Rubriky
Sport Zprávy

Tuhou bitvu rozhodla trojka Carlsona

Basketbalisté Děčína Třetí ukořistili třetí ligovou výhru v řadě, navíc udrželi domácí neporazitelnost. Vítězství se ale nerodilo vůbec lehce a Pražané potvrdili, že budou těžkým oříškem pro každého.

Válečníci začali výborně a hned první akce Carlsona skončila košem s faulem. Když pak stejný hráč o pár minut později opět zaznamenal tříbodovou akci, bylo to již 8:2. Hosté se nemohli dostat přes děčínskou obranu, naopak naši byli v útoku produktivní, takže po pěti minutách hry a smeči Carlsona to bylo 14:3! Jenže pak začali Děčané střílet za tři body, nedávali a soupeř se přiblížil na 14:12, když poslední bod dostal po technické chybě trenéra Budínského. Ve zbytku čtvrtiny naštěstí skórovali už jen domácí a vyhráli tuto čtvrtinu 18:12.

Ve druhé se radovali jako první Pražané, kteří se trefami Vukosavljeviče a Applebyho přitáhli na 18:17. V polovině této části šel tým Sov dokonce do vedení 24:25, naštěstí Grunt odpověděl košem s faulem a Ježek přidal jednu šestku – 28:25. Závěr této desetiminutovky byl nabitý emocemi, když Appleby nesportovně fauloval Landu a o chvíli později dostal technickou chybu i kouč Repeša. Válečníci byli z čáry trestných hodů neomylní, navíc Feštr konečně trefil první děčínskou trojku a když se do listiny střelců zapsal i Pomikálek, bylo to 36:27. Poslední slovo měl ale Appleby, který upravil na poločasových 36:29.

Druhý poločas začal oboustrannými nepřesnostmi, pak se ale hráči obou celků začali opět trefovat a skóre se měnilo. Více bodů však přibývalo na straně USK, který po čtyřech minutách a trojce Applebyho téměř vymazal poločasové manko – 42:41. A po další trojce Štěrby a koši Mareše šel dokonce do vedení 44:46. Největší náskok získali Pražané po trefě Vukosavljeviče (46:50), Děčané ale ihned strhli vedení zpět na svou stranu, ovšem Appleby vyrovnal na 53:53. Před poslední periodou tak bylo vyrovnáno a začínalo se od nuly. Jako první se v ní trefil Kroutil, avšak Appleby ihned vyrovnal a tuhá bitva pokračovala dál. Po trojce Mareše byli hosté vpředu o dva body (58:60), po druhé děčínské trojce z rukou Kroutila vedli opět naši, jenže druhá trojka Mareše vyrovnala na 63:63. To do závěru duelu chybělo ještě pět minut a oba týmy zkoušely marně tříbodovými pokusy získat rozhodující náskok. Skóre se tak měnilo až za další dvě minuty, kdy se prosadil Grunt, jenže Mareš dvě minuty před klaksonem vyrovnal na 65:65. Pak však přišla klíčová akce celého zápasu, kdy se za tři body trefil Carlson, který vzápětí doskočil nepřesnou střelu Mareše a získal doskok i po pokusu Applebyho. To už zbývaly do konce jen desítky vteřin a hosté museli faulovat. Bohužel, Carlson ani Landa své šestky neproměnili, ale soupeř toho nevyužil a po útočném doskoku Šišky se Válečníci mohli radovat z těsné výhry 68:65.

„Spoluhráči mi věří a cítím jejich důvěru, takže vím, že střelu mohu vzít. Někdy vystřelím za tři, někdy raději naznačím a najedu pod koš. To podle posouzení situace. Tentokrát jsem se rozhodl zvednout trojku a padla to tam. Je to skvělý pocit, že to vedlo k naší výhře,“ radoval se po střetnutí Klint Carlson, který okomentoval i své nepřesné šestky v závěru: „Mohl jsem zvýšit náš náskok, ale nedal jsem ani jednu. Z toho plyne, že musím chodit častěji do haly a trénovat střelbu, stejně jako celý náš tým, protože jsme v trestných hodech měli úspěšnost pouze šedesát dva procent. Musíme více střílet a být v této herní činnosti jistější.“

Utkání s USK nabídlo klasickou tuhou bitvu a boj o každý centimetr palubovky. Děčínští, kteří zatím doma dali 99, 100 a 106 bodů, se tentokrát střelecky trápili při trojkách, kde měli úspěšnost pouhých 12 procent! Nakonec ale paradoxně rozhodla o jejich výhře právě tříbodová střela. Také devět zahozených trestných hodů zamrzelo, ovšem dařilo se při střelbě za dva body – 61%. Válečníci byli také výrazně lepší na doskoku a při asistencích.

Nejlepším střelcem a hráčem utkání byl zvolen Američan Klint Carlson, který zaznamenal double-double za 16 bodů a 10 doskoků, dalším dvojciferným střelcem byl pivot Grunt s 11 body, který odvedl také kus dobré práce v obraně. Bodově se ale nakonec prosadili všichni nastoupivší hráči Děčína. Na straně USK byl nejlepší Appleby s 20 body, pivot Vukosavljevič nasbíral 13 bodů a 9 faulů, ale také si vyslechl pískot od diváků za několik divadelních etud při kontaktu s Válečníky. Deset bodů zaznamenal kapitán Mareš.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Ježek, Carlson, Krakovič
USK: Sehnal, Whack, Křivánek, Mareš, Petružela

Trenéři po utkání
Dino Repeša, USK Praha:
 „Gratuluji trenéru Budínskému a jeho týmu za zaslouženou výhru. Hrálo se v krásné atmosféře a domácí měli výborný začátek, což pro nás bylo těžké. Náš mladý tým musí na toto reagovat rychleji, a nikoliv po pěti, šesti minutách, jako tomu bylo dnes. V koncovce rozhodovaly detaily, úspěšná střela Děčína a jeho doskoky. Prohra nás samozřejmě mrzí, protože dnes jsme cítili šanci na úspěch.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Za vybojované vítězství proti USK jsme moc rádi. Utkání mělo tradiční scénář a průběh jako většina našich vzájemných zápasů. Vstupovali jsme do duelu s tím, že chceme potvrdit domácí výhodu, ale bylo vidět, že někde vzadu v hlavách ty porážky z loňska byly. Měli jsme výborný úvod a hráli jsme přesně to, co jsme chtěli. Pak ale došlo ke zlomu, USK se vrátil do hry a tím, že se mu rozehráli někteří hráči, stala se z toho klasická bitva. Především pak ve druhém poločase, kde se bojovalo o každou pozici i míč. Dnes nám chyběla jedna vlastnost, a tou byla přesnost, především pak při střelbě z tříbodové linie, kdy jsme proměnili jen tři z pětadvaceti pokusů. Ale bojovali jsme, máme víc doskoků i asistencí. Nakonec rozhodla trojka Carlsona, ale hrálo se až do konce, protože jsme to opět trochu zdramatizovali nedanými šestkami.“

Hráči po utkání
Michal Mareš, křídlo USK Praha:
 „Gratuluji Děčínu za dobrý zápas, především pak za výborný vstup do utkání. Byli jsme na to připraveni, že domácí budou hrát agresivně a běhat dopředu, ale přesto jsme jim to dovolili, což se nám tady stává dost často. Pak jsme se ale do zápasu vrátili, dokonce se dostali do vedení, ale v závěru jsme neproměnili střelu na vyrovnaní. Myslím, že utkání nemůžeme hodnotit negativně.“

Klint Carlson, křídlo BK ARMEX Děčín: „Byl to těžký zápas, protože USK přijel připravený a chtěl bojovat. Z toho pak plynula vyrovnaná hra. Ocenil bych náš týmový výkon, drželi jsme spolu a bojovali, přestože jsme nedávali některé střely. Makali jsme až do konce a udělali všechno proto, abychom získali výhru, což se povedlo díky jedné trojce.“

BK ARMEX Děčín – USK Praha 68:65 
Body Děčína: Carlson 16 (1x 3, 10 doskoků), Grunt 11, Šiška 8, Krakovič 7, Kroutil 5 (1x 3), Ježek 5, Feštr 4 (1), Landa 4, Autrey 4 (7 doskoků, 4 asistence), Pomikálek 4.
Body USK: Appleby 20 (2x 3), Vukosavljevič 13, Mareš (2), Whack 8, Štěrba 6 (2), Křivánek 6, Sehnal 2 (7 doskoků), Macháč 0, Petružela 0, Tůma 0.
Střelba za 2 body 22/36:18/34, za 3 body 3/25:6/24, TH 15/24:11/15. Doskoky 41:33 (útočné 12:7), asistence 16:3, ztráty 11:9, fauly 20:21.

Nejlepší hráč: Klint Carlson

Diváků: 820

Čtvrtiny: 18:12, 18:17, 17:24, 15:12