Rubriky
Turisti Zprávy

Řízený shoz nebezpečného skalního bloku

České Švýcarsko, 28. 6. 2017V úterý, 27. 6. 2017, proběhl v brzkých ranních hodinách řízený shoz nebezpečného skalního bloku, který se nacházel ve výšce zhruba 40 metrů nad Gabrielinou stezkou v oblasti Křídelních stěn. Skalní blok o objemu cca 25 metrů krychlových a hmotnosti zhruba 60 tun uvedli kontrolovaně do pohybu pracovníci dodavatelské firmy Strix Chomutov pomocí pneumatického klínu a mechanické páky. Po uvedení do pohybu se kámen téměř okamžitě rozpadl na písek a drobnější kameny, sypký materiál se sesunul do údolí a částečně zasypal také Gabrielinu stezku. Po dobu provádění shozu od 5.30 do 9.00 byla Gabrielina stezka pro návštěvníky zcela uzavřena.

Správa národního parku České Švýcarsko vybrané skalní objekty průběžně monitoruje v místech, kde hrozí zvýšené riziko pro návštěvníky parku nebo obyvatele přilehlých obcí. V případě pochybností o jejich stabilitě zadává zpracování geologických posudků. Na základě výsledků pak rozhoduje, zda provede sanační zásah, případně odstranění rizikových skalních objektů.

Gabrielina stezka je jednou ze dvou přístupových cest k Pravčické bráně a každoročně tudy projde více než sto tisíc návštěvníků. Místo zasažené řízeným shozem bylo neprodleně zprůchodněno a návštěvníci zde již nenarazí na žádné omezení.



Řízený shoz: Samotné kontrolované řícení trvalo méně než 30 sekund. Během dalších dvou hodin probíhalo dočištění a úklid místa prací. Foto a video: Václav Sojka

Zdroj: České Švýcarsko, o.p.s.