Rubriky
Sport Zprávy

Pandy odjíždějí z Děčína opět s prázdnou

Tou správnou nohou vykročili basketbalisté Děčína do závěrečné části základní části Kooperativa NBL. V prvním z posledních tří duelů porazili doma v ostře sledovaném derby ústecké Pandy a posunuli se do první šestky tabulky, kde by už chtěli zůstat.

Vstup do derby, které od úvodního rozskoku provázela skvělá a bouřlivá atmosféra díky oběma táborům fanoušků, se povedl daleko lépe hostům. Po trefách Pecky, Šteffela a trojce Svejcara totiž vedli 0:7. Pak sice Šiška po svém prvním zisku snížil smečí na 2:7, ale přišla střelecká exploze ústeckého rozehrávače Šotnara, jenž proměnil všechny své čtyři trojkové pokusy a Sluneta vedla 4:19! Za tohoto stavu si vzal trenér Budínský oddechový čas, aby své svěřence zklidnil, což se povedlo. Válečníci se vrátili na palubovku s chladnou hlavou, pokračovali v sebevědomém výkonu, přidali v obraně a začali manko trpělivou hrou postupně likvidovat. Po šesti bodech Feštra to bylo 12:21, pak se blýskl Bažant, který dal nejprve koš, poté přidal dvě trojky a Děčín odcházel do první přestávky jen s jednobodovým deficitem 20:21. Ústí tak přišlo nejen takřka o celé patnáctibodové vedení, ale také ztratilo rozehrávače Singletaryho, který si dvě minuty před koncem první desetiminutovky nebral servítky při komunikaci s rozhodčími a musel do šaten po diskvalifikační chybě za hrubé nesportovní chování. Začátek druhé čtvrtky vyšel opět lépe Slunetě, když Robinson dal trojku a Pecka zvýšil na 20:26. Jenže na straně domácích se chytil Pomikálek a sedmi body v řadě snížil na 27:28. Poté Ježek jednou šestkou vyrovnal a následně Pomikálek nádherným alley-oopem a trojkou překlopil vedení na stranu Válečníků, kteří jej už nepustili – 33:28. V závěru první půle to byl opět Feštr, jenž táhl děčínský tým a sedmi body zařídil poločasový výsledek 42:38.

Druhou půli zahájila trojka Ježka, poté Pomikálek dal koš a následně na trojku Robinsona odpověděl smečí – 49:41. Jenže soupeř se nechtěl vzdát tak lacino a díky trojkám Šotnara a Robinsona, které doplnil koš Pecky, bylo vyrovnáno 49:49. Děčínu však znovu pomohl time-out, po kterém přišla další smeč Pomikálka, kapitán J. Houška navíc trefil další válečnickou trojku a když stejnou mincí přispěl i Halada, bylo to 57:49. Hosté zlomili své střelecké trápení až v posledních vteřinách, kdy Šotnar proměnil jednu šestku – 57:50. Poslední perioda přinesla úpornou a fyzicky náročnou bitvu, jíž zahájily dva body P. Houšky. Pak se ale dlouho skóre neměnilo, protože střelci obou týmů se nemohli trefit. Další body tak padly až po třech minutách a opět to byl P. Houška, který zvedl rozdíl ve skóre na 61:50. Ústečané se sice snažili s výsledkem něco udělat, především Robinson, jenž dal v této části 10 bodů, a mít alespoň lepší skóre na vzájemné zápasy, ovšem Válečníci si chytrou hrou dostatečný náskok pohlídali, a po trestných hodech Landy a Šišky vyhráli 75:64.

Derby přineslo podle očekávání pěkný, vyrovnaný a fyzicky náročný basketbal, který se musel líbit. O výhře Děčanů rozhodly lepší doskoky (Válečníci dali 18 bodů z druhých šancí oproti pěti Ústí), dobře provedené rychlé protiútoky, kterými trestali chyby soupeře, a body z vymezeného území. Důležité byly i trestné hody, kde Válečníci proměnili 13 ze 14 pokusů. Tahounem Děčína byl hráč utkání, Tomáš Pomikálek, dobře zahráli i oba rozehrávači Šiška a Feštr. V dresu Slunety byl nejlepší Robinson s 24 body, Šotnar přidal 16 (trojky 5/13) a Pecka 8.

Základní sestavy
Ústí: Šotnar, Šmíd, Svejcar, Pecka, Šteffel
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Krakovič, P. Houška

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 75:64 
Body Děčína: Pomikálek 20 (2x 3, 7 doskoků), Feštr 13 (1x 3, 4 asistence), Šiška 12 (5 doskoků, 7 získaných faulů), Bažant 8 (2x 3), P. Houška 6, Halada 5 (1), Ježek 4 (1), J. Houška 3 (1), Grunt 2, Landa 2, Krakovič 0.
Body Ústí: Robinson 24 (4x 3, TH 8/8), Šotnar 16 (5x 3, 7 asistencí), Pecka 8 (8 doskoků), Teague 4, Šteffel 4, Svejcar 3 (1x 3), Votroubek 3 (1), Treadwell 2, Singletary 0, Šmíd 0.
Střelba za 2 body 19/42:11/27, za 3 body 8/25:11/30, TH 13/14:9/12. Doskoky 41:37 (útočné 14:10), asistence 14:12, ztráty 10:13, fauly 21:18.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 1 200

Čtvrtiny: 20:21, 22:17, 15:12, 18:14

Trenéři po utkání
Antonín Pištěcký, trenér Slunety Ústí n. L.:
 „Na začátku zápasu byl vyloučen náš klíčový hráč, což byla obrovská škoda. Nechci polemizovat nad tím, jestli bychom se Singletarym vyhráli či nikoliv, ale byl by to vyrovnaný boj. Tohle tedy určitě zápas ovlivnilo. Jinak my jsme začali utkání velice, Michal (Šotnar) dal čtyři trojky a Děčín jsme trochu překvapili. Jenže jak už to chodí, Děčín pak přidal na otáčkách a začal nás stahovat. Já jsem viděl dva klíčové faktory, kdy jsme dostali strašně moc bodů z druhých šancí a hodně bodů také z brejků. Tam můžeme hledat ten konečný rozdíl jedenácti bodů.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Utkání se mi strašně líbilo, protože mělo báječnou kulisu. Byla plná hala a oba tábory vytvořily sympatickou atmosféru. Ústí mělo opravdu raketový nástup a kredit si zaslouží Michal Šotnar, který se rozhodl, že bude střílet jako u Verdunu a třináct vystřelených trojek, s tím musíme asi příště počítat. U nás ale odvedli dobrou práci náhradníci, především Lukáš Feštr a Lukáš Bažant, kteří nás vrátili do hry. Hrálo se hodně fyzicky, rychle a my jsme mohli mít utkání ve druhé části pod větší kontrolou, kdybychom proměňovali své šance. Ale neproměňovali a Ústí tak bylo stále na dostřel, a to především díky Robinsonovi a Šotnarovi. Ale to byli jediný dva střelci Ústí. Pro nás tedy velmi cenná a vybojovaná výhra, ke které nám pomohly i body z vymezeného území.“

Hráči po utkání
Michal Šotnar, Sluneta Ústí n. L.:
 „Je škoda, že za stavu 4:19 jsme nedostali Děčín pod větší tlak. Doufali jsme, že by ho mohl rozhodit náš dobrý nástup, ale překvapilo nás, že domácí byli neustále v pohodě a nakonec byli v poločase plus čtyři body. Škoda, že jsme neuhájili náskok z úvodu, jistě by se nám pak hrálo lépe.“
Tomáš Pomikálek, BK ARMEX Děčín: „Začátek nám těžce nevyšel, dostali jsme čtyři trojky a začít 4:19 po pěti minutách není úplně příjemné. Ale po prostřídání předvedli kluci skvělou obranu, za dalších pět minut jsme dostali jen dva body a první čtvrtina skončila jen o bod, takže se vlastně začínalo od nuly. Ve zbylých třech čtvrtkách to bylo vydřené vítězství. Byl to úžasný zápas a moc jsem si ho užil.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta