Rubriky
Turisti Zprávy

Obec Růžová vyhlásila veřejnou sbírku na stavbu nevšední vyhlídky

Na Pastevním vrchu nad obcí Růžová na Děčínsku by měla v příštích pár měsících vyrůst nová vyhlídka. Obec na její postavení vyhlásila veřejnou sbírku. Vyhlídka ale svým vzhledem rozděluje obyvatele obce.

Podle vizualizace si jedni myslí, že vypadá skvěle, druzí jí zas nemohou přijít na chuť – vypadá totiž tak trochu jako blob architekta Jana Kaplického. Má být betonová a v budoucnu by měla být skoro neviditelná.

„Tady u nás, v Sudetech, jsou všude betonové bunkry, těmi jsme se nechali inspirovat. Dokonce na tom kopci původně stála vojenská hláska. Bude to celé z betonu, aby to bylo nezničitelné. Ale bude to porostlé rostlinami, takže to rušivý element nebude. Povolení vyřizuji od roku 1999. Původně měla být dvakrát tak vysoká, ale museli jsme to snížit.“ vysvětlila starostka Růžové Helena Křížková.

Vyhlídka by měla být hotová do konce srpna letošního roku, stát by měla dva a půl milionu korun. Stavět by se měla začít každým dnem, obec teď vyhlásila veřejnou sbírku na její stavbu. Lidé i firmy si mohou koupit třeba jen jeden schod, který stojí 20 tisíc korun.

Starostka se chystá oslovit radnice okolních měst a poslala žádost o příspěvek i na krajský úřad. Od nové netradiční vyhlídky si slibuje, že do okolí Růžové přitáhne ještě víc turistů, než tam chodí doposud.

Jak se můžete podílet?
1. Zakoupením schodnice (omezený počet 16 ks) za 20.000,- Kč s textem dárce
2. Zakoupením tabulky (bude umístěna na vyhldce) s textem dárce ve výši 500, 1000, nebo 2000,- Kč
3. Finanční dar v jakékoli výši přijímáme na č. ú. 268017647/0300, na požádání vystavíme darovací smlouvu
4. Můžete darovat libovolnou částku i anonymně. Zašlete dar na účet a do poznámky pro příjemce napište „vyhlídka“

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever