Rubriky
Zprávy

Suché jaro vyprázdnilo řeky, čím dál víc lidí chce vlastní studnu

Hladiny řek od Labe přes Ploučnici po Kamenici klesly v důsledku sucha na kritickou hranici. O pitnou vodu se ale lidé z Ústeckého kraje bát nemusejí bát, je jí dostatek. Mezi Severočechy však roste zájem o vlastní studny.

Extrémně suchý květen, kdy spadlo jen 63 procent srážek oproti květnům v předchozích letech, je znát. Na řadě míst je půda popraskaná a řeky vysychají.

„Suchý květen je problém, ale není to žádná tragédie, srážky v červnu už odpovídají normálu,“ uvedl Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu na ústeckém Kočkově.

Stejně situaci hodnotí i jeho kolega, hydrolog Jiří David. „Je trošku víc sucho, ale žádné velké drama. Ústecký kraj je na tom lépe než jiné oblasti, protože zde máme velké zásoby podzemních vod,“ vysvětlil David.

Při pohledu na řeky však situace vypadá dramatičtěji, i lodní dopravu už začala situace komplikovat. Hladina Labe v Ústí měla v neděli večer 144 centimetrů, což je již jeden centimetr pod hranicí sucha.

V Děčíně už k ní chyběly jen dva centimetry, Kamenici v Hřensku centimetr, Chřibské Kamenici ve Všemilech dva a Ohře v Lounech byla tři centimetry pod limitem.

Z Labe vystupují hladové kameny

Z Labe už koukají hladové kameny od Těchlovic po Dolní Žleb. „Z toho u děčínského Tyršova mostu kouká půl metru. Hydrologové říkají, že sucho není. Já tvrdím, že při 140 centimetrech na Labi sucho je,“ sdělil Jiří Mach z Povodí Labe v Děčíně.

Nádrže Fláje a Přísečnice ale mají dostatečné zásoby vody. „Přehrady nejsou úplně plné, hladina klesá, ale stav je dobrý,“ přiblížil Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře, které každý den kontroluje i stav v potocích a řekách, aby nebyl ohrožen život ve vodě.

„V okamžiku, kdy by v tocích bylo vody málo, dáváme podnět k vyhlášení omezení nebo zákazu odběrů. Zatím to není potřeba, ale bez deště může být za 14 dní vše jinak,“ poznamenal Svejkovský.

Zákaz zalévání zahrad, napouštění bazénů, kropení hřišť i mytí aut vodou z potoků a řek nastává v posledních letech v kraji často. Pravidelně jako první pocítí zákaz obyvatelé na Děčínsku. A v roce 2015 zákaz pro téměř celý kraj nastal 20. července.

Vrtaři neví, kam dřív skočit
V kraji proto roste zájem lidí o vlastní studny. Vrtaři tak nevědí, kam dřív skočit, a občas musí zájemce i odmítat. „Zájem je velký, děláme 20 studní za měsíc, už nestíháme,“ popsal Miloš Grieszl z Jílového na Děčínsku.

„Potíž je, že dnes Severočeské vodovody a kanalizace majitelům domů někdy ani nedovolí připojení na vodovod, protože přípojka by další dodávky nestíhala. Někdy je zase přípojka tak drahá, že se lidem nevyplatí,“ doplnil mostecký vrtař Tomáš Kačmarik.

Letos na jaře mohli lidé žádat o dotace na pořízení nádrže na dešťovou vodu. Podáno bylo 2 276 žádostí za 110 milionů korun, z Ústeckého kraje jich bylo 131 za 6,1 milionu korun.

„V případě nádrže na dešťovou vodu, kterou budou lidé využívat jen na zalévání zahrady, dotace platila pro oblasti, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami či platil zákaz zalévání,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jeho resort zvažuje vypsání dalšího kola dotace. „O přidání dalších peněz budeme jednat po vyhodnocení žádostí,“ dodal ministr.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/