Rubriky
Sport Zprávy

Žihadla mají mečbol. Na svém ledě porazila Děčín 6:3 a v úterý se pokusí ukončit sérii

Pátý zápas osmifinálové série mezi Děčínem a Moravskými Budějovicemi skončil výhrou Žihadel 6:3. Hráči Moravských Budějovic si tak vypracovali mečbol a už v úterý mají možnost ukončit sérii na děčínském ledě. A se stejným cílem také k šestému utkání pojedou.

Hned po úvodním vhazování musel jít do akce Martin Michajlov, který vyrazil střelu Petra Krutiše. Poté měli výhodu přesilové hry Medvědi, ale využít ji nedokázali. Naopak ve vlastním oslabení ujela Žihadla dva na jednoho, jenže ve finální fázi se jim nepovedla rozehrávka a tentokráte nemusel brankář Děčína zasahovat. V sedmé minutě už ale lovil poprvé puk ze své sítě. LUKÁŠ HAVEL dorazil za Michajlova záda odražený kotouč a domácí vedli 1:0. A za minutu po první brance se pak trefil také JEVGENIJ KONDRATĚV, jenž sklepl ze vzduchu nahozený puk od modré čáry do děčínské klece a Žihadla rázem vedla o dva góly – 2:0. V jedenácté minutě měli domácí hráči další velkou šanci. Peroutkova střela prošla výstrojí děčínského brankáře a jen těsně minula pravou tyč jeho branky. Ve třinácté minutě se z otočky z úhlu trefil FILIP MATĚJKA a dal domácímu celku už tříbrankový náskok – 3:0. Po třetím inkasovaném gólu pak mezi tři děčínské tyče nastoupil Lukáš Lavinger. Ale i ten musel čelit další akci Žihadel, která se znovu dokázala prosadit. TOMÁŠ HAČECKÝ přehodil kotouč přes jeho beton a Moravské Budějovice zvýšily své vedení – 4:0. V závěru první třetiny pak v přesilové hře mohl trefit odkrytou domácí branku Marek Macek, ale Dusík jeho střelu zázračně vyrazil.

Hned na začátku druhé třetiny využil přesilovou hru střelou od modré čáry JAN MOLNÁR a Medvědi se tak dočkali svého prvního gólu v utkání – 4:1. Záhy měli hráči Děčína k dispozici další početní výhodu, při které trefil horní tyč domácí branky Ondřej Hříbal. V devětadvacáté minutě ale vrátil čtyřbrankový náskok Žihadlům DAVID HORKÝ, jenž se trefil z prostoru mezi kruhy – 5:1. Ve třiatřicáté minutě po návratu z trestné lavice ujel Petr Krutiš, ale jeho zakončení vystihl Lukáš Lavinger, který jeho střelu vykryl. Do konce prostřední části se pak už nic nestalo a domácí tak měli před třetí třetinou stále pohodlný náskok.

V pětačtyřicáté minutě tečoval nebezpečně střelu Mikeše Lupač těsně mimo hostující branky. V polovině třetí třetiny střílel na Dusíka Jaroslav Hašek, ale ani jeho střela mezi třemi tyčemi neskončila. Ve dvaapadesáté minutě už ale ano. ROMAN NAVARRA se trefil ve vlastním oslabení a dal tak Medvědům ještě malou naději – 5:2. Medvědi to už v pětapadesáté minutě zkusili bez brankáře se šesti hráči v poli, neměli už co ztratit, naopak mohli získat. A získali. Od modré čáry prostřelil Dusíka MARTIN ZDVOŘÁČEK a Děčínští ještě dýchali. Jenže Žihadla pak zásluhou DAVIDA HORKÉHO skórovala do prázdné klece a stvrdila tak svou výhru – 6:3. V úterý tak pojedou do Děčína s cílem ukončit sérii. Medvědi naopak budou bojovat o jejím setrvání.

HC Moravské Budějovice 2005 – HC Děčín 6:3 (4:0; 1:1; 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Havel (Nováček, Mikeš), 8. Kondratěv (Sobotka), 13. Matějka (Rytnauer, Krutiš), 18. Hačecký (Lupač, Horký), 29. Horký (Pelikán), 59. Mikeš (Horký, Lupač) – 23. Molnár (Hříbal, Hašek), 52. Navarra (Zdvořáček, Macek), 56. Zdvořáček (Kaltenböck)

Sestava HC Děčín:
Michajlov (Lavinger) – Hříbal, Molnár, Chmel, Zdvořáček, Vaněk, Kaltenböck, Málek – Hašek, Volráb, Oliverius – Zika, Navarra, Zajan – Macek, Racek, Faigl – Rubeš F.

Vendula Zdražilová, HC Děčín