Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem BK ARMEX Děčín – mmcité+ Brno

Program basketbalistů Děčína je v lednu hodně nabitý, zápas střídá zápas a sobotní duel proti Brnu bude již šestý v osmnácti dnech.

Tým mmcité+ začal sezónu poměrně dobře, a po šesti kolech měl bilanci 3 výher a 3 porážek. Pak však padl v Děčíně, následovalo dalších šest proher v řadě a propad do spodní poloviny tabulky. V posledním utkání roku 2017 však porazil Jindřichův Hradec, v novém roce vyhrál už dvakrát ze tří duelů a vyhoupl se na 9. příčku. Naposledy porazil doma USK Praha 70:59 (nejlepší střelci Brna: Barry 20, TH 10/11, Lelič 14, Mays 14).

Brno se představilo také v Českém poháru, kde však jeho pouť skončila v 5. kole, kde nestačilo na Pardubice 74:83 a 49:75. Moravané se přihlásili rovněž do evropského poháru Alpe Adria Cupu, kde se jim naopak daří, a ve své skupině C vyhráli z pěti zápasů čtyři, což znamená jistotu postupu (stejně jako Děčín) do další fáze. Brnu chybí odehrát už jen odložené utkání v Šenčuru, ale osud tohoto duelu je nejasný.

Brněnský kádr doznal na přelomu roků 2017/2018 několik změn. V prosinci se s týmem rozloučil Američan Brian Sullivan, jenž si během tréninku způsobil otřes mozku a protože šlo o opakované zranění stejného typu, odcestoval do USA za svým lékařem. Zprávy bohužel nebyly příznivé, a tak Brno angažovalo dalšího amerického hráče, Canyona Barryho, vystudovaného jaderného inženýra, který po svém slavném otci podělil netradiční styl házení šestek spodem. Možná to je úsměvné, ale jeho úspěšnost se pohybuje okolo 80 %! Brno se rozloučilo v prosinci také s Američanem Robertem Brandenbergem, který stihl jen dva zápasy. Naopak novou tváří je srbský křídelník Dorde Lelič (198 cm), který naposledy působil ve Slovinsku.

Momentálním střeleckým lídrem týmu slovinského kouče Dejan Jakara, jenž nahradil Chorvata Zorana Helbicha, je Barry (průměr 17,5 bodu na zápas), Mladen Primorac dává 14,6, Lelič 13,5 a zraněný kapitán týmu, exděčínský Jan Tomanec, 11,3 bodu na utkání. Nejlepším doskakovačem je Primorac (8,0 doskoku na zápas).

Vzájemný zápas v základní části KNBL: 
mmcité+ Brno – BK ARMEX Děčín 82:86
Nejlepší střelci: Sullivan 24, Primorac 20, Mays 15 – Feštr 18, Kroutil 14, Ježek 13.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta