Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Potyčka s následky
RUMBURKPotyčka z loňského října se nese v duchu nepříjemných následků. Třicátého října loňského roku došlo k potyčce v  rumburském baru. Vzájemné nedorozumění vyústilo ve fyzické napadení a jeden z účastníků skončil se zraněním v péči lékařů. Oba zúčastnění se vzápětí ocitli pod drobnohledem rumburských policistů. Nedorozumění prošetřili s ohledem na přečin výtržnictví a s ohledem na způsobené zranění zahájili trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže, navíc připojili i obvinění z přečinu ublížení na zdraví.

Utratila celou kořist
DĚČÍNTíživá životní situace a nedostatek finančních prostředků přivedly ženu z Děčína k zoufalému činu. Na přelomu loňského a letošního roku se několikrát nechala svést příležitostí a využila příležitosti, která se jí naskytla. Z kanceláře, kterou navštěvovala, si odnášela finanční hotovost a stravenky, které později využila k nákupům potravin. Policisté společně se zástupci místní firmy po sečtení všech položek došli ke škodě 32.500,- Kč. Žena v současné chvíli čelí zkrácenému přípravnému řízení, ve kterém ji bylo policisty sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Svou chybu chce napravit
DĚČÍNS nepříjemnostmi se potýká také devatenáctiletý mládenec z Českokamenicka. Od třetího března letošního roku čelí zkrácenému přípravnému řízení, v jehož průběhu mu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže. Mladík se z důvodu nedostatku finančních prostředků uchýlil v průběhu letošního února k odcizení topenářských trubek a dalších věcí. Vše našel v rodinném domě v Děčíně, jehož majitel kontaktoval děčínské policisty s oznámením chybějících věcí, které ocenil částkou 27.510,- Kč. Mladý muž se k přešlapu doznal a svou chybu se snaží napravit…

Trochu jiná brigáda
DĚČÍN –  Ve vazební věznici skončil letos v pátek třetího března muž z Děčína. V rukou místních policistů se ocitl z důvodu prodeje drog. V průběhu policejního prověřování vyšlo najevo, že muž měl v období od září 2016 do února 2017 minimálně ve 120ti případech poskytnout za úplatu psychotropní látku zvanou pervitin. Tím do jeho peněženky mohlo přitéct až dvaadvaceti tisíc českých korun. Po zahájení trestního stíhání se policisté rozhodli pro podání podnětu k  uvalení vazby, kterému bylo ze strany soudce vyhověno. Muži hrozí až desetiletý trest odnětím svobody.

Chráníte si svá data?
DĚČÍNPolicisté z Děčína přijali druhého března letošního roku oznámení o možném přečinu krádeže. Majitel mobilního telefonu zn. Samsung Galaxy S7 Edge se obrátil na místní strážce zákona s týdenním zpožděním. Pětadvacátého února letošního roku navštívil děčínský disco klub a odložil jej vedle sebe na bar. Než se nadál, telefon zmizel. Jeho ztrátu ocenil částkou 17.640,- Kč. Kromě telefonu policisté začali pátrat i po všech okolnostech, které by mohly objasnit ztrátu cenného přístroje včetně dat, které v něm byly uloženy.

Z preventivního pohledu je vhodné pro majitele mobilních telefonů průběžně ukládat a zálohovat data, uložená v přístroji, jelikož při jeho odcizení jejich majitel pocítí nejen ztrátu přístroje coby cenného majetku, ale také ztrátu telefonních čísel, fotografií, videozáznamů a dalších citlivých materiálů, které se prostřednictvím jeho odcizení mohou dostat do nesprávných rukou. Jste na to připraveni ? Štěstí přeje připraveným, a proto je vhodné se zamyslet, co si ve svých telefonech uchováváme a zda-li jsme připraveni čelit jeho případné ztrátě. Existují aplikace, které jejich majiteli umožní ochranu dat, případně zaregistrovat pohyb „nového“ majitele. Nabízí se možnost blokovat SIM kartu společně s telefonním přístrojem prostřednictvím policie či operátora. Vždy však musíte dostatečně prokázat své vlastnictví, ať už paragonem, účtenkou, doklady od zmizelého telefonu atd.

Děčín 6. března 2017
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín