Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín

Po dvou domácích výhrách v nadstavbové skupině A1 čeká na basketbalisty Děčína další těžké utkání, tentokrát na půdě druhých Pardubic. Ty i letos předvádějí velmi dobré výkony a během základní části prohrály pouze šest zápasů. Kromě dvou porážek s Nymburkem (na půdě mistra sice sahaly po senzační výhře, ale nakonec padly těsně 91:90), a po jedné se svitavskými Tury a ústeckou Slunetou, podlehly dvakrát i Děčínu. Tyto prohry však hráči Beksy odčinili v semifinále Českého poháru, kde Válečníky nepustili do finále proti Nymburku. V nadstavbové skupině A1 ale Pardubičtí zatím ze tří zápasů vyhráli pouze jeden, a to ve Svitavách. Na úvod této fáze soutěže totiž podlehli domácí Opavě 87:83, ve 3. kole pak doma trochu překvapivě nestačili na Olomoucko 90:94 (nejlepší střelci Pardubic: Spearman 21, Kent 14, Švrdlík 13).

Pardubice patří k tomu nejlepšímu v české lize, kde v posledních dvou sezónách Kooperativa NBL dvakrát skončily bronzové, a z posledních tří ročníků Českého poháru mužů mají kompletní medailovou sbírku. Také jsou účastníkem prestižního evropského poháru FIBA Europe Cup, kde sbírají cenné úspěchy.

Ambiciózní pardubický klub letos zkraje bodově táhl především Američan Dominez Burnett, který odehrál 13 zápasů a měl v nich průměr přes 22 bodů na utkání. Pak ale odešel do lotyšského klubu BK Ventspils, účastníka Champions League. Jako náhradu za něj přivedli Pardubičtí dalšího Američana, Brandona Spearmana, jenž je rovněž skvělý střelec a během sedmi zápasů má průměr 18,3 bodu. Zapomenout se ale nesmí ani na další dva Američany, Scotta Martina a Jacksona Kenta, kteří dávají 11,2 a 11,8 bodu na zápas. Dvojciferným střelcem je pak ještě slovenský hráč Dušan Pandula (11,7). Nebezpeční pro koš soupeře jsou ovšem také Kamil Švrdlík (9,9), Ondřej Kohout (7,1), Vojtěch Půlpán (7,0) a další. Nejlepšími doskakovači týmu jsou Martin a Radek Nečas, jenž má také nejlepší průměr asistencí.

Válečníky tedy nečeká nic lehkého, ale proti svěřencům trenéra Levella Sanderse budou chtít uspět, čímž by se opět přiblížili posunu ze současného 4. místa.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 74:73
Nejlepší střelci: Krakovič 22, Pomikálek 19, Feštr 8 – Burnett 22, Kohout 22, Švrdlík 11.
BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 67:72
Martin 16, Pandula 13, Potoček 8, Kent 8, Welsch 8 – Šiška 24, Pomikálek 11, P. Houška 9.

Semifinále Českého poháru:
BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 62:75
Šiška 16, Pomikálek 12, Halada 8 – Kent 23, Spearman 13, Martin 8.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta