Rubriky
Turisti Zprávy

Děti i dospělé ze Sněžníku do Jílového začne vozit místo autobusu dodávka

Obyvatelé Sněžníku na Děčínsku se jen těžko dostávají do práce nebo do školy. Ústecký kraj jim už přes časem zrušil pravidelné autobusové spoje a teď skončí i dopravce, který je nahradil. O dopravní obslužnost se tak musí postarat radnice v Jílovém u Děčína, pod které Sněžník spadá. Ta zvolila neobvyklé řešení.

Přehrajte si celý příspěvek

„Od 1. dubna se tu má zrušit veřejná doprava, neexistuje žádný způsob spoje…“ konstatuje Aleš Říčař. „Já na to koukám jako většina místních – mám dvě děti školou povinné, ta situace je zoufalá,“ popisuje absenci dopravního spojení na Sněžník Lukáš Kříž.

Autobus na Sněžník jezdil dvakrát denně až do roku 2015, kdy se ho Ústecký kraj rozhodl zrušit z důvodu malé vytíženosti. Situaci vzala do ruky radnice v Jílovém u Děčína, která vysoutěžila nového dopravce. Protože mu ale musela platit kolem 400 tisíc ročně, smlouvu s ním ke konci března zrušila. Od 1. dubna chce lidi ze Sněžníku svážet dodávkou.

Ze Sněžníku do Jílového začne jezdit dodávka

„Získali jsme bezúplatně dodávku, do které se vejde 8 lidí,“ říká starosta Miroslav Kalvas z hnutí Občané Jílového a pokračuje: „Máme 4 řidiče, vyřešili jsme si všechny potřebné legislativní náležitosti, živnostenské oprávnění, jedná se o přepravu osob na základně uzavřené smlouvy.“

Pro občany budou k dispozici dvě hodinová okna v dopoledních hodinách dvě hodinová okna v odpoledních hodinách, tedy 4 spoje denně. Lidé ze Sněžníku musí do konce měsíce podepsat s radnicí smlouvu o přepravě, za jednu jízdu do Jílového pak zaplatí 5 korun. Kdy bude dodávka jezdit, to záleží na nich.

Tohle řešení obyvatelé Sněžníku vítají, i když mají trochu obavy. „O to se snaží současná radnice, takže vlastně ve chvíli kdy budou volby, tak je to jejich dobrá vůle,“ vyjadřuje obavu Jitka Říčařová.

Vedení Jílového s rušením spojů krajem nesouhlasilo, už kvůli dojíždějícím dětem. „Školský zákon hovoří o tom, že pro předškolní a školní děti, pokud je vzdálenost delší než 4 kilometry, musí zajišťovat kraj. Právník města se podíval na ten zákon a vyplývá mu, že by ta povinnost měla být,“ říká Kalvas.

„Sněžník je v pěší vzdálenosti do Jílového, pod 4 kilometry, po silnici je to možná přes. Ta úprava zákona jasně předpokládá, že do těch 4 kilometrů chodí děti pěšky,“ vysvětluje Jakub Jeřábek z dopravního odboru ústeckého kraje.

Na Sněžníku žije stálých 80 obyvatel. Nová doprava bude fungovat do prázdnin. Kraj totiž platí pravidelné autobusové spojení o víkendech, svátcích a prázdninách pro turisty, které mohou využívat i stálí obyvatelé. Po prázdninách by se měl dodávka na silnici mezi Jílovým s Sněžníkem vrátit.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever