Rubriky
Sport Zprávy

Patrioti vrátili Válečníkům porážku

Odveta utkání základní skupiny Alpsko-jadranského poháru s Levicemi se basketbalistům Děčína nevydařila a domácímu mistru Slovenska jednoznačně podlehli.

Do utkání přitom vstoupili Děčínští velmi dobře, a po asistencích Šišky dal Autrey trojku a Krakovič dva body – 0:5. Pak si vzal slovo Kroutil a dvěma trojkami zvýšil na 5:11. Domácí pak sice manko snížili, ale naši se drželi stále vpředu i díky trojce Šišky a smeči Pomikálka – 13:20. V posledních dvou minutách ovšem Levičtí zabrali a srovnali na 20:20. Ve druhé čtvrtce se jako první trefil domácí Davis a Patrioti už vedení nepustili z rukou. Válečníci se ale drželi na dostřel, a po dvou bodech Šišky skončil poločas nadějným výsledkem 38:35. První poločas přinesl ofenzivně laděný basketbal, ve kterém se Děčínu více dařilo při střelbě za tři body, domácí pak byli lepší v týmovém výkonu.

Druhý poločas začal lépe slovenský celek, který šňůrou 7:0 během dvou minut utekl na dvojciferné vedení 45:35. Naši však bojovali, a po pěti bodech Feštra to bylo 53:48. Jenže ve zbytku této části skóroval na straně hostí už jen Autrey, naopak domácí chytili střeleckou slinu a vedli před poslední čtvrtkou 65:50. V ní opět dominoval útok Patriotů, kteří nakonec vyhráli hladce 95:67.

Základní sestavy
Levice: Tomič, Alexander, Katura, Davis, Bojanovský
Děčín: Šiška, Kroutil, Autrey, Carlson, Krakovič

Technické podrobnosti k utkání ZDE.

Trenéři po utkání
Teo Hojč, trenér Levic: „Dobrý týmový výkon, o čemž hovoří i třicet asistencí. Přinutili jsme Děčín k sedmnácti ztrátám a měli jsme úspěšnou střelbu za tři body. To vycházelo z týmové hry, kdy jsme dobře rotovali míčem a nebyli jsme sobečtí. Z toho pak přicházely otevřené střely, které jsme proměňovali. Opět jsme ukázali, že naše liga není tak slabá, jak se hovoří. Hráli jsme proti dobrému českému týmu, který byl několikrát ve finále ligy. Jsem spokojený s tím, co ukázali moji chlapci. Ještě jsme ale stále na začátku sezóny, ještě jsme nic nedokázali a není čas na oslavy a odpočinek.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Myslím si, že jsme velmi dobře zápas otevřeli, hráli jsme poměrně rychle a velmi kolektivně. Vytvářeli jsme si střelecké pozice, a do sedmé minuty jsme vypadali velmi dobře. Byl jsem spokojený s útokem i obranou. Z různých důvodů jsme ale pak začali prohrávat osobní souboje, neubránili jsme některé kombinace domácích, přesto byla první čtvrtina vyrovnaná. Ve druhé jsme trochu propadli, ale stále solidní hrou jsme se vrátili zpět, v poločase prohrávali jen o tři body a nevypadalo to na takový debakl. Za druhý poločas se já osobně stydím, úplně jsme vypadli z role. Domácí nám dali padesát sedm bodů, což byla ledová sprcha. Chci poděkovat Levicím, že jsme mohli odehrát zajímavé a dobré střetnutí. Domácí předvedli v útoku vyzrálý a produktivní styl hry a poradili si s naší obranou. My jsme se naopak dostali do mentální frustrace, padla na nás deka a úplně jsme se rozsypali. Musíme tuto prohru rychle zanalyzovat a rozdýchat.“

Hráči po utkání
Steven Davis, křídlo Levic: „Byl to dobrý zápas a tvrdě vybojované vítězství, kdy jsme dobře chodili do protiútoků. Trenér nám také řekl, abychom dobře bránili a získávali doskoky, což jsme dělali.“
Ondřej Šiška, rozehrávač Děčína: „Je to velké zklamání. Samozřejmě, uvědomovali jsme si kvality soupeře, je to úřadující mistr a finalista Alpsko-jadranského poháru. Po domácím vítězství jsme ale mohli mít trochu navrch v sebevědomí. První poločas jsme hráli dobře, hrál jsme týmově, ale do druhého poločasu jsme nevstoupili tak, jak jsme chtěli. Vyrobili jsme hodně hloupých chyb, které soupeř trestal. To rozhodlo, naše impotence v útoku, kde jsme neproměňovali lehké střely, se pak přenášela do obranné části, kde jsme dělali zlá rozhodnutí a darovali jsme soupeři několik lehkých košů.“

BK Levickí Patrioti – BK ARMEX Děčín 95:67 
Body Levic: Gačeša 19 (2x 3), Alexander 16 (4), Davis 16 (2x 3, 8 doskoků), Bojanovský 15, Katura 11 (3), Štefek 6, Žiak 5 (1), Tomič 4 (7 asistencí), Krajčovič 3 (7 asistencí), Adámik 0.
Body Děčína: Ježek 11 (1x 3), Kroutil 11 (3), Autrey 7 (1×3, 8 doskoků), Šiška 7 (1x 3, 8 asistencí), Feštr 7 (1x 3), Pomikálek 5 (1), Carlson 5, Krakovič 4, Grunt 4, Landa 4, Žikla 2.
Střelba za 2 body 25/41:17/34, za 3 body 12/29:8/28, TH 9/11:9/11. Doskoky 38:33 (útočné 9:9), asistence 30:17, ztráty 9:17, fauly 18:12.

Diváků: 600

Čtvrtiny: 20:20, 18:15, 27:15, 30:17

Zdroj: www.bkdecin.cz