Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Návštěvnost děčínského zámku v létě 2017

Již několik let po sobě návštěvnost děčínského zámku stoupá.

I letos se laťku podařilo o kousek zvednout. Poslední pokles návštěvnosti zámek zaznamenal po povodních v roce 2013. Od té doby se počty návštěvníků zámku jen zvyšují. Vše nasvědčuje tomu, že letošní rok bude v nastoleném trendu pokračovat. První čtvrtina roku byla kvůli počasí poněkud rozpačitá, od dubna ovšem nastal růst a všechny následné měsíce byly znovu o něco lepší než v loňské sezoně. Jen za červenec a srpen si na zámek našlo cestu téměř 30 tisíc návštěvníků! Další stovky lidí využívají možnost prohlédnout si nádvoří zámku a jižní zahrady zdarma a nejsou tudíž nijak evidováni.

A čím si správa zámku tato čísla vysvětluje? „Jedním z důvodů určitě bude široká nabídka prohlídek. Zámek nabízí dvě klasické prohlídkové trasy v jižním a západním křídle, další dvě prohlídky pro děti i celé rodiny, a navíc prohlídku pro milovníky architektury. Na své si tak u nás přijde opravdu každý,“ říká Iveta Krupičková. V letošním roce byla expozice doplněna o řadu nových exponátů, například stříbrné příbory, lovecké trofeje, originální vějíře a samozřejmě také obrazy a nábytek. Zámek také v letošním roce díky projektu „Šlechtické poklady – sběratelské radosti v Čechách a v Sasku“. ještě zintenzivnil reklamní kampaň. Mohl například zaplatit několik billboardů na dálnici D 8 či na některých silnicích 1. třídy. „Pokračujeme ve výhodné spolupráci s řadou časopisů, které nám dělají reklamu, zapojili jsme se do marketingového projektu Národního památkového ústavu Klíč k památkám,“ vypočítává Iveta Krupičková.

Kromě toho se na růstu návštěvnosti samozřejmě pozitivně projevují některé vnější faktory. Češi v posledních letech často dávají přednost tuzemské dovolené a tato tendence se pozitivně projevuje na návštěvnosti památek obecně.

I tak si ovšem děčínský zámek dlouhodobě drží pozici nejnavštěvovanějšího hradu či zámku v Ústeckém kraji. Předběžná čísla ukazují, že by si své prvenství měl i nadále s přehledem udržet.

Zdroj: www.zamekdecin.cz