Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci si povezou do Ústí šestibodovou výhru

Zkraje druhého poločasu to vypadalo na debakl ústecké Slunety, nakonec jsou však Válečníci rádi za výhru o šest bodů. První zápas čtvrtfinálové série mezi Děčínem a Ústím přinesl zajímavou bitvu, ve které byl každý poločas lepší jiný tým.

Na první body se čekalo velmi dlouho, protože ani jednomu týmu se střelecky nedařilo, a tak úvodní koš duelu zaznamenal až po půldruhé minutě domácí Šiška. Hosté ale ihned vyrovnali a přestože Děčín dobře bránil a třikrát se trefil za tři body, bylo dvě minuty před přestávkou srovnáno na 15:15. V závěru této čtvrtiny ale skórovali již jen Pomikálek a Ježek a naši tak vedli 19:15. Druhé perioda byla ze strany Válečníků nejlepší. Vše začala trojka P. Houšky, vzápětí Halada snadno obešel Robinsona a ústecký trenér si vzal oddechový čas. Po něm jeho svěřenci snížili na 24:20 a stejný rozdíl ve skóre platil i tři minuty před koncem poločasu 34:30. V nich ale Válečníci nasadili k trháku, když nejprve Pomikálek dostal ze vzduchu do koše přihrávku Feštra přes celé hřiště, vzápětí stejný hráč zasmečoval a následně přidal další tři body. V posledních vteřinách byl pak faulován P. Houška při trojkové střele, všechny šestky proměnil, na druhé straně zablokoval Šotnara a poločasový výsledek zněl 47:32.

Vstup do druhé půle se domácím povedl na jedničku, když dobře bránili a sami byli produktivní v útoku. Ježek proměnil obě šestky, Krakovič přidal tři body, Šiška dva, a když P. Houška proměnil trojku, vypadalo to se Slunetou bledě – 55:34. Jenže vysoké vedení jakoby Válečníky uklidnilo až příliš, jejich hra ztratila tempo, začaly se množit zbytečné ztráty a soupeř vycítil šanci. Šňůrou 0:9 se přitáhl na 55:43 a postupně umazával manko až na 64:57, když poslední slovo v této části patřilo trojce Šteffela. Poslední desetiminutovka zahájila trojka ve druhé půli obživlého Robinsona, který pak spolu s Peckou snížili na 64:63. V dalších minutách se pak rozhořela na palubovce tuhá bitva, v niž se dokonce Sluneta po trojkách Robinsona a Singletaryho ujala vedení 68:69. Naštěstí na děčínské straně v tu pravou chvíli střelecky zabral Feštr, který trefil dvě trojky a poté přidal dva body – 76:71. Hosté ještě snížili, ovšem po trojce Halady platil stav 79:73 a utkání skončilo výhrou našich 85:79.

„Vyhráli jsme, takže jsme spokojeni, ovšem je tam veliké ALE! Máme totiž pořád ten samý problém, kdy v poločase vedeme dvojciferným rozdílem, v šatně si říkáme, že do druhé půle musíme jít stejným způsobem, ale neuděláme to. Zatím se nám to povedlo jen jednou, proti Kolínu, a hned z toho byla výhra o pětadvacet bodů. Nedaří se n

ám zápasy jednoznačně uzavřít, nedaří se nám třetí čtvrtiny a netuším, čím to je,“ hodnotil po utkání děčínský rozehrávač Lukáš Feštr, který v závěru zaznamenal hodně důležité body: „Jsme hrozně rád, že nám moje trefy pomohly, protože ve druhém poločase jsme se trápili v útoku a naopak Ústí bylo na koni. Poslední zápasy mám navíc problémy se střelbou, takže jsem rád, že mi to tam spadlo a vyhráli jsme.“

Děčín měl duel velmi dobře rozjetý, ovšem opět se nevyvaroval výkonnostního propadu ve druhém poločase a málem na to doplatil. Naštěstí  v závěru zabral a veze si do odvety, která se hraje ve středu 24. ledna v Ústí od 18.00 hodin, šestibodové vedení. Nejlepším v domácím dresu byl P. Houška, Pomikálek ke svým 14 bodům z první půle už ve druhé žádné nepřidal. Dalšími dvojcifernými střelci byli Feštr a Ježek. Rozehrávač Šiška měl sice 6 asistencí, ale také 8 ztrát. Na straně Ústí dal nejvíce bodů Singletary, v první půli takřka neviditelný Robinson zaznamenal po přestávce 14 bodů. Dařilo se vcelku i Šteffelovi a Peckovi. Ve statistikách bylo utkání velmi vyrovnané, větší rozdíl byl pouze v bodech z druhých šancí, kdy Děčína dal jeden a naopak Ústí 14, a v bodech laviček, kde Děčín vyhrál 47:26.

„Víme, že v Ústí to bude těžké, ale už v pátém kole jsme ukázali na Folimance, že venku umíme vyhrát. Rozhodně nebudeme bránit nějaké naše šestibodové vedení, ale pojedeme do Ústí vyhrát,“ burcuje Lukáš Feštr.

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 85:79 
Body Děčína: P. Houška 15 (2x 3, 7 doskoků, 3 asistence), Pomikálek 14 (1x 3), Feštr 11 (2x 3, 4 asistence), Ježek 10, Šiška 9 (1x 3, 6 asistencí, 8 ztrát), Halada 6 (1x 3), Grunt 6, Landa 6, Krakovič 5, Bažant 3 (1), J. Houška 0, Kroutil 0.
Body Ústí: Singletary 18 (1x 3, 5 získaných míčů, 6 získaných faulů), Robinson 16 (3x 3), Pecka 12 (7 doskoků), Šteffel 11 (1x 3), Teague 7, Svejcar 6 (2), Šmíd 6 (1), Votroubek 2, Šotnar 1, Treadwell 0.
Střelba za 2 body 22/39:19/38, za 3 body 8/22:8/21, TH 17/21:17/25. Doskoky 35:33 (útočné 6:6), asistence 23:14, ztráty 13:14, fauly 21:22.

Nejlepší hráč: Lukáš Feštr

Diváků: 660

Čtvrtiny: 19:15, 26:17, 19:25, 21:22

Trenéři po utkání
Antonín Pištěcký, trenér Slunety Ústí n. L.: 
„Gratuluji trenéru Budínskému a jeho týmu k vítězství. Dnes začnu trochu jinak, protože vždy, když jsem jedeme na první zápas sezóny, musím novým hráčům v našem týmu, kteří nemají zkušenosti se zdejším prostředím a tvrdostí obrany vysvětlovat, vysvětlovat, co je čeká. Ale něco jiného je vysvětlovat a něco jiného je si to vyzkoušet na vlastní kůži. V prvním poločase jsme tahali za o hodně kratší konec, protože Děčín hrál tvrdě v obraně, zacpával bednu a těžil z toho. My jsme navíc špatně bránili a pramenilo z toho vedení domácích. Ani do druhého poločasu jsme nevystoupili dobře, ale pak se nám probral Robinson, přitvrdili jsme v obraně, změnili jsme obranu clony na míč, dali pár lehkých košů a vrátili jsme se zpět do zápasu. Za to klukům děkuji, protože už jsme byli dole o jednadvacet bodů. Nechci teď nijak hodnotit čísla, protože příští týden se hraje znovu. Klukům jsem ale vtloukal do hlavy snad každý time-out ať bojují o každý míč, protože každý bod může být důležitý. Byli bychom samozřejmě rádi, kdybychom si odváželi lepší výsledek, ale je fajn pro nás i diváky, že skóre je takhle vyrovnané, a v odvetě bude o co hrát.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Děkuji za gratulaci, a za výhru musíme být rádi. Jednak proto, jaký byl průběh utkání, druhak proto, s kým jsme hráli. Dnes to pro nás bylo deja-vu z minulého týdne, kdy jsme rovněž hráli pondělí – středa. Chtěli jsme vstoupit do zápasu s energií, to se nám dařilo, a v prvním poločase se hrálo podle našich not. Byli jsme lepším týmem. Druhý poločas ale přinesl náš evergreen, kdy soupeř najde ve svém středu nějakého hráče, který začne zlobit. Dnes to byl Robinson, což je opravdu výjimečný hráč, protože se rozhodl, že změní obraz hry v útoku, což se mu povedlo. A přestože jsme si vybudovali dvacetibodový náskok, nejsme schopni pokračovat v dobrém čtení hry. Ústí zvýšilo agresivitu na míč, my jsme zůstávali stát a místo toho, abychom atakovali obranu soupeře a chodili si třeba pro fauly nebo do přímočarých úniků a zakončovali z vymezeného území, rozhodli jsme se, že si naši hru zkomplikujeme. Přišly přihrávky přímo do rukou soupeře, zbytečné vyšperkování hry a Ústí vycítilo, že nehrajeme to, co chceme a museli jsme opět o výhru tvrdě bojovat.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta