Rubriky
Sport Zprávy

Parádní obrat ve druhé půli a první výhra Válečníků v A1

Po pohárových zklamáních Válečníci ukázali, že umí dávat hodně bodů a otočit nepříznivě se vyvíjející zápas. V úvodním utkání nadstavbové skupiny A1 porazili díky skvělé stíhací jízdě ve druhém poločase ofenzivně laděné Olomoucko a připsali si do tabulky důležité vítězství. To je ještě cennější o to, že Děčín se musel obejít bez podkošových hráčů Landy, Grunta i Jakuba Houšky.

Duel odstartovala trojka Krakoviče, po něm se trefili Ježek i Kroutil a domácí hráči během dvou minut vedli 7:0. Jenže pak se přestalo dařit, naopak soupeř začal střílet s velikou úspěšností, a v polovině této periody vedl 7:10! Pak trojka Halady sice vyrovnala, ale dvojice Fuller – Mitchell dál řádila pod děčínským košem a brzy to bylo 12:18. K Američanům se následně přidali Čohadarevič s Močnikem, a přestože domácí Feštr trefil dvě trojky, Olomoucko vyhrálo tuto část po dalších pěti bodech Fullera 18:28. Ve druhé desetiminutovce však Válečníci trefami Halady, Šišky a P. Houšky rychle snížili na 24:28 a trenér hostí si vzal raději oddechový čas. Ten se vyplatil, protože vzápětí dali trojky Váňa i Fuller, Močnik přidal dva body a Olomoucko vedlo 27:39. Naši po trojkách Kroutila a Haldy ještě jednou snížili na 35:41, ovšem soupeř střílel s obdivuhodnou jistotou za tři body a poločas vyhrál 39:54.

Po přestávce se však začaly dít na palubovce věci. Hned první útok Děčína skončil košem a jednou šestkou Kroutila, poté přidal Pomikálek šest bodů v řadě, Ježek trefil trojku a Válečníci byli rázem zpět ve hře – 51:57. Kromě přesné střelby přidali domácí i v obraně, kde začali soupeře trápit a také výrazně přidali v aktivitě, která se nejvíce projevila na útočném doskoku. Olomoucko sice po technické chybě trenéra Děčína a úspěšných šestkách uteklo zpět na dvojciferný rozdíl (51:62), ale Válečníci se už dostali do obrátek. Po trojce Fullera to bylo pět minut před poslední přestávkou ještě 53:65, jenže pak přišly trojky Halady a Bažanta, po nich zaznamenal dvě slepené trojky Feštr a domácí vedli 66:65! Halada poté odpověděl košem na dvě šestky Mitchella, Feštr se znovu trefil za tři body a když děčínský rozehrávač proměnil oba trestné hody, bylo to před poslední čtvrtkou 73:67.

V jejím úvodu Válečníci navýšili své vedení na 78:69, po trojce Pomikálka dokonce na 83:73. Soupeř se sice snažil, ale naši vždy našli bodovou odpověď na jeho trefy a pět minut před koncem vedli po dvou bodech Šišky 90:79, po šestkách Pomikálka 92:81. Olomoucko sice v závěru ještě zabojovalo a snížilo na 96:93, po faulu na Fullera se mohlo dokonce dotáhnout na jediný bod, ale americký borec proměnil jen jednu šestku. Obranný doskok pak zaznamenal Krakovič, který byl faulován a jedním úspěšným trestným hodem pečetil na 97:94.

Jak už bylo napsáno, Olomoucko předvádělo v první půli vysokoprocentuální útok a těžilo z výborné střelby trojek. Po přestávce ale Děčané přitáhli šrouby v obraně, soupeř se už tolik střelecky neprosazoval a navíc Válečníci začali dobře doskakovat v útoku, z čehož pramenilo i 22 bodů z druhých šancí oproti třem bodům Olomoucka. Naši zasypali koš hostí 80 střelami, z toho bylo 42 trojkových pokusů, kterých našlo cíl 14. Olomoucko dalo 12 trojek, ale stačilo mu na to 22 pokusů. Oba celky se naopak trápily na šestkách. Zajímavou statistikou jsou i body laviček – děčínská zaznamenala 57, soupeřova 10.

Tahounem Děčín byl tentokrát Lukáš Feštr, který zaznamenal 25 bodů (trojky 5/7) a 3 asistence. Dařilo se i Haladovi, dalším dvojciferným střelcem byl Pomikálek. Důležité ale bylo, že svou troškou přispěli všichni a například Šiška zaznamenal „jen“ 4 body, ale měl 5 asistencí, 6 doskoků a 8 získaných faulů. Na straně soupeře kralovali tradičně cizinci – Fuller dal 29 bodů, Mitchell se blýskl double – double za 23 bodů a 15 doskoků, Močnik měl rovněž double – double, a to za 18 bodů a 11 asistencí a Čohadarevič přidal 10 bodů. Celkem dala tato čtveřice 80 bodů, zbytek týmu pak 14.

Trenéři po utkání
Predrag Benáček, BK Olomoucko:
 „Musím pogratulovat Děčínu, hlavně za druhý bojovný poločas. Dneska chtěli zvítězit více, než my. To je vidět na útočných doskocích, kdy získali osmnáct míčů pod naším košem. Já si ale myslím, že jich bylo ještě víc. Náš soupeř měl osmdesát útoků a my šedesát dva. Lavička Děčína dala padesát sedm bodů a naše jen deset. To je taky jedna z příčin porážky. A nedokázali jsme dnes ubránit výborného Feštra. V poločase jsme vedli o patnáct, ale těžko udržet vedení proti Děčínu, ani doma jsme to nedokázali, nemáme na to sílu. My jsme měli dobrou střelbu a to nás drželo ve hře, Děčín byl lepší na doskoku.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Díky za gratulaci. Pro nás mělo toto utkání význam i z hlediska psychiky. Řešili jsme absenci třech podkošových hráčů, a v tomto duchu mě výhra moc těší. I podle průběhu jsme to vybojovali na útočném doskoku. My jsme měli zase osmdesát střel, a já jsem za to rád. Je důležité je mít a věřit, že ta četnost je důležitá a produktivita přijde taky. Olomoucko bylo v první půli neskutečné, dostat deset trojek ze třinácti pokusů, to je fakt těžké. My jsme byli trochu nejistí, neproměňovali jsme nějaké střely a Olomoucko šlo do vedení o patnáct. Zmobilizovali jsme se v šatně a ve třetí čtvrtině jsme se vrátili do utkání, šli jsme přes soupeře, pomohli nám fanoušci. Co jsme nedoskočili, jsme odrazili ven a šli do vedení až o deset bodů. Závěr se zdramatizoval, ale bylo to důležité i proto, abychom se přesvědčili, že i když něco nefunguje, dá se zápas vyhrát. Síla mentality byla dnes velmi podstatná. Všem, co odehráli utkání děkuji, také děkujeme fanouškům, bylo to pěkné utkání a Olomoucko potvrdilo, že je v A1 právem.“

Hráči po utkání
Charles Mitchell, BK Olomoucko:
 „Věděli jsme, že v Děčíně nás čeká těžký soupeř, že je dobrý na útočném doskoku, což se potvrdilo, a z druhých příležitostí jsme dostali dvacet dva bodů. Děčín také zvítězil body hráčů z lavičky. Já jim k tomu gratuluji a uvidíme se v dalším utkání.“

Lukáš Feštr, BK ARMEX Děčín: „Jsem rád, že jsme utkání dotáhli do vítězného konce po nedobrém průběhu a také po zklamání z AAC a Final four Českého poháru. Ač se nám nedařil útok, dali jsme devadesát sedm bodů. Přestože jsme ztráceli v poločase patnáct bodů, všichni jsme cítili, že s utkáním se dá ještě něco udělat. Nejvíce si cením, že jsme všichni bojovali a myslím, že to je právě hodně cenné týmové vítězství.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Pomikálek, Krakovič
Olomoucko: Močnik, Fuller, Sehnal, Mitchell, Čohadarevič

BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko 97:94 
Body Děčína: Feštr 25 (5x 3), Halada 17 (3x 3, 8 doskoků), Pomikálek 15 (1x 3, 9 doskoků), P. Houška 8, Kroutil 8 (1x 3), Krakovič 8 (1), Bažant 7 (2), Ježek 5 (1), Šiška 4 (5 asistencí, 6 doskoků), Klouda 0.
Body Olomoucka: Fuller 29 (4x 3), Mitchell 23 (3x 3, 15 doskoků), Močnik 18 (2x 3, 11 asistencí), Čohadarevič 10, Váňa 8 (2x 3), Sehnal 4 (1), Norwa 2, Křemen 0, Goga 0, Novák 0.
Střelba za 2 body 22/38:23/40, za 3 body 14/42:12/22, TH 11/21:12/24. Doskoky 47:38 (útočné 18:6), asistence 20:17, ztráty 10:12, fauly 23:21.

Nejlepší hráč: Lukáš Feštr

Diváků: 710

Čtvrtiny: 18:28, 21:26, 34:13, 24:27

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta