Rubriky
Sport Zprávy

Lenka Königová je znovu mistryní světa

Děčínská judistka na Sardinii obhájila svůj světový primát a už počtvrté se tak stala ve své kategorii nejlepší judistkou na světě.
Vyhrát mistrovství světa je něco, co se povede jenom těm nejlepším sportovcům a to třeba jen jednou za život. Vyhrát ho opakovaně je pak něco, co se podaří jen opravdové elitě mezi elitou. Děčínské judistce Lence Königové se to v kategorii Masters podařilo už čtyřikrát. Po triumfech v německém Sildefingenu v roce 2009, Miami v roce 2012 a vloni ve Fort Lauderdale, vybojovala zlatou medaili i letos na Sardínii v Olbii.

„Samozřejmě, že jsem letos na Sardínii jela s tím, že chci zabojovat o medaile, to chce přece každý, ale věděla jsem, že to nebude jednoduché a taky nebylo“, řekla sympatická hnědovláska, která prošla vyřazovacími boji až do finále, kde na ní čekala nepříjemná Brazilka Fernanda Oliveira. „S touhle soupeřkou jsem se na vrcholných světových akcích utkala už dvakrát a pokaždé mě porazila, takže jsem k finálovému duelu nastupovala s respektem“, uvedla Königová.

Ve finále se však ukázalo, že brazilská reprezentantka letos na českou závodnici nemá. Königová byla od začátku aktivnější, podařilo se jí Brazilku hodit technikou ze skupiny goshi waza a následně udržet na zemi a vyhrála tak před časovým limitem.

„Příprava na MS byla tvrdá, ale nakonec se ta dřina vyplatila, takže konec dobrý všechno dobré,“ usmála se staronová mistryně světa, která se dlouhodobě připravuje s děčínskými judisty. Nemalý podíl na jejím úspěchu má i trenér českého družstva žen Masters Jaroslav Banszel z pražských Vršovic. Königová svoji přípravu stručně okomentovala svoji přípravu následovně: „ Během roku trénuji s veterány z Juda Děčín a navíc jsem absolvovala i několik soustředění pod vedením trenéra Jardy Banszela, takže jsem se fyzicky i technicky cítila dobře a doufala, že na MS uspěji. Chtěla by zároveň poděkovat statutárnímu městu Děčín a společnosti SILIKE s.r.o. za podporu a přízeň při financování mé přípravy a startu.“

Jan Rokůsek, Judo Děčín