Rubriky
Sport Zprávy

Hezký zápas se smutným koncem

Po téměř měsíční pauze se představili basketbalisté Děčína opět před svými fanoušky, když v ARMEX Sportcentru přivítali druhý tým Kooperativa NBL. Válečníci věděli, že chtějí-li se udržet na 3. místě, musí těžkého soupeře porazit. Dlouho to vypadalo na děčínský úspěch, ale v poslední čtvrtce získali Pardubičtí náskok, který už naši nevymazali. Škoda. Ovšem čtvrtý USK Praha padl v Kolíně a Děčín si tak před ním drží stále jednobodový náskok.

Střetnutí začali lépe naši, když P. Houška proměnil jeden trestný hod a poté přidal Pomikálek trojku – 4:0. Hosté naopak minuly první čtyři střely, ovšem ta pátá, z ruky Walla, znamenala snížení na 4:3. Po dalších dvou bodech Pomikálka to bylo 6:3, ale pak Děčín nedal tři minuty ani bod a soupeř otočil na 6:11. Jenže následně Palyza s J. Houškou vyrovnali na 11:11 a bylo zřejmé, že půjde zápas bude tuhou a vyrovnanou bitvou. To se také potvrdilo, když po koši Kroutila skončila první čtvrtka 16:17. V té druhé skóroval jako první Pomikálek, stejný hráč pak košem s faulem vyrovnával na 21:21. Celkově však byla tato perioda bodově nejchudší a poločas skončil 29:30, o což se postarala trojka Palyzy na jedné a Burnetta na druhé straně.

Druhý poločas bodově zahájil Burnett, Válečníci však nezůstávali pozadu, a po trojce a koši Vyorala šli do vedení 39:38. To pak Krakovič navýšil na 41:38, ale Wall jej vzápětí vymazal trojkou – 41:41. Dvě minuty před třetí přestávkou pak vedli Pardubičtí 43:48, jenže slepené trojky Pomikálka a J. Houšky znamenaly, že Děčín vedl před poslední částí 49:48. Tu zahájily oboustranné nepřesnosti, takže diváci čekali na první bod minutu a půl. Toto čekání ukončila jedna šestka Šišky, ovšem hosté vyrovnali a díky trefám Burnetta odpověděli i na trojku Landy – 53:53. Děčané si stále udržovali mírné vedení, o což se postaraly trojkové střely Pomikálka a Vyorala, svou douškou přispěl i Šiška. Avšak svěřenci trenéra Sanderse vždy manko ihned vygumovali, takže necelých pět minut před koncem bylo skóre 61:61. Od tohoto stavu to byli naopak hosté, kteří tahali za delší konec provazu a naši museli dotahovat. Tři minuty před koncem byl stav 63:63, pak však Švrdlík třemi body získal pro svůj tým rozhodující náskok, navíc v závěrečné „šestkované“ jeho spoluhráči nechybovali a Pardubice vyhrály 68:72.

Přes porážku lze hodnotit hru Děčína jako povedenou a jeho výkony mají stoupající tendenci. Utkání přineslo hodně fyzický basketbal s řadou kontaktů a množstvím faulů – házelo se celkem 52 trestných hodů. Průběh byl po celou dobu velmi vyrovnaný, vedení se měnilo celkem třináctkrát a nejvyšší náskok Děčína byl čtyři a Pardubic pět bodů. Válečníci tentokrát přeskákali soupeře na doskoku a dali více bodů z druhých šancí i byli přesnější při střelbě za tři body. Naopak Pardubice daly více bodů z vymezeného území a byly lepší při exekuci trestných hodů. Své udělaly i ztráty, který měl Děčín 21 a soupeř 17.

Děčín bodově táhl Tomáš Pomikálek s 16 body, dvojciferným střelcem byli i Vyoral a Palyza, o doskoky se starali především Landa a oba Houškové. Na straně Pardubic byl nejlepší Dominez Burnett, který dal 25 bodů a přestože ztratil 5 míčů, stal se hráčem utkání. Druhým dvojciferným střelcem JIPu byl Švrdlík, jenž ovšem nedoskočil ani jeden míč.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Bažant, Pomikálek, Landa, P. Houška
Pardubice: Autrey, Burnett, Pandula, Wall, Nečas

Trenéři po utkání

Levell Sanders, trenér Pardubic: „Těžký zápas přesně tak, jak jsme čekali. Nesmíte nechat hrát Děčín s větší chutí. Posledních pár zápasů bylo pro nás moc pomalých, potřebovali jsme se dostat víc do přechodové fáze. V minulých dvou utkáních jsme dali jen třeba sedm bodů z rychlého protiútoku a dnes téměř dvacet. Hráli jsme vyrovnaný zápas – nevedeme o dvacet a tyhle utkání se musíme učit, zkoušet je, jít do koncovky. Udělali jsme posun oproti dvěma předchozím zápasům, dařili se nám naše sety, stále na nich musíme hodně pracovat, ale je skvělé přijet do Děčína a vyhrát, protože se tady vyhrává těžko.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Také jsem očekával takové utkání. Na nás byla vidět víc nervozita, protože pořád o něco bojujeme, kdežto Pardubice mají již druhé místo jisté, a tak působily v některých provedeních jistěji. Trochu jsem cítil neochotu hrát podle našeho plánu, dělali jsme spoustu mentálních chyb, které nás stály zápas. Dostali jsme třicet osm bodů z vymezeného území oproti našim osmnácti. My musíme bránit některé věci primárně a jiné až sekundárně. V útoku, ve chvílích, kdy máme lépe číst hru nebo hrát jeden na jednoho, tak máme dvacet jedna ztrát, z nichž některé jsou zalamující  Nehráli jsme špatně, bylo to bojovné, hodně fyzické, dost kouskované.. My se potřebovali chytit jednoduššími akcemi, a to se nám nepovedlo. Klíčovým faktorem byl podle mne Dominez Burnett, který dal dvacet pět bodů a jednoznačně vyčnívá. Dokázal Pardubice dostat do komfortu a dovedl je k výhře.“

Hráči po utkání

Dominez Burnett, křídlo Pardubic: „Celkově to byl skvělý zápas. Děčín je dobrý tým s dobrým trenérem a diváci dávají domácím sebevědomí. Jak řekl trenér, tyhle typy zápasů potřebujeme, je to příprava na play-off. Každý zápas nejde vyhrávat o dvacet bodů. Tenhle typ utkání potřebujeme, zkoušíme si různé situace, které trénujeme, povedlo se nám to obranně i útočně. Měli jsme tam několik skvělých situací, třeba Dušan Pandula trefil výbornou důležitou trojku, kdy srovnával na 61.61. Urvali jsme některé důležité doskoky, zabránili jsme jejich útočným a tyhle věci, když si podržíme, bude to dobré do play-off.“

Tomáš Pomikálek, křídlo Děčína: „My jsme se po třech týdnech dostali na domácí palubovku. Já se na ten zápas moc těšil, a asi bylo jasné, že to bude těsný, fyzicky náročný a vyrovnaný zápas. Celou dobu se to tahalo, my udělali spoustu nevynucených ztrát. Vyzdvihl bych náš doskok, kdy jsme je odstavovali – na to jsme se připravovali. Bohužel, v koncovce jsme udělali několik chyb, které nás stály vítězství.“

BK ARMEX Děčín – BK JIP Pardubice 68:72
Body Děčína: Pomikálek 16 (3x 3), Vyoral 12 (2), Palyza 11 (2), J. Houška 9 (1x 3, 7 doskoků, 5 získaných faulů), Landa 5 (1x 3, 8 doskoků), P. Houška 5 (7 doskoků), Kroutil 4, Krakovič 3, Šiška 3, Ježek 0, Bažant 0.
Body Pardubic: Burnett 25 (1x 3, TH 10/12, 8 získaných faulů), Švrdlík 10, Wall 7 (2x 3, 10 doskoků), Pandula 7 (1x 3), Půlpán 7, Nečas 5, Škranc 4, Kohout 4, Autrey 2, Kotas 0.
Střelba za 2 body 13/31:20/37, za 3 body 9/27:4/24, TH 15/25:20/27. Doskoky 41:38 (útočné 7:6), asistence 11:10, ztráty 21:17, fauly 28:24.

Nejlepší hráč: Burnett

Diváků: 920

Čtvrtiny: 16:17, 13:13, 20:18, 19:24

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta