Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 7. kolem nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL, BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín

První polovinu nadstavbové skupiny A1 uzavřou basketbalisté Děčína na palubovce Pardubic, kterým se v této fázi soutěže rovněž příliš nedaří, a v prvních pěti kolech vyhrály jediný zápas, když doma porazily Opavu 80:74. V 6. kole si ale vyšláply na domácí Slunetu, které uštědřily porážku 69:77 (nejlepší střelci Pardubic: Singletary 15, Pavlovič 11, Kohout 10).

Pardubičtí začali sezónu velmi dobře a první čtyři zápasy vyhráli, mj. získali skalpy Ústí, Svitav a Olomoucka. Pak ale přijeli do Pardubic děčínští Válečníci a připravili domácím první ligovou porážku. Ti nakonec prohráli v základní části devětkrát a obsadili 4. místo za třetím Děčínem. Ve výčtu porážek jsou i některé překvapivé, např. domácí prohry s USK Praha či Kolínem, nebo neúspěch v Ostravě 100:92.

Zkraje sezóny se hráči Beksy také představili v evropském poháru FIBA Cup, kde však v základní skupině D prohráli všech šest zápasů a ze soutěže vypadli. V Českém poháru se Pardubicím podařilo probojovat až do čtvrtfinále, kde však nestačily na domácí Olomoucko 86:79.

V nadstavbové skupině A1 se zatím svěřencům trenéra Levella Sanderse podařilo vyhrát dvě z šesti střetnutí, a to s již zmiňovanou Opavou a Ústím. Svůj podíl na momentálních neúspěších mají bezpochyby zdravotní problémy, protože na začátku února se zranili Američané Donovan Jackson a Richard Williams. Vedení Beksy na tuto situaci zareagovalo angažováním rozehrávače Evana Singletaryho, jenž přišel na měsíční try-out (fanoušci si jej mohou pamatovat z loňské sezóny v dresu Ústí). Už předtím ale Pardubičtí přivítali ve svých řadách pětadvacetiletého chorvatského křídelníka Ozrena Pavloviče (203 cm, 89 kg), který přišel na uvolněné místo po Dwaynu Benjaminovi. Ten v polovině ukončil smlouvu kvůli hrubému porušení životosprávy. Pavlovič přišel z chorvatského KK Vrijednosnice Osijek, dříve ale oblékal i dres slovenské Handlové a loni krátce působil ve Svitavách.

Pardubická hra se opírá o výkony Williamse (13,7 bodu na utkání) a Jacksona (13,1), z českých hráčů jsou nejlepší Kamil Švrdlík (11,3) a Ondřej Kohout (10,5). Nováček Pavlovič zapisuje 14,4 bodu a 8,4 doskoku na utkání. Dalším velmi platným hráčem je Viktor Půlpán (8,7 bodu a 4,8 asistence na zápas), Američan Evan McGaughey střílí v průměru 7,8 bodu na zápas.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL: 
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 67:76
Williams 20, Jackson 18, Benjamin 8, Kohout 8 – Grunt 18, Autrey 15, Feštr 11.
BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 72:68
Autrey 15, Carlson 12, Pomikálek 10, Landa 10 – Švrdlík 18, Kohout 15, Jackson 14.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta