Rubriky
Sport Zprávy

Koš v poslední vteřině srazil Válečníky

Už to vypadalo na třetí prodloužení Děčína v této sezóně Kooperativa NBL, ale svitavští Tuři poslední střelou v poslední vteřině znovu porazili Válečníky. V tomto ročníku již podruhé.

Vstup do střetnutí patřil Svitavským, kteří díky koši Puršla a trojce Marka vedli rychle 0:5. Naši však díky bodům Ježka a Pomikálka otočili na 6:5, poté odskočili dokonce na 12:7 a když dal Žikla dva koše v řadě, ke kterému se přidal ještě Autrey, bylo to 16:9. Poslední slovo v této čtvrtině však patřilo hostujícímu O’Brienovi, který upravil na 16:11. Vedené Děčína mohlo být ještě větší, ale Válečníci zahodili v závěru tři šestky, což při závěrečném počítání chybělo. Ve druhé desetiminutovce se jako první prosadil Carlson, který vzápětí trefil trojku a domácí vedli 21:13. Pak se ovšem Válečníkům přestalo dařit v útoku a Tuři toho využili k vyrovnání na 21:21. Poté se dokonce ujali po trojce Slezáka vedení 23:24, ale pět bodů Šišky otočilo na 28:24. Soupeř ale znovu manko rychle vymazal, když Marko trefil trojku a Slezák proměnil tři šestky po faulu Carlsona – 28:30. Děčínský Američan ale vzápětí napravil svoji chybu a trojkou otočil na 31:30. A vyrovnaná bitva pokračovala až do konce poločasu, který uzavřely dva body Landy – 38:39.

Druhou půli začal dvoubodovou trefou Pomikálek, hosté ale ihned kontrovali pěti body v řadě, jenže naši jich dali vzápětí osm a vedli 48:44.V polovině této periody vedli po koších Grunta a Feštra 54:51, avšak soupeř nakonec díky závěrečné trojce Slezáka získal před poslední částí náskok čtyř bodů 58:62. V ní se Turům dařilo odrážet děčínské pokusy o vyrovnání, naopak sami postupně navyšovali své vedení, které bylo po další trojce Slezáka dokonce již desetibodové – 67:77. Válečníci ale ukázali to správné srdce, zabojovali a díky trefám Carlsona, Autreyho a trojce Pomikálka se dostali minutu před koncem na 74:77. V závěrečných vteřinách se hosté nedostali ke střele, naopak Autrey po útočném doskoku a z krkolomné pozice dokázal prohnat obroučkou tříbodovou střelu – 77:77. Svitavy pak měly na poslední útok 6 vteřin, Děčínští jej ale neubránili a O’Brien rozhodl lehkou střelou zpod koše – 77:79.

Zápas přinesl líbivý basketbal plný energie a bojovnosti, a to z obou stran. Skóre se přelévalo ze strany na stranu, oba celky předváděly povedené akce a diváci si jistě přišli na své. Děčín vyprodukoval o deset střel víc než soupeř, ale chyběla mu větší přesnost, zamrzelo i pět nedaných šestek. Válečníci byli lepší o kousek v doskocích a bodech z druhých šancí, měli také méně ztrát. Hosté si naopak pomohli 11 trojkami.
Nejlepším z Válečníků byl Carlson se 17 body, dařilo se i Pomikálkovi (14), dvojcifernými střelci byli i Autrey, Feštr a Šiška, který měl 8 asistencí. Hráčem zápasu byl však zvolen svitavský Pavel Slezák za 20 bodů (5 trojek a 5 šestek) a 7 doskoků. Rozehrávač Marko měl double-double za 12 bodů a 10 asistencí. Dobře zahráli Kovář, Puršl i O’Brien, který rozhodl.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Landa
Svitavy: Marko, O’Brien, Slezák, Kovář, Puršl

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 77:79 
Body Děčína: Carlson 17 (3x 3), Pomikálek 14 (2), Autrey 12 (1x 3, 6 doskoků), Feštr 11 (1x 3), Šiška 7 (8 asistencí), Landa 6, Grunt 4, Žikla 4, Ježek 2, Kroutil 0.
Body Svitav: Slezák 20 (5x 3, 7 doskoků), O’Brien 13, Kovář 13 (2x 3), Marko 12 (4x 3, 10 asistencí), Puršl 10, Svoboda 6, Welsch 3 (1x 3), Aiken 2, Kotásek 0, Teplý 0, Jelínek 0.
Střelba za 2 body 26/48:19/34, za 3 body 7/27:11/31, TH 4/9:8/10. Doskoky 41:40 (útočné 14:10), asistence 15:17, ztráty 11:18, fauly 16:17.

Nejlepší hráč: Pavel Slezák

Diváků: 820

Čtvrtiny: 16:11, 22:28, 20:23, 19:17

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, DEKSTONE Tuři Svitavy: „Jsme rádi, že jsme dokázali v Děčíně vyhrát, ale myslím, že si dnes zasloužily vyhrát oba týmy. Všichni hráči makali, jak kdyby to bylo play-off a všem zúčastněným patří kredit. Vyhrál šťastnější tým, ne lepší. Leč myslím, že jsme koncovku měli mít lépe pohlídanou, zejména trojka Tomáše Pomikálka byla z řady těch zbytečných. Oba týmy ukázaly dobrou tvář, my jsme se pomalu rozjížděli, jak dieslový motor, ale ve druhé čtvrtině jsme byli velmi potentní. Zbytek zápasu se tahal, my byli o chlup lepší, měli jsme pár dobrých střel a vybojovali nějaké neutrální míče. Koncovku jsme zvládli šťastně, ale měly vyhrát oba dva týmy.“
Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Pro nás to je trpká porážka, ale předvedli jsme bojovný a kvalitní výkon. Náš tým se s tím zápasem popral dobře. Utkání se muselo líbit, mělo tempo a grády. Spousta soubojů. Svitavy v konečným důsledku vyhrály kvůli naší jedné mentální chybě v závěru. Nás ale trápí produktivita v útoku. Máme 75 střel z pole, 40 doskoků, 15 asistencí. Ale potřebovali bychom, abychom dávali některé střely z vymezeného území nebo se trefili víc z dálky. Bylo fajn, že jsme vyrovnali šťastnou střelou Autreyho, ale je škoda dostat takový koš. Proto je ale lepší vyhrávat takovéhle zápasy o deset. Pro nás možná dobře, musíme hrát s větší odvahou a kvalitou hry. Fakt to byl těžký zápas.“

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, DEKSTONE Tuři Svitavy: „Byl to kvalitní zápas. Oba týmy podaly dobré výkony. Myslím, že se to mohlo líbit divákům v hale i u televizí. Na konci bylo štěstí na naší straně, za což jsme rádi. Teď musíme výhru potvrdit doma proti USK.“
Klint Carlson, BK ARMEX Děčín: „Samozřejmě dobrý zápas. Kredit hostům za to, jak hráli. Mají dobrý tým a dobře trénovaný. Byli jsme minus deset, stálo nás dost sil a trochu i šťastně jsme vyrovnali. Bohužel, já jsem osobně udělal špatné rozhodnutí, což nám vzalo šanci hrát prodloužení. Kredit mým spoluhráčům za to, jak jsme bojovali. Gratulace soupeři, hrál dobrý zápas.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta