Rubriky
Zprávy

I lidé si přejí více klidu: Ohlédnutí za silvestrovskými ohňostroji

České Švýcarsko, 2. 1. 2019 – Již rok a půl platí ve všech národních parcích České republiky zákaz provádění ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky. Před koncem loňského roku všechny čtyři parky spolu s Ministerstvem životního prostředí tuto skutečnost znovu připomněly prostřednictvím médií, plakátů a videoklipu, šířených také sociálními sítěmi.

Správa Národního parku České Švýcarsko děkuje všem obyvatelům a návštěvníkům parku i přilehlých obcí, kteří se odpalování zábavní pyrotechniky zdrželi. Poděkování patří také za šíření informace o platnosti tohoto zákazu.

Cenná je i zpětná vazba o používání pyrotechniky v obcích na okraji národního parku, kde zákonný zákaz sice neplatí, neboť obce leží již na území chráněných krajinných oblastí Labské pískovce nebo Lužické hory, ale i zde se mnoho obyvatel i návštěvníků pyrotechniky vzdalo.

Našla se však i místa, kde porušení zákazu došlo, například v Mezné (místní část obce Hřensko). Zábavní pyrotechnika zde byla použita v rozporu se zákonem. Toto počínání vzbudilo dílem i značně rozhořčené reakce místních obyvatel a návštěvníků v blízkém okolí.

Z reakcí, které správa národního parku zaznamenala, je zřejmé, že si velká část obyvatel obcí v národním parku i na jeho okraji přeje klidnější průběh silvestrovské noci, zejména pak právě uvážlivější nakládání s pyrotechnikou. V tomto smyslu je správa parku také připravena dále jednat se starosty obcí v jeho sousedství a hledat postupy, jak takového zklidnění dosáhnout.

Zdroj: www.npcs.cz