Rubriky
Sport Zprávy

Bitvu rozehrávačů vyhrál Ondřej Šiška

Basketbalisté Děčína potvrdili cenný skalp z derby v Ústí, a to těsným vítězstvím na domácí palubovce nad posledním týmem nadstavbové skupiny A1. Výhra to nebyla sice nijak přesvědčivá, ale Brno je nepříjemný a houževnatý soupeř, který umí potrápit každého. Naštěstí Válečníci zabojovali a především díky dalšími povedenému výkonu svého rozehrávače Ondřeje Šišky slaví 16 triumf v sezóně.

Děčínští začali duel velmi dobře, a po trefách Krakoviče, Šišky a Autreyho vedli 6:0. Po trojkách Carlsona a Šišky to bylo 12:7, po slepených koších Carlsona 16:7 a hosté si vzali oddechový čas. Domácí hráli rovněž dobře v obraně, byli aktivní na doskoku a první čtvrtku vyhráli 20:11. Ve druhé se Brnu podařilo přibrzdit hru Děčína, který se navíc začal trápit v útoku. První body této části padly až po bezmála třech minutách z ruky brněnského Stegbauera, Ježek ale vzápětí odpověděl košem s faulem – 23:13.  Bodově dietní basketbal pak pokračoval, protože hosté se jen těžko prosazovali přes pozornou obranu Válečníků, těm se naopak příliš nedařilo v útoku a měli také dost ztrát. Po trojce Ježka (bohužel poslední Děčína v tomto utkání) to bylo 26:15, pak diváky rozehřála smeč Šišky, ale celkově byl spíše k vidění boj než krása a poločas skončil 32:22.

Ve druhém poločase skóroval jako první Šiška, Brno však začalo zlobit a nenápadně ukrajovalo z manka, a to především díky rozehrávači Geigerovi, který zaznamenal tři trojky – 42:36. Pak přišly opět bojovné minuty, ve kterých se dlouho čekalo na body. Ty přišly až v samém závěru, kdy nejprve Válečníci utekli na 45:38, ale Stegbauer košem a Nehyba trojkou upravili na 45:43. Poslední desetiminutovku načal dvěma body Autrey, hostující Roby ale trojkou snížil na bodu 47:46. Děčín se naštěstí mohl spolehnout na Ondru Šišku, který se blýskl šesti body v řadě, poté šikovným nahozením vybídl ke skórování Ježka a Děčín vedl 55:46. Jenže soupeř se nechtěl vzdát a bojoval, našim se navíc opět přestalo dařit střelecky, a po trojce Nehyby bylo zaděláno na drama – 57:56. Po zisku Autreyho a koši s faulem Landy však Válečníci opět poodskočili na 60:56. Další zisk pak zaznamenal Autrey, ale střely domácích košem nepropadly, naopak Farský z trestných hodů snížil na 60:58. Následně Feštr proměnil jednu šestku, Geiger upravil na 61:60 a hned fauloval Šišku, který byl však úspěšný z čáry trestného hodu jen jednou – 62:60. Brno pak zkusilo trojkou Geigera otočit, ale střela minula cíl a Ježek získal faul. Bohužel, neproměnil ani jednu šestku a domácím fandům se zastavil dech. Hosté měli totiž osm vteřin na útok, Roby se rozeběhl pod koš Děčína, kde ovšem předvedl Carlson parádní zákrok a dokonalým blokem v poslední vteřině smetl míč z rukou soupeře.

Utkání přineslo tuhou bitvu, ve které nepadlo mnoho bodů, ale zápasy s Brnem už takové poslední dobou jsou. Děčín vedl po celou dobu a šel vítězství více naproti. Vyprodukoval dvakrát tolik střel za dva body, byl lepší na doskoku, měl více asistencí i zisků, ale ten hlavní klíč k úspěchu byly jeho rychlé protiútoky, kde zaznamenal 21 bodů oproti sedmi brněnským. Hostům se naopak více dařilo při střelbě za tři body a v šestkách.

Hlavní postavou Válečníků byl opět rozehrávač Ondřej Šiška, který zaznamenal 20 bodů, získal 5 faulů a měl 3 asistence. Druhým a posledním dvoubodovým střelcem byl Šimon Ježek s 10 body, Autrey dal 8 bodů a měl 8 doskoků, Carlson zaznamenal 7 bodů a 7 doskoků, ovšem jeho závěrečný blok byl k nezaplacení. Brno táhl rozehrávač Geiger s 18 body, zdatně mu sekundovali Stegbauer (13) a Farský (11).

Trenéři po utkání
Chris Chougaz, trenér egoé Basket Brno: „Nejprve gratulace týmu a trenérovi k výhře. Byl to těžký zápas, stejně jako minule jsme nezačali dobře, jako bychom zůstali v autobusu, ale pak jsme se zlepšili. Chtěli jsme zastavit dvě věci – rychlý přechod a útočný doskok. Tam jsme neodvedli dobrou práci, dostali jsme dvacet jedna bodů z rychlého protiútoku hlavně v druhé půli a dvanáct bodů z druhých šancí. Celkově jsem spokojen s obranou, ale dnes jsme měli mít lepší hlavu v závěru a brát lepší střely. Mám stále důvěru ve svůj tým. Dlouho nám chyběli čtyři hráči, dva z nich už jsou zpět a doufám, že na duben budeme kompletní.“

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Můžeme být rádi za výhru. V předchozích zápasech jsme hráli třeba lépe a produktivněji, ale prohráli jsme. Dneska s těmi procenty je unikát, že jsme zvítězili. Vyhráli jsme úpornou bitvu, ale i ošklivá výhra má svůj efekt a jsme za ni moc rádi.“

Hráči po utkání
Radek Farský, křídlo egoé Basket Brno: „Gratuluji Děčínu k výhře. Pro nás se zápas nevyvíjel dobře, první čtvrtinu jsme prohráli 20:11. Ve druhé jsme se dostali do tempa, třetí čtvrtinu jsme stáhli. Myslím, že hlavní rozdíl byly body z rychlých protiútoků, Děčín dal dvacet jedna a my jen sedm.“

Lamb Autrey, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Celý tým dovedl dobrou práci. Naše taktika byla hrát naši hru a ve druhém poločasu jsme dali hodně bodů z rychlého protiútoku.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Landa
Brno: Geiger, Farský, Roby, Jokl, Stegbauer

BK ARMEX Děčín – egoé Basket Brno 62:60  
Body Děčína: Šiška 20 (1x 3, 3 asistence, 5 získaných faulů), Ježek 10 (1x 3), Autrey 8 (8 doskoků), Carlson 7 (1x 3, 7 doskoků), Landa 5, Feštr 5, Krakovič 4, Grunt 3, Žikla 0, Pomikálek 0, Kroutil 0.
Body Brna: Geiger 18 (4x 3), Stegbauer 13 (1x 3, 7 doskoků), Farský 11 (TH 5/5), Nehyba 9 (2), Roby 4 (1x 3), Pumprla 2, Kereselidze 1, Kozina 0, Jokl 0.
Střelba za 2 body 23/49:12/30, za 3 body 3/22:8/32, TH 7/13:12/17. Doskoky 45:43 (útočné 13:9), asistence 13:7, ztráty 11:14, fauly 19:21.

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Diváků: 720

Čtvrtiny: 20:11, 12:11, 13:21, 17:17

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta