Rubriky
Sport Zprávy

Filip Halada: Věřím, že budeme dobrá parta

Zatím druhou oznámenou posilou děčínských Válečníků je český křídelník Filip Halada, který si však poslední tři roky vydělával na basketbalový chléb u našich slovenských sousedů v Komárně.

Zde se mu velmi dařilo, vždyť v první sezóně získal titul slovenského mistra, v dalších dvou si pak pověsil na krk stříbrnou medaili. Tyto úspěchy navíc loni vyšperkoval zlatý triumf v Alpsko-jadranském poháru. Rodák z Karlových Varů měřící 196 cm a vážící 88 kg si samozřejmě zahrál i v Česku, kde kromě jiného hájil barvy Sparty Praha a chomutovských Levhartů. V době našeho rozhovoru byl pětadvacetiletý levoruký hráč na srazu české reprezentace, a tak otázky i odpovědi putovaly elektronickou cestou.

 

• Poslední tři sezóny jste strávil v dresu Komárna, se kterým jste získal jedno zlato a dvě stříbra. Jaké to byly sezóny a jaká je slovenská liga?
Na tyto tři sezóny za Komárno budu vzpomínat velmi rád. Každá sezóna byla něčím výjimečná. První rok jsem byl v pozici nováčka, s týmem jsme vybojovali mistrovský titul, který byl zároveň i prvním titulem pro komárenský basketbal. Měl jsem výborného trenéra Čuroviče, od kterého jsem se hodně naučil a se spoluhráči jsme si sedli. Byla to moje druhá rodina. Druhá sezóna byla super v tom, že jsme měli možnost hrát FIBA Europe Cup, porovnat síly proti evropským týmům a znovu si zahrát finále slovenské ligy. V třetí sezóně i navzdory zraněním během průběhu soutěže se nám podařilo vybojovat vítězství v Sixt Alpe Adria cupu a též finále slovenské ligy. Podle mého názoru je slovenská liga srovnatelná s českou.

• V minulém ročníku slovenské ligy působil v Handlové také exděčínský Luboš Stria. Potkali jste se? Nemluvili jste spolu právě o Děčínu?
Ano, s Lubošem jsem se potkal ve společných utkáních. O Děčíně jsme se ale nebavili, protože v tom čase jsem ještě neřešil nabídku z Děčína.

• Ještě jednou k minulé sezóně. V ní se týmy Komárna a Děčína potkaly hned třikrát – jednou v přípravě, dvakrát v poháru Sixt Alpe Adria – a Komárno dvakrát zvítězilo. Jak vzpomínáte na tyto zápasy? Bylo něco, čím vás děčínská hra zaujala?
Na zápasy s Děčínem rád vzpomínám jak už v přípravě, tak v poháru. Vždy mi to připomnělo domov. Děčínská hra mě zaujala rychlostí, týmovou hrou a organizací.

• Když už jsme u Alpsko-jadranského poháru, Komárno se dostalo až do finále, kde přehrálo slovinský Helios Suns. Doufal jste, že se váš tým dostane až takhle daleko a nakonec získá pohár pro vítěze?
Abych pravdu řekl, velmi mě těší, že jsme se dostali do finále Alpsko-jadranského poháru. Jak už jsem zmiňoval, měli jsme tento rok problémy se zraněními a navzdory tomu jsme vyhráli.

• Nyní už k budoucnosti. Proč jste se rozhodl přijmout angažmá v Děčíně? Co vás k tomu vedlo?
Po třech sezónách v Komárně jsem cítil, že je čas na změnu. V průběhu sezóny mi volal pan Houser (generální manažer BK ARMEX Děčín – pozn. red.) a naznačoval zájem o spolupráci se mnou. Líbilo se mi jednání a podmínky, co Děčín nabídl a jak je tento tým organizovaný.

• Co očekáváte od svého působení v týmu Válečníků?
Chtěl bych být přínosem pro tým, přispět zkušenostmi, které jsem získal působením na Slovensku a zahrát si opět finále Alpsko-jadranského poháru i finále ligy.

• Děčín je vyhlášený svým bouřlivým prostředím při domácích zápasech. Jak se těšíte na tohle?
Ano, na atmosféru se velmi těším. Z Komárna jsem zvyklý na bouřlivou atmosféru a na fanoušky, kteří vás ženou k lepším výkonům.

• Kdy vás budou mít děčínští fanoušci možnost poprvé vidět naživo? Byl jste již v Děčíně, a jak na vás zapůsobil?
Děčínští fanoušci mě uvidí poprvé naživo až budu v Děčíně (smích). Ale jinak ano, v Děčíně jsem byl a líbí se mi město i okolí.

• Znáte někoho ze současného kádru Válečníků? Těšíte se na někoho?
Velmi jsem se těšil na Tomáše Vyorala, jsme dobří kamarádi. Hráli jsme proti sobě juniorské ligy, také v reprezentaci jsme se několikrát potkali. Znám ještě Šimona Ježka, se kterým jsem hrával za Spartu Praha. I s Ondrou Šiškou se známe, hráli jsme proti sobě též v juniorských ligách a potkali jsme se rovněž v reprezentaci. Jinak se těším na všechny a hlavně věřím, že budeme dobrá parta.

• Vím, že v současné době absolvujete kemp s českou mužskou reprezentací. Mohl byste popsat své pocity, když máte šanci reprezentovat Českou republiku?
Jsem potěšen, že jsem obdržel pozvánku do širší nominace mužů České republiky. Je to pro mě velká pocta a jsem rád, že pokračuji i v druhém týdnu přípravy.

• Na soustředění se potkáváte s Tomášem Vyoralem, rozehrávačem, který před nedávnem opustil Děčín. Nedal vám nějaké rady pro děčínskou štaci?
S Tomem jsme spolu na pokoji, takže padly nějaké věty o Děčíně. Tomáš prožil krásné čtyři roky v děčínském dresu a předával mi jen pozitivní věci. Těším se (smích).

 

foto: SBL
Zdroj: www.bkdecin.cz