Rubriky
Sport Turisti Zprávy

Nová pravidla pro lezce v NPR Kaňon Labe

České Švýcarsko, 8. 1. 2018 – Dne 4. ledna 2018 nabyla účinnosti nová pravidla pro lezení v Národní přírodní rezervaci Kaňon Labe. Správa Národního parku České Švýcarsko formou opatření obecné povahy povolila na základě žádosti podané Českým horolezeckým svazem výjimku ze zákazu vstupovat mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody a ze zákazu provozovat horolezectví v Národní přírodní rezervaci Kaňon Labe. Takto stanovená pravidla nyní budou platit do 31. 12. 2020.

„Pro horolezeckou činnost budou lezci moci využívat dvě části národní přírodní rezervace celoročně, v dalších dvou částech je lezení umožněno ve druhé polovině kalendářního roku,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Nově stanovená pravidla považujeme za rozumný kompromis mezi ochranou přírody a horolezeckou činností, která má v naší oblasti více než staletou tradici.“

Kromě vymezení objektů a času pro lezeckou činnost výjimka ze zákona obsahuje také konkrétní pravidla a zásady chování při lezení. Stanovení výjimky předcházela jednání správy parku se zástupci horolezeckého svazu. Současná výjimka platí po dobu tří let, před jejím uplynutím správa parku společně s horolezeckým svazem lezeckou činnost vyhodnotí a zkušenosti budou následně promítnuty do budoucích rozhodnutí.

Národní přírodní rezervace Kaňon Labe byla vyhlášena v roce 2010 v pravé části labského kaňonu. Národní přírodní rezervace je nejvyšší kategorií maloplošných chráněných území v České republice a režim pro návštěvníky zde je obdobný jako v klidových územích národních parků. V opodstatněných případech však ochrana přírody může stanovit výjimky z některých omezení vyplývajících ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Plný text opatření obecné povahy najdete ZDE >>
Mapovou přílohu k opatření obecné povahy najdete ZDE >>


Pískovcové lezení v Českém Švýcarsku: Výjimka ze zákona o ochraně přírody a krajiny upravuje pravidla pro lezení v NPR Kaňon Labe na další tři roky. Ilustrační foto: Jiří Šťastný

Zdroj: www.npcs.cz