Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci i podruhé v sezóně udolali Pardubice

Po výhře na Folimance se basketbalisté Děčína radují z druhé výhry v roce 2019. Tentokrát si doma před kamerami České televize vyšlápli na Pardubice, které porazili podruhé v sezóně a přeskočili je v tabulce Kooperativa NBL. Zápas přinesl parádní basketbalovou bitvu, v níž se bojovalo až do posledních vteřin.

Válečníci vstoupili do ostře sledovaného duelu velmi aktivně a první body obstaral Landa, který vyhrál úvodní rozskok. Soupeř ovšem vyrovnal zásluhou Švrdlíka, jenže pak se dostal ke slovu Carlson, zaznamenal 6 bodů v řadě a naši vedli 8:4. Hosté ve snaze zastavit děčínské akce často faulovali, ale domácím se na čáře trestných hodů vůbec nedařilo, zahodili sedm šestek v řadě a i díky tomu a produktivitě Švrdlíka šli Pardubičtí do vedení 10:14. Pak se ale dostali ke slovu opět Děčané, Grunt dal čtyři body, Carlson s Autreym konečně zlomili šestkové trápení a byli stoprocentní, takže Válečníci vedli 20:18. V poslední minutě první čtvrtiny ovšem skórovali už jen hosté, kteří otočili díky trestným hodům na 20:21. Druhou desetiminutovku zahájily dva body pardubického Kohouta, trojka Kroutila ovšem srovnala na 23:23. V dalších minutách pokračovala opravdu tuhá bitva, v níž byli hosté o kousek lepší v útoku, ale po druhé trojce Kroutila to bylo 30:31. Pak Pardubice díky bodům svých Američanů a Švrdlíka odskočily na 33:41, naštěstí Landa v závěru snížil na poločasových 35:41.

Ve druhém poločase se zkraje podařilo Šiškovi s Landou snížit na 40:43, a po dvou trojkách Autreyho bylo opět téměř vyrovnáno – 46:47. A když Grunt přidal další koš, Válečníci vedli 48:47. Nikoliv ale dlouho, protože soupeř ihned kontroval a odskočil na 48:54. Jenže Válečníci se nenechali zlomit, Feštr s Landou přitáhli svůj tým na 52:54, Pomikálek pak z trestných hodů vyrovnal a následně vždy odpověděl i na zásahy Williamse a Švrdlíka, takže před poslední periodou bylo skóre 58:58. V ní se jako první prosadil Feštr, což byl na dlouhé čtyři minuty jediný bodový zápis utkání. Obrany obou celků totiž fungovaly velmi pozorně a střelci se nemohli prosadit. Pak sice vyrovnal Kohout, ovšem Carlson ihned poslal Válečníky opět do vedení, a v bodově hubené čtvrtce tak vedli naši tři minuty před koncem 63:62. Následně Šiška zblokoval střelu Švrdlíka a Autrey proměnil dvě střely, čímž donutil pardubického kouče k oddechovému času – 67:62. Ale ani po něm se jeho svěřencům nedařilo, naopak hráči Děčín velikou aktivitou na útočném doskoku (v posledních minutách získali pět míčů) dostávali soupeře pod tlak, ten fauloval a Feštr jednou šestkou zvýšil na 68:62. Jenže pardubický Jackson těžkou trojkou zdramatizoval koncovku – 68:65. Navíc Carlson proměnil následně jen jeden trestný hod, avšak Pomikálek vybojoval míč, byl faulovaný a ukázal pevné nervy – 71:65. Na druhé straně ale Jackson další zběsilou trojkou znovu vykřesal naději (71:68), kterou ovšem o chvíli později stejný hráč „zabil“ nesportovním faulem a Švrdlík kritikou rozhodčích, po které dostal technickou chybu. Bohužel, Válečníci ale ze tří šestek proměnili jen jednu (Autrey), navíc špatně rozehráli od postranní čáry, naštěstí soupeř už jejich koš neohrozil a Děčín získal cenné vítězství 72:68.

Střetnutí bylo podle očekávání velmi vyrovnané a rozhodovaly v něm maličkosti. Oba celky vyprodukovaly 61 střel; je zajímavostí, že 33 na straně Pardubic měla na svém kontě dvojice Jackson – Williams, ale bylo z nich jen 22 bodů. Ani jednomu ze soupeřů se nedařila trojková střelba, ve dvojkové střelbě byla procenta vyrovnaná, ale v šestkách byli jasně lepší Pardubičtí, když zahodili jen tři oproti čtrnácti Děčína! Klíčem úspěchu však byla bojovnost Válečníků až do posledních vteřin a útočné doskoky v závěru.

Lídrem Děčína a hráčem utkání byl zvolen Lamb Autrey, dvojcifernými střelci byli ještě Carlson (TH 5/10), Pomikálek a Landa. Na straně Pardubic byl nejlepší Švrdlík s 18 body a 8 doskoky, dobrý zápas odehrál i Kohout (15), Jackson a Williams dali 14 a 10 bodů.

Trenéři po utkání
Levell Sanders, trenér BK JIP Pardubice: „Gratuluji trenérovi a Děčínu k výhře. Byl to jeden ze zápasů, kde čekáš, že budeš muset vybojovat. Oba týmy hrají tvrdě a úporně. Jeden z našich úkolů bylo pohlídat si doskok, především na obranné polovině a myslím, že tam jsme neodvedli dobrou práci. V závěru jsme dovolili domácím doskočit po trestných hodech, a to se nesmí stávat. Samozřejmě není to lehké, ale pokud chceme vyhrávat takové zápasy, nesmíme to dovolit. Musíme se v tom zlepšit a být připraveni do dalšího utkání.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Myslím, že to bylo tradiční měření sil s Pardubicemi. Dalo se očekávat bojovné utkání a taky že bylo. Jsem moc rád za výhru, protože jsme nebyli v optimální pohodě, nebyli jsme uvolnění, byli jsme trochu v křeči, především kvůli trestným hodům, když jsme ze startu nedali šest v řadě a celkově jsme jich nedali čtrnáct. To nás často zabíjí na venkovním hřišti a dnes se to ukázalo i v součinnosti s trojkovou dvacetiprocentní střelbou. Naštěstí Pardubice také nebyly extra produktivní. Za mě jsme vyhráli díky aktivitě v posledních dvou až třech minutách na útočném doskoku, kde jsme některé míče získali a tím dalších čtrnáct vteřin na útok. Museli jsme se obávat až do konce, protože Donovan Jackson v závěru trefil dvě trojky, takže se hrálo až do úplného závěru. Bojovali jsme, makali jsme, snažili jsme se, lidi nás hnali dopředu, proto má toto vítězství velkou váhu. Jednak porazit Pardubice, ale vyhrát, kdy nehrajete úplně excelentně. Jsme rádi, že jsme uhájili svoji palubovku.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Landa
Pardubice: Půlpán, Williams, Jackson, McGaughey, Švrdlík

Hráči po utkání:
Kamil Švrdlík, pivot BK JIP Pardubice: „Už to tu bylo řečeno. Zápas rozhodl útočný doskok Děčína a některá naše špatná rozhodnutí v útoku. To rozhoduje takto vyrovnaný zápas.“

Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „Tohle je jeden ze zápasů, na který se opravdu těšíte. Pardubice jsou výborný tým, věděli jsem, jak to bude těžké. Ve druhé čtvrtině nám trochu utekli, ale my se nechtěli vzdát. Byli jsme o šest bodů dole, ale řekli jsme si, že musíme pokračovat dál. Chtěli jsme zastavit jejich skórování z vymezeného území, odvedli jsme dobrou práci, ale oni jsou hodně talentovaní. Vydrželi jsme ale mentálně hodně silní, a to nám dnes přineslo výhru.“

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 72:68 

Body Děčína: Autrey 15 (2x 3, 7 doskoků), Carlson 12 (1x 3), Landa 10, Pomikálek 10 (7 doskoků), Feštr 7, Grunt 6, Kroutil 6 (2x 3), Šiška 5, Ježek 1 (3 asistence).

Body Pardubic: Švrdlík 18 (8 doskoků), Kohout 15 (1x 3), Jackson 14 (2), Williams 10 (8 doskoků), McGaughey 6, Potoček 3 (1x 3), Půlpán 2, Nečas 0.

Střelba za 2 body 20/37:21/38, za 3 body 5/24:4/23, TH 17/31:14/17. Doskoky 41:38 (útočné 14:10), asistence 11:8, ztráty 14:15, fauly 16:24.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 910

Čtvrtiny: 20:21, 15:20, 23:17, 14:10

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta