Rubriky
Sport Zprávy

Hořké vítězství Válečníků, v poháru AAC končí

Válečníci se do semifinále Alpe Adria Cupu nepodívají. Ve druhém čtvrtfinále sice porazili hráče USK Praha, ale v součtu těchto dvou duelů padli o osm bodů a jejich účast v tomto mladém evropském poháru končí.

Děčané nastoupili k utkání s desetibodovým mankem, které hned v úvodu zvýšil svými prvními body Američan Raines. Pak ale přišla lepší pasáž domácích a vedení 10:5, po trojce P. Houšky to bylo dokonce 15:9. Ovšem Pražané ukázali, že na naše si věří a vyrovnali na 17:17. Poté dokonce vedli 19:22, ale poslední slovo patřilo smeči Pomikálka – 21:22.

Ve druhé desetiminutovce pokračovala vyrovnaná bitva, kdy soupeř chytře zpomaloval hru a trestal nepříliš pevnou obranu Válečníků. Skóre se přelévalo ze strany na stranu a ještě minutu a půl před přestávkou to bylo jen o bod – 41:40. Koncovka však vyšla Děčínu skvěle a P. Houška slepenými trojkami upravil na 47:40 a rozdíl v celkovém součtu obou zápasů už byl jen tři body.

Bohužel, třetí čtvrtka se domácím opět nepovedla. Vše začaly čtyři body Štěrby, po něm se trefil i Bookert a rázem to bylo opět vyrovnané – 47:46. Válečníkům se pak nedařilo v útoku a hosté otočili, především díky nezastavitelnému Bookertovi, na 52:56. A Bookert táhl svůj tým i nadále, a až koš Feštra v posledních vteřinách snížil na 59:62.

Závěrečnou periodu načala trojka hostujícího Tůmy a postup se Děčínu začal vzdalovat. Nedařilo se mu v útoku, jako jediný skóroval P. Houška, ale právě jeho body znamenaly vyrovnání na 65:65. Ve druhé části této čtvrtiny se začalo skóre měnit přece jen rychleji, avšak za delší konec stále tahali Pražané. V závěru se pak sice Válečníci po trojkách J. Houšky, Pomikálka a P. Houšky dostali do vedení, ale to nebylo tak veliké, aby vymazalo deficit z prvního čtvrtfinále, navíc soupeř stále bodoval a nakonec přes porážku slavil postup – 83:81.

Děčínu se proti USK letos opravdu nedaří a vyhrál jen dva z šesti zápasů. Pražané si na Válečníky věří a ukazují, že mají kvalitní tým. Našim se tentokrát nedařilo v obraně, kde dostávali příliš lehkých košů a nepovedlo se jim USK odskočit. Lídrem domácích byl P. Houška, který dal pět trojek a celkem nasbíral 21 bodů. Za ním pak byli Šiška a Pomikálek, naopak se nedařilo Ježkovi, Kroutilovi a Krakovičovi, jejichž body v celkovém součtu chyběly. USK táhl za postupem Američan Bookert, který dal 31 bodů (TH 12/12), Křivánek přidal 16 bodů (trojky 4/4) a druhý Američan Raines zaznamenal double – double za 13 bodů a 10 doskoků. Naši byli sice takřka ve všech statistikách lepší, ale chyběla jim produktivita v útoku i pevnější obrana.

Trenéři po utkání
Chris Chougaz, USK Praha:
 „Pro nás bylo velmi těžké hrát dva zápasy ve dvou dnech bez dvou důležitých hráčů, kteří jsou s národními týmy. Ale moji hráči ukázali velké srdce, bojovali od první minuty až do konce. Pro tento mladý tým je velmi důležité dosáhnout takovéhoto úspěchu a chceme hrát tak jako posledních pět, šest utkání.“
Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Pro nás je to dnes smutná, trpká výhra. Na součet skóre jsme bohužel o osm bodů prohráli a USK postupuje mezi čtyři nejlepší týmy Helios Alpe Adria Cupu. Pražané mají dobrý, fyzicky zdatný tým, mají dva kvalitní zahraniční hráče, z nichž Bookert byl dnes velkým lídrem. Dal třicet jedna bodů a dnes dotáhl tým k postupu. My jsme opticky vypadali týmově slušně, bojovali jsme, máme o dvacet jedna střel z pole víc než soupeř, ale basket se hraje na koše. Tak už to někdy bývá.“

Hráči po utkání
Devon Bookert, USK Praha:
 „Pro nás je skvělé postoupit do semifinále. Hráli jsme proti výbornému týmu, Děčín vždy bojuje až do konce. Sice jsme prohráli, ale v součtu nás skóre poslalo do dalšího kola. Čím víc zápasů hrajeme, tím lépe, takže chceme vyhrát celý pohár.“
Pavel Houška, BK ARMEX Děčín: „Myslím, že se rozhodlo hlavně v prvním zápasu. Manko se těžko dohání a USK hrálo výborně a nejen dneska, ale i včera. Měli jsme velký problém v obraně, v první i druhé půli jsme dostali čtyřicet bodů, nepovedlo se nám ji zlepšit ani ve druhém poločasu a myslím, že obrana byla rozhodující v těchto dvou zápasech.“

BK ARMEX Děčín – USK Praha 83:81 
Body Děčína: P. Houška 21 (5x 3), Šiška 14 (1x 3, 5 asistencí), Pomikálek 12 (1x 3, 9 doskoků), Landa 8 (6 doskoků), J. Houška 8 (2x 3), Grunt 6, Halada 6 (2x 3), Feštr 5, Bažant 3, Ježek 0, Krakovič 0, Kroutil 0.
Body USK: Bookert 31 (1x 3, TH 12/12), Křivánek 16 (4x 3), Raines 13 (10 doskoků), Michal Mareš 8 (2x 3), Tůma 5 (1x 3), Šterba 4, Petružela 2, Farský 2, Žikla 0.
Střelba za 2 body 20/42:20/36, za 3 body 11/31:8/16, TH 10/16:17/23. Doskoky 38:33 (útočné 17:7), asistence 16:14, ztráty 7:14, fauly 24:21.

Nejlepší hráč: Bookert

Diváků: 470

Čtvrtiny: 21:22, 26:18, 12:22, 24:19

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta