Rubriky
Zprávy

Ústecký kraj rozšiřuje integrovanou dopravu. Podle průzkumu ji využívá denně 66 % cestujících

Ústecký kraj chce dál rozšiřovat svoji integrovanou dopravu. Díky ní mohou lidé například cestovat na jednu jízdenku autobusem MHD i vlakem. Kraj chtěl před rozšiřování tohoto systému vědět, jaké povědomí cestujících o integrované dopravě mají a nechal si proto zpracovat průzkum. Na 1 800 lidí odpovídalo třeba na to, jak často veřejnou dopravu využívají a kam vlakem nebo autobusem cestují.

Překvapilo nás, že 66 procent cestujících, kteří byli dotázáni, cestuje denně,“ uvedl Jakub Jeřábek z krajského odboru dopravy. Dalších 23 procent oslovených cestujících pak dopravu využívá jednou až třikrát týdně.

Kam nejčastěji lidé jezdí, vysvětluje Jindřich Franěk z krajského úřadu: „Největší počet respondentů využívá dopravu do práce. Vedle toho je velké množství dětí, žáků a studentů, které cestují do školy.“

Počet lidí, kteří využívají veřejnou dopravu v Ústeckém kraji, stoupá. Čísla jsou ale ovlivněná postupným rozšiřování integrované dopravy o další města. Například v roce 2016 evidovala krajská doprava tržby za zhruba 513 milionů korun. Loni to bylo už za téměř 591 milionů korun. Ústecký kraj proto chce i dál integrovanou dopravu rozšiřovat.

„Pracujeme na optimalizaci a integraci městské dopravy v Roudnici. Pokud vše dobře půjde, mohla by být doprava v Roudnici integrována někdy během letních prázdnin,“ uvedl Jakub Jeřábek z krajského úřadu.

Vedle toho by se mohly letos k integrované dopravě připojit také Louny. Kraj chce zapojit i města Most a Litvínov. Do krajské integrované dopravy patří v současné době v Ústeckém kraji například MHD v Teplicích, Ústí nad Labem nebo v Děčíně a také vlaky Českých drah.

Autor:Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever