Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

Zoo vyhlašuje soutěže ve výrobě ptačích budek a krmítek

Děčínská zoologická zahrada se v letošním roce připojí ke Světovému dni divoké přírody. U příležitosti tohoto významného dne, který připadá na sobotu 3. března 2018, připravila pro návštěvníky soutěž ve výrobě ptačích budek a krmítek. „Jde o soutěž pro širokou veřejnost, kterou chceme zároveň upozornit na právě probíhající ochranářskou kampaň Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA s názvem Silent forest – Ztichlý les, která řeší ochranu pěvců v jihovýchodní Asii. Návštěvníkům při propagaci kampaně přiblížíme nejen problematiku masivního úbytku opeřenců v Asii, ale také se při ní zaměříme na pěvce kolem nás,“ vysvětlila mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Jak už název soutěže napovídá, soutěžit se bude ve dvou kategoriích – ve výrobě ptačích budek a také krmítek. Kdo se rozhodne pro výrobu budky, bude moci vybírat ze 4 druhů. „Ve spolupráci s Národním parkem České Švýcarsko jsme vytipovali čtyři druhy pěvců, kteří budky k hnízdění potřebují, a rovnou jsme soutěžícím specifikovali i to, jaké jsou vhodné rozměry,“ doplnila mluvčí. Propozice soutěže tak uvádějí například to, jak velký má být vletový otvor, vnitřní rozměr dna nebo hloubka dutiny. Výroba krmítek není nijak omezena, zoo vyzývá pouze k používání přírodních materiálů.

Ukončení soutěže je naplánováno na 1. dubna 2018 – symbolicky na Mezinárodní den ptactva. Do tohoto data je nutné budky a krmítka dopravit do zoo buď osobně, nebo poštou. Vyhodnocení se poté ujme odborná porota, která na akci s názvem Startujeme!, jež se bude konat 21. dubna 2018 od 14 hodin, rozhodne o vítězích. Ti se mohou těšit například na nejrůznější potřeby pro kutily nebo volné vstupy do zoo. „Budky a krmítka budou po skončení soutěže rozvěšeny po areálu zoo a my doufáme, že budou brzy obsazeny ptačími nájemníky,“ ukončila Houšková.

 

Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, p. o.

vyhlašuje na podporu nové ochranářské kampaně Evropské asociace

zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s názvem Silent forest

SOUTĚŽ VE VÝROBĚ PTAČÍCH BUDEK A KRMÍTEK

Vyhlášení soutěže: 3. března 2018 – Světový den divoké přírody

Ukončení soutěže:  1. dubna 2018 – Mezinárodní den ptactva

Vyhodnocení soutěže: 21. dubna 2018 – na akci Startujeme!

Pravidla soutěže:

  • Soutěž je určena pro širokou veřejnost a jejím předmětem je výroba ptačích budek a krmítek
  • Soutěž bude hodnocena ve dvou kategoriích:
  1. Ptačí budka
  2. Krmítko
  • Při výrobě ptačí budky mohou soutěžící volit ze čtyř typů (každému druhu vyhovuje jiný typ budky):  1. pro sýkorky / 2. pro lejsky / 3. pro špačky / 4. pro vrabce a ostatní. Budka by měla být otevíratelná, bez bidélka, s vhodnou ochranou proti predátorům. Je nutno dbát na dostatečnou plochu i hloubku hnízdní dutiny a správnou velikost a tvar vletového otvoru. Doporučuje se používat prkna o tloušťce min. 2 cm.

Doporučené rozměry hlavních typů ptačích budek:

Typ budky Vletový otvor Vnitřní rozměry dna Hloubka dutiny

  1. Sýkorky 27 – 28 mm min. 12 x 12 cm min. 20 – 25 cm
  2. Lejsci 30 x 45 mm min. 14 x 14 cm min. 18 – 20 cm
  3. Špačci 45 – 50 mm min. 15 x 15 cm min. 25 – 30 cm
  4. Vrabci 33 – 34 mm min. 12 x 14 cm min. 20 – 25 cm
  • Při výrobě krmítka neplatí žádná omezení. Doporučujeme jen, aby bylo při jeho výrobě použito především přírodních materiálů.
  • Budku nebo krmítko je nutné dopravit do Zoo Děčín nejpozději do 1. dubna 2018. Soutěžní výrobky lze zaslat také poštou: Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o., Žižkova 1286/15, Děčín, 405 02. 
  • Soutěžní výrobky se po ukončení soutěže stávají majetkem Zoo Děčín a budou rozvěšeny v areálu zoo.

Odborným garantem soutěže je zoolog děčínské zoo Roman Řehák. V případě dotazů ohledně výroby

budek rád zodpoví vaše dotazy. Tel.: 603 249 680, e-mail: zoolog@zoodecin.cz.

Partnerem soutěže je Národní park České Švýcarsko.

 

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.