Rubriky
Kultura Zprávy

Historická bitva o vlak, průvod městem či pieta: Rumburk chystá velkolepé oslavy 100. výročí Rumburské vzpoury

Rumburk – Pestrý program rozložený do několika dnů, jehož hlavním bodem bude historická bitva o vlak – tak budou vypadat květnové oslavy 100. výročí Rumburské vzpoury. Lidé se také mohou těšit na tradiční průvod městem či lety vrtulníkem nad Rumburkem. 

„Přípravy na tak velkou akci probíhají prakticky dva roky. Pro Rumburk je to velmi významná událost. Nad letošní akcí přijal záštitu prezident České republiky Miloš Zeman,“ říká starosta Rumburku Jaroslav Sykáček s tím, že prezident sice na oslavy do Rumburku nepřijede, i tak ale město uvítá řadu významných hostů, například předsedu Senátu Milana Štěcha.

Několikadenní oslavy

Oslavy začnou již v sobotu 12. května, a to Pochodem Rumburské vzpoury z Rumburku do Nového Boru. Zájemci vyrazí z Lužického náměstí v 8 hodin ráno. Zapojit se mohou také cyklisté, na které čeká stejná trasa.

Atraktivním programem pro veřejnost budou tuto sobotu také lety vrtulníku. Vrtulník bude létat od 10 do 17 hodin, lidé si budou moci během letu prohlédnout také tehdejší trasu vzbouřenců.

Hlavní program je pak naplánován na sobotu 19. května. Velkým lákadlem bude rekonstrukce bitvy československých legionářů na Transibiřské magistrále u Zlatoustu v roce 1918. Vlakem napříč Ruskem se totiž tisíce legionářů přepravovala; často při tom musely bojovat s bolševiky. Bitva o vlak se odehraje na železniční trati pod Dymníkem, a to od 9:30 do 10:30 hodin. Na místě bude k vidění historická vojenská technika, letadla, dobové vojsko či polní orchestr, vystoupí ale i Novoborské mažoretky.

Po obědě – od 14 hodin – se mohou lidé přidat do průvodu městem, který vyrazí od vlakového nádraží směrem na Lužické náměstí, a odtud se pak vydá do Parku Rumburské vzpoury. Průvod doprovodí C. a K. Polní orchestr. V parku pak proběhne nejen pietní akt, ale připravený je i pestrý program.

„Připravili jsme například scénické zpracování Rumburské vzpoury s přímým vstupem vojáků,“ láká jedna z hlavní organizátorek akce Libuše Hlinková. Chybět nebudou hudební vystoupení: představí se skupina Šlapeto, vojenská kapela s dobovou hudbou a vystoupí také Ondřej Havelka a jeho MELODY MAKERS. V parku bude navíc probíhat i doprovodný program, a to dobové dětské atrakce, dobový vojenský tábor či historická mincovna, kde si budou moci lidé nechat osobně vyrazit pamětní minci, kterou město vydalo k tomuto výročí. Program v parku bude zakončený unikátní Pražskou mobilní zvonohrou Carillon.

Vedení města nezapomnělo ani na pomník Rumburské vzpoury – přímo u něj chystá na sobotu 19. května krátkou pietu, která začne v půl druhé odpoledne, a to i za účasti představitelů Nového Boru. 

V neděli 20. května se lidé mohou těšit na promítání českého filmu Hvězda zvaná pelyněk, a to od 21 hodin na Lužickém náměstí. Film byl natočen přímo v Rumburku na motivy Rumburské vzpoury.

Legivlak na nádraží

Součástí oslav bude také LEGIOVLAK. Od úterý 15. 5. do soboty 19. 5. si budou lidé moci toto pojízdné vojenské muzeum prohlédnout na rumburském vlakovém nádraží, kde bude LEGIOVLAK stát. Přístupný bude ve všední dny od 8:00 do 18 hodin, v sobotu 19. května pak ještě od půl dvanácté do 18 hodin. LEGIOVLAK je složen ze 13 zrekonstruovaných vagónů a do roku 2020 projede postupně celou Českou republikou. K vidění bude například vagon velitelský, promítačský či zdravotní.

Lidé, kteří na oslavy Rumburské vzpoury do Rumburku přijedou, budou mít zajištěné bezplatné parkování v areálu bývalého BYTEXU a ČSAD.

„Rád bych poděkoval všem, kteří se na přípravě oslav Rumburské vzpoury podíleli. Je za nimi vidět kus práce. Výborně se nám také spolupracuje s Novým Borem, jehož se toto významné výročí také týká. Nezbývá, než si přát, aby nám vyšlo počasí,“ dodává rumburský místostarosta Jiří Pimpara. 

Rumburská vzpoura – z historie

Dne 21. května 1918 došlo v Rumburku ke vzpouře vojáků náhradního praporu plzeňského 7. střeleckého pluku. Vyvolali ji bývalí zajatci, propuštění z ruského zajetí a zařazení zpátky do armády. Důvodem byla jejich nespokojenost s průtahy při vyplácení dlužného žoldu za dobu zajetí, s plánovaným odesláním na frontu a se zhoršujícím se stravováním.

Vzpoura vypukla krátce po šesté hodině ráno v budově rumburské chlapecké školy, v níž byla ubytována 3. setnina. Vzbouřenci postupně ovládli nejen Rumburk, ale také obec Horní Jindřichov, sídlo kulometné setniny. Část jejích příslušníků se k nim připojila.

Po návratu do Rumburku vystřídal dosavadního velitele vzpoury Františka Nohu desátník Stanislav Vodička, který se jí pokusil vtisknout národnostní motiv. Pod jeho vedením obsadili vzbouřenci nádraží a přes Dolní Křečany (zde se k nim přidala část příslušníků 1. setniny) pokračovali do Krásné Lípy, kde získali vlak. Skupina vojáků s ním odjela do stanice Chřibská-Rybniště a po přestřelce s četníky dojela do stanice Jedlová.

Ostatní pochodovali pod Vodičkovým velením k Novému Boru, kde se chtěli spojit s tamní posádkou náhradního praporu pěšího pluku č. 18. Místo na ni však narazili na setninu pohraničních myslivců, vedenou hejtmanem Rudolfem Fliborem. Myslivci před nimi ustoupili do sedla pod Chotovickým vrchem a když vzbouřenci pokračovali v pochodu, byli zde Fliborovými vojáky obklíčeni a poraženi. Záměr této vojenské vzpoury – dosáhnout míru a konce války – tak nevyšel.

V následných soudních procesech bylo 10 vzbouřenců odsouzeno k trestu smrti (včetně Vodičky a Nohy), 22 k trestům vězení, asi 250 potrestáno disciplinárně a odesláno na frontu. Okolo 100 rekrutů, kteří ještě nestačili ani obléknout uniformy, bylo osvobozeno a odesláno k jiným plukům. Zbylí vzbouřenci byli uvězněni v terezínské pevnosti a vyšetřováni až do konce války. Několik jich ve vazbě zemřelo, další zemřeli po svém propuštění.

Popravení: Stanislav Vodička (23 let), František Noha (23 let), Vojtěch Kovář (32 let), František Pour (22 let), Jindřich Švehla (30 let), Jakub Nejdl (22 let), Jan Pelnář (27 let), Jiří Kovářík (32 let), Antonín Šťastný (21 let), Jakub Bernard (31 let).

Luděk Stínil
redaktor Rumburských novin