Rubriky
Zprávy

Chřipky v Ústeckém kraji ubývá, na Děčínsko se však ještě epidemie vrátí

Chřipková epidemie, která řadu týdnů trápí obyvatele Ústeckého kraje, je podle všeho za svým vrcholem. Přetrvává už jen v okresech Teplice, Litoměřice a Chomutov. Jak sdělila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková, v ostatních částech kraje se situace zlepšila.

„Průměrná nemocnost v kraji je pod epidemickým prahem, evidujeme 1 442 nemocných na 100 tisíc obyvatel,“ sdělila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

„Největší pokles za poslední týden máme v Děčíně, nemocnost tam klesla o 40 procent na 900 lidí. Číslo je ale zkreslené tím, že měl Děčín jarní prázdniny a děti nechodily do škol a ordinací. Za týden bude určitě mnohem vyšší,“ upozornila Šimůnková.

Nejhorší situace je momentálně na Teplicku, kde je nemocnost přes 2 tisíce lidí. Tady se ale naopak čeká rapidní pokles, neboť tu právě jarní prázdniny začaly.

„Epidemie dál trvá i v okresech Litoměřice a Chomutov, kde je počet nemocných nad epidemickým prahem. Ten je 1 600 lidí na 100 tisíc obyvatel,“ doplnila ředitelka.

Podle statistik si chřipková epidemie v kraji vyžádala už osm lidských obětí.

„V této sezoně, která se počítá od podzimu, si už 25 případů vyžádalo hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče, z toho osm lidí onemocnění podlehlo,“ potvrdila Šimůnková.

Ředitelka také dodala, že se jednalo převážně o starší lidi či pacienty s jinými závažnými problémy, jako jsou srdeční či nádorová onemocnění, pro jejichž oslabený organismus se chřipka stala smrtelnou komplikací.

Závažnější průběh má chřipka u obézních a starších lidí
Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které každoročně kulminuje v lednu až březnu. Projevuje se horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů, svalů, kašlem a dušností.

Trvá většinou 7 až 10 dnů a na životě ohrožuje zejména seniory, pacienty s nemocemi plic, kardiaky či diabetiky. Přestože přitom mají senioři očkování proti chřipce zdarma, jejich proočkovanost je stejně jako u celé populace velmi nízká.

„Ve vysokém věku mají lidé nižší obranyschopnost organismu a je velká škoda, že se nenechávají očkovat. Závažnější průběh je v posledních letech také u obézních lidí a těhotných žen, což letošní epidemie potvrzuje,“ upozornil už před časem primář imunologie ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Nemocní lidé by chřipku měli vyležet v posteli
Lidé, kteří chřipkou onemocní, by měli zůstat doma v posteli a nevycházet mezi lidi.

„A to i v případě, že onemocní třeba jen lehčím respiračním onemocněním. Je třeba si uvědomit, že starší lidé a osoby s chronickým onemocněním mohou i obyčejnou lehkou virózu prodělávat s komplikacemi. Například se zápalem plic,“ připomněla Šimůnková.

V některých krajích České republiky, zejména na severní Moravě, roste v poslední době i počet lidí nakažených spalničkami. Ústecký patří v tomto ohledu k nejklidnějším.

„Letos tu evidujeme jen dva případy. Onemocněla žena, která jako dítě nebyla očkovaná, a zdravotní sestra, jež ji ošetřovala,“ dodala šéfka hygienické stanice.

Autor: Pavel Přibyl
Zdroj: https://www.idnes.cz/