Rubriky
Zprávy

Lidé v Děčíně začali fotit autovraky. Radnice slibuje, že opuštěná auta odstraní

V Děčíně se začali zaměřovat na autovraky v ulicích. Lidé mohou odstavená auta vyfotit a fotky poslat s popisem buď na magistrát, nebo na městskou policii. Úředníci se pak budou opuštěným vozem zabývat. Také na děčínských sociálních sítích se rozrůstá skupina lidí, kteří odstavená auta fotí. Snímky chtějí hromadně předat magistrátu.

Přehrajte si celý příspěvek

„Tady, na odstavném parkovišti vedle paneláků stojí tak dva a půl měsíce auto, které nejezdí. Má vyfouklé gumy, je zapřené cihlou… Vy pak jezdíte kolem a hledáte místo na zaparkování, zatímco tohle tu zabírá místo,“ ukazuje na sídlišti v Děčíně-Želenicích jeden z autovraků paní Věra.

Takovýchto vraků v ulicích se teď město chce zbavit. Jak ale říká mluvčí magistrátu Markéta Lakomá, nepůjde to tak rychle, jak by si někteří představovali: „To, že chce vrak město odstavit, musí dva měsíce viset na úřední desce.“

Předtím je ale ještě nutné zjistit, kdo je majitelem vozidla. A právě proces zjišťování zabere nejvíc času. „Vraky často nejsou z Děčína, nebo jsou předmětem dědického řízení,“ vysvětluje Lakomá.

Facebooková iniciativa proti autovrakům nepomůže

Na Facebooku vznikla iniciativa, která vyzývá obyvatele Děčína k zasílání fotografií autovraků. Podle Markéty lakomé ale ani tato snaha celý proces neurychlí: „Zákonné prostředky, které město má, jsou poměrně malé a hlavně jsou časově velmi náročné.“

Aby vozidlo splňovalo definici autovraku, musí být jeho oprava nákladnější než celková hodnota auta. Lidé ale na městskou policii ale nahlašují i auta, která někdo jen dlouhodobě odstavil.

„80 % těch ohlášení se netýká vraků, ale vozidel, která jsou jen delší dobu bez pohybu. Naše možnosti jsou pak dost omezené. Vždy se snažíme majitele vozidla oslovit s tím, že by se z jeho vozu mohl stát vrak, ať si ho dá do pořádku a neriskuje případný postih,“ potvrzuje mluvčí děčínské městské policie Tomáš Pavlík.

Děčínský magistrát a městská policie v současné době registrují po celém městě víc než dvacítku autovraků. Po zjištění majitele a splnění všech zákonných podmínek je nechá město ekologicky zlikvidovat. Náklady ale ponese majitel opuštěného vozu.