Rubriky
Zprávy

Nejdelší přemostění Labe v České republice najdete v Děčíně

Přes 30 let slouží motoristům v Děčíně „Nový most“. Slavnostního uvedení do provozu se dočkal na podzim v roce 1985. Má jedno velké NEJ – jedná se o nejdelší přemostění Labe v České republice.

Most v polovině 80. let značně ulevil dopravě v centru města. Do té doby byl totiž jedinou silniční spojnicí přes Labe v Děčíně Tyršův most spojující obě centra města.

Samotná stavba Nového mostu, tehdy ještě mostu Budovatelů, začala na konci 70. let minulého století v roce 1979. Aut v Děčíně přibývalo a jeho obyvatelé volali po stavbě dalšího mostu, protože Tyršův Most dopravě přestával stačit.

Ve své době se jednalo o jednu z nejrozsáhlejších staveb svého druhu v celém tehdejším Československu. Celková délka mostů dosáhla podle dobových dokumentů 1 608 metrů, ke kterým ale musíme připočíst dalších více než 300 metrů silnic. Hlavní mostní část má celkem přes 750 metrů.

Náklady na jeho výstavbu se tehdy počítaly ve stovkách milionů. V roce 1985 byly dosavadní náklady spočítány na 341 milionů korun.

Musíme dodat, že dostavba Nového mostu se de facto uskutečnila až v letošním roce. Už v době jeho plánování se totiž počítalo s tím, že na levém břehu Labe na něj bude navazovat Vilsnická spojka. Takže se dá říct, že kromě nejdelšího přemostění Labe u nás se zřejmě jedná i o nejdéle budovaný most.

Autor: Renáta Valešová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever