Rubriky
Sport Zprávy

ZhodnocenÍ základní části sezony 20172018

Základní část druhé hokejové ligy je za námi. Po sobotním posledním utkání Medvědů s Trutnovem se určilo postavení v tabulce. Medvědi skončili čtvrtí a Trutnov pátý. V osmifinále play-off tak na sebe právě Děčín a Trutnov narazí. A před nadcházejícími vyřazovacími boji je třeba také hlavní sezónu zhodnotit.

Druhá hokejová liga byla v loňském roce znovu rozdělena na tři skupiny, tedy na Západ, Střed a Východ a Medvědi ji tak zahajovali s jedenácti týmy v tabulce a čekal je čtyřkolový systém – s každým soupeřem se utkali postupně čtyřikrát. Protožebyl počet účastníků lichý, v každém kole musel jeden tým vždy stát a měl volný los. V průběhu soutěže pak toto odpadlo, neboť Most z druhé ligy odstoupil a všem týmům pak byly připsány kontumace. Dosavadní výsledky předtím zůstaly v platnosti.

I. část

Sezónu hokejisté Děčína zahajovali doma s Řisuty a připsali si první výhru v sezóně, když Buldoky smetli 6:2. Nikdo v tu chvíli nečekal, jakou sérii Děčín odstartuje. Medvědi totiž poté vyhráli za tři body ještě pětkrát a usadili se na první příčce tabulky. Tak teď hezky postupně. Hned na to se zrodila výhra 7:2 v Bílině, doma Děčín přívítal nováčka soutěže ze Dvora Králové a připsal další tři body za výhru 6:2. Na ledě Sokolova byli také neomylní a po výhře 4:1 si upevnili své postavení v tabulce. Hned na to přijel na děčínský led další nováček, a sice pražské Letňany. Ty na rozjetý Děčín nestačily a prohrály 1:5 z jejich pohledu. Poté to odnesl také Most, ten ve svém teritoriu ve Slaném padl 4:7. Prvním týmem v sezóně, který dokázal děčínský tým porazit, byl Jablonec. Vlci totiž na ledě Děčína brali těsnou výhru 4:3. Nicméně Medvědi dále vedli západní skupinu. To ovšem neplatilo po utkání na Kobře, kde padli 4:7. Jenže netrvalo dlouho a na čelo se vyhoupli znovu, když doma porazili Vrchlabí 6:3. První část pak hráči Děčína zakončili prohrou v Trutnově (4:6) a skončili tak na druhé pozici.

II. část

Druhou část začali hráči Děčína prohrou ve Slaném, kde sídlí také Řisuty a tam prohráli 3:4 po samostatných nájezdech. Hned na to ale doma porazili Bílinu 2:0, další tři body zapsali ve Dvoře Králové, nováčka soutěže porazili podruhé a zrodil se výsledek 5:2. Baník ze Sokolova pak oplatil Medvědům prohru na jeho ledě a i oni vyloupili ten děčínský poměrem 6:3. Hned na to přišly tři zápasy v řadě, ve kterých Medvědi plně bodovali. V Letňanech po přestřelce vyhráli 8:3, doma pak 6:1 zvítězili nad Mostem a třízápasovou šňůru výher zakončili důležitým ziskem tří bodů v Jablonci, kde o třech bodech rozhodl Jan Chovanec, který strhl vedení na děčínskou stranu ve třetí třetině. Druhou část pak hokejisté Děčína zakončili třemi prohrami. Na svém ledě s Kobrou 2:5, ve Vrchlabí 1:2 a doma s Trutnovem padli 3:4 po nájezdech. Po polovině základní části tak Medvědi skončili druzí.

III. část

Druhou polovinu naopak Děčínští začali opět třízápasovou šňůrou. Doma porazili Řisuty 4:2, venku sebrali všechny body znovu Bílině, kde vyhráli 6:3 a doma pak potřetí dokázali plně bodovat proti Dvoru Králové – 6:1. V Sokolově vybojovali bod po prohře 3:4 po nájezdech. Poté získali další tři body prakticky zadarmo, byla jim připsána první kontumace s Mostem (5:0). Po pauze pak Medvědi zajížděli na pražskou Kobru a tam vyhráli 6:2. V dalším kole zavítali na děčínský stadion hokejisté Vrchlabí a na tento zápas hráči Děčína rozhodně vzpomínat nebudou. Doma totiž inkasovali těžký debakl 2:11. A po něm zajížděli na led Trutnova, jenž potřetí v sezóně Děčín srazil – 7:2. Dvě vysoké prohry Medvědy trochu srazily a doma pak prohráli poprvé s Letňany – 2:6. Třetí část zakončili na čtvrtém místě.

IV. část

Špatnou sérii ale utnuli a venku zvítězili 3:2 nad Řisuty. Doma si pak s chutí zastříleli proti Bílině, kterou smetli 10:2. Následovala další vítězství, ve Dvoře Králové 7:4 a doma pak proti Vlkům z Jablonce 2:1. Tuto výhru věnovali Medvědi zesnulému Václavu Štěpánkovi, dlouholetému děčínskému sudímu, který nečekaně zemřel. Před tímto duelem také proběhla pieta a všichni přítomní se s ním symbolicky naposledy rozloučili. Další domácí prohra přišla se Sokolovem a byl z toho další debakl – 1:9. V Letňanech poté Děčí vyhrál 3:2 a přišla další kontumace za Most – 5:0. Další zápas na ledě Vlků z Jablonce Děčínští zvládli, vyhráli 3:2 po nájezdech a hned na to na svém ledě srazili Kobru, která ve druhé třetině vedla o tři góly. Medvědi ale v té třetí dokázali manko dorovnat, nakonec zvítězili 7:6 po prodloužení. Dva poslední zápasy odehráli hráči Děčína v hodně okleštěné sestavě. Děčínský tým postihla velká marodka a do obou utkání neměl trenér Carvan k dispozici ani tři pětky. Ve Vrchlabí se statečně drželi do druhé třetiny, pak ale Stadion zavelel k výhře 7:1. Poslední duel pak sehráli ve svém teritoriu s Trutnovem, jenž zvítězil 2:0, potvrdil tak víc jak dvouletou nadvládu nad Děčínem a zároveň se tak oba celky utkají i v osmifinále play-off. Děčín základní část ukončil na čtvrté pozici.

Nyní je vše smazáno, o body do tabulky se už nehraje. Na řadu totiž přicházejí vyřazovací boje, vrchol sezóny. Vzhledem k postavení v tabulce zahájí Medvědi osmifinále s Trutnovem na domácím ledě v sobotu 3. 3. 2018. Nezbývá, než popřát hráčům hodně úspěchů a fanouškům kvalitní podívanou. Play-off je specifická soutěž, která má rozhodně náboj a pro oko diváka je to zpestření vrcholu celé sezóny. Tak ať trvá ještě hodně dlouho.

Vendula Zdražilová, HC Děčín