i Carlson a přestože hosté na čáře trestného hodu byli úspěšní jen napůl, nakonec vyhráli 73:82.

Klíčem k úspěchu Svitavských byla jejich lepší trojková střelba, především pak výkon Pavla Slezáka, který proměnil 7 z 11 trojek! K tomu pak přidal 100% střelbu za dva body a byl vyhlášen mužem utkání. Dobrá střelecká čísla měli i Puršl s Kovářem a Aikenem. Děčín, kterému rozhodně nelze upřít bojovnost a chuť se porvat o výhru, byl naopak lepší za 2 body, bohužel se nedařily trojky a trestné hody. Na doskoku to bylo takřka vyrovnané, méně ztrát měli Válečníci. V jejich dresu byl nejlepší rozehrávač Ondřej Šiška s 20 body, dvojcifernými střelci byli ještě Autrey, Carlson a Grunt.

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, trenér DEKSTONE Tuři Svitavy: „Viděli jsme kvalitní basketbal z obou stran. Dnes rozhodly veliké střely Pavla Slezáka, myslím si také, že jsme velmi poctivě bránili. Řešíme naše ztráty a doskok, tedy věci které nás srážejí, ale dnes jsme doskok vyhráli a měli jen deset ztrát. Takže za to své mužstvo chválím a děkuji všem hráčům, že nechali na hřišti všechny své síly.“

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Gratuluji soupeř k výhře a moje hodnocení zápasu bude velmi podobné těm předchozím. Nás prostě sráží naše nízká úspěšnost střelby. Bojujeme, snažíme se, ale jestliže máme jen dvacet dva procent úspěšnost u trojkové střelby a třicet osm procent u trestných hodů, a navíc nejsme schopni se prosadit z pod koše, máme problém. Leží nám to v hlavě. Sice se snažíme hráče uklidnit a pracovat na tom, aby na sebe nevytvářeli tlak, stejně si ten tlak vytváří. První půlka byla z naší strany trochu nervózní, Svitavy to vycítily a rozdílový hráč Pavel Slezák pak trefoval veliké střely a ukazoval svou rutinu. To byla obrovská podpora pro soupeře. My hledáme nějakého střelce, Ondra Šiška tam měl dobré momenty, ale Svitavy si zkušeně vedení pohlídaly. Musíme prostě začít dávat to, co musíme dávat.“

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo DEKSTONE Tuři Svitavy: „Pro nás to je cenné vítězství, protože na palubovce Děčína je to vždy těžký zápas. Docela dobře jsme plnili pokyny v obraně, v útoku nás podržel Pavel Slezák.“
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Gratulace do Svitav. Dnešní výhru si zasloužili, byli lepší, hlavně ve střelbě, jak bylo řečeno. Hodně bodů dával Pavel Slezák. Rozhodla naše bídná střelba, my musíme najít recept, popasovat se s tím a urvat už nějakou výhru. Věřím, že to přijde v sobotu.“

Základní sestavy Děčín: Šiška, Ježek, Carlson, Landa, KrakovičSvitavy: Marko, Slezák, Svoboda, Aiken, Puršl

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 73:82
Body Děčína: Šiška 20 (2x 3), Autrex 12, Carlson 11 (2), Grunt 10 (5 doskoků), Ježek 5 (1x 3), Krakovič 4, Feštr 4, Kroutil 3 (1), Pomikálek 2,  Landa 2.

Body Svitav: Slezák 27 (7x 3), Puršl 14, Kovář 10, Svoboda 9 (2x 3, 7 doskoků), Aiken 9 (8 doskoků, 2 bloky), Marko 8 (2x 3, 9 asistencí), Welsch 5 (1x 3), Teplý 0, Jelínek 0.

Střelba za 2 body 25/44:17/38, za 3 body 6/27:12/27, TH 5/13:12/18. Doskoky 40:42 (útočné 13:10), asistence 10:14, ztráty 8:10, fauly 21:20.

Nejlepší hráč: Pavel Slezák

Diváků: 780

Čtvrtiny: 17:24, 20:18, 14:19, 22:21

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta