Rubriky
Sport Zprávy

Generálka Válečníků vítězná nebyla

Poslední zápas v nadstavbové skupině A1 přinesl pro basketbalisty Děčína již čtvrtou porážku v řadě, přesto utkání lze hodnotit i pozitivně. Válečníci bojovali, makali a v atraktivním duelu plném soubojů a tvrdosti, kdy se oba celky už evidentně ladily na play-off, dlouho vedli nad druhým týmem tabulky, jenž v minulém kole dokonce získal jako první letos skalp Nymburka. A navíc do zápasu zasáhl i uzdravený Robert Landa, takže děčínský tým je opět kompletní.

Střetnutí bodově otevřel pardubický Kohout, domácí Šiška však odpověděl trojkou a naši začali soupeře, který se nemohl dostat do tempa, přehrávat. Po jedné šestce Šišky a koši Pomikálka to bylo 6:2, po trojce J. Houšky a smeči Krakoviče 11:4. Následně proměnil Grunt všechny čtyři trestné hody a domácí vedli již 15:6. Nakonec stihli navýšit své vedení na dvouciferné, když Feštr v závěru první čtvrtky proměnil trojku, ale Švrdlík na druhé straně jednou šestkou snížil na 22:13. V úvodu druhé desetiminutovky viděli diváci nepřesnosti a ztráty na obou stranách a Válečníci se zásluhou Pomikálka trefili poprvé až po třech minutách. Naštěstí soupeř na tom nebyl o mnoho lépe, a tak průběžný stav byl 24:16. Hostům se pak přece jen začalo více dařit v útoku a vyrovnali na 26:26 a 28:28. Poslední dvě minuty však vyzněly lépe pro naše, Krakovič dal koš, Ježek proměnil oba trestné hody, P. Houška přidal další dva body, a když v závěru Feštr zaznamenal jednu šestku, skončil poločas 35:30.

Na startu druhé půle to vypadalo pro Válečníky ještě lépe, protože Pomikálek zaznamenal pět bodů a Houškové přidali po dvou – 44:35. Pardubičtí se v této fázi nemohli střelecky prosadit, takže po trojce J. Houšky prohrávali už 47:35. Pak ale přišel střelecký výpadek na straně Děčína a soupeř toho dokonale využil, když 43 vteřin před přestávkou srovnal Potoček na 48:48. Poslední slovo ale patřilo domácímu kapitánu Jakubu Houškovi, který upravil na 50:48. Závěrečnou čtvrtinu zahájila trojka P. Houšky, po čtyřech bodech Kroutila to vypadalo stále dobře – 57:52. Jenže Pardubičtí ukázali následně své kvality a trpělivou hrou otočili na 57:65, což se ukázalo jako rozhodující. Děčané sice bojovali, přesto ovšem prohrávali dvě minuty před koncem 59:69. V závěrečných vteřinách však Pomikálek trefil dvě trojky a snížil na konečných 65:71.

Zápas snesl opravdu přísné měřítko a nabídl pohledný basketbal. V něm rozhodly lepší doskoky Pardubic, jejich lepší exekuce střel za dva body a více trestných hodů. Děčín byl sice lepší v trojkách, asistencích a měl méně ztrát, ale na výhru to nestačilo.
Lídrem Pardubic byl Dušan Pandula s 19 body, hráčem zápasu byl ale vyhlášen Kamil Švrdlík, který měl střelbu za 2 body 6/6 a k tomu doskočil 7 míčů, Dvojciferným střelcem byl pak ještě Američan Kent. Na straně Válečníků byl nejlepší Tomáš Pomikálek se 17 body, Jakub Houška dal 12 bodů. Škoda, že se opět nedokázali bodově prosadit všichni.

Trenéři po utkání
Tomáš Bartošek, BK JIP Pardubice:
 „Vstup do utkání od nás nebyl ideální, nemohli jsme se dostat do rytmu. Chtěli jsme eliminovat naše ztráty, ale nedařilo se nám, Děčín dal několik jednoduchých košů, byl aktivní na útočném doskoku. Důležité ale bylo, že jsme poločas ztratili jen o pět bodů. Ve druhé půli jsme zlepšili obranu, i když jsme se trochu trápili v útoku. Pak jsme se ale rozjeli jak jsme zvyklí z celé sezóny. Nedovolili jsme Děčínu další útočné doskoky, musel hrát do plných a taky jsme velmi dobře zvládli koncovku. Několik situací jsme vyřešili dobře a jsme rádi za každou výhru, tady se nevyhrává lehce.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „“Gratuluju k výhře. Jsem smutný, že jsme prohráli, ale byla to velmi kvalitní generálka před play-off. Chtěli jsme hrát tak, jak budeme hrát proti Svitavám. Neumíme hrát konzistentně, od nás to nebyl špatný výkon. Mrzí mě, že když vedeme a opticky vypadáme lépe, čekal bych větší euforii a kvalitu v některých věcech, místo toho zpomalíme, Pardubice přebírají clony. Naše hra není, aby hráč s míčem něco vytvářel. Pardubice díky lepšímu ataku do koše a dopichem nebo získaným faulem si pomohly. Buď byl ve druhém poločase koš nebo faul. Kent a Dušan Pandula se tam zasloužili o důležitou pasáž. My jsme prohráli ten úsek o deset a neudělali jsme tam v tu chvíli dobrou akci. Zápas je za námi a musíme se připravit na play-off, kde potřebujeme být v konzistenčnějším módu.“

Hráči po utkání
Kamil Švrdlík, BK JIP Pardubice: 
„Nás výhra těší, i když nic neřeší. Zlepšovali jsme se postupně. Můžeme se chvíli těšit z výhry, ale my už se soustředíme na play-off na příští týden.“
Tomáš Pomikálek, BK ARMEX Děčín: „Měli jsme dnes opravdu v začátku vrch. Pak bohužel přišel trochu zkrat, také jsme chtěli dobře odstavovat a Pardubice měly patnáct útočných doskoků. Teď ale chceme udělat tlustou čáru a pravý boj začíná až teď.“

Základní sestavy

Děčín: Šiška, Bažant, Pomikálek, Krakovič, J. Houška
Pardubice: Půlpán, Welsch, Pandula, Kohout, Nečas

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 65:71

Body Děčína: Pomikálek 17 (3x 3), J. Houška 12 (2), P. Houška (1x 3, 5 doskoků), Grunt 6, Feštr 6 (1x 3), Krakovič 4, Kroutil 4, Šiška 4 (6 asistencí, 5 doskoků), Ježek 3, Bažant 0, Halada 0, Landa 0.
Body Pardubic:  Pandula 19 (3x 3), Švrdlík 14 (7 doskoků), Kent 11 (1x 3), Kohout 9 (8 doskoků), Welsch 6, Potoček 5, Spearman 4, Půlpán 3, Nečas 0.
Střelba za 2 body 13/37:20/42, za 3 body 8/28: 4/19, TH 15/21:19/30. Doskoky 40:48 (útočné 13:15), asistence 14:8, ztráty 8:11, fauly 25:20.

Nejlepší hráč: Kamil Švrdlík

Diváků: 690

Čtvrtiny: 22:13, 13:17, 15:18, 15:23

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta