Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoZmizelo mu auto
KRÁSNÁ LÍPA – Do nového roku 2017 vstoupil majitel osobního vozidla starostmi o něj. Krátce po půlnoci prvního ledna letošního roku odstavil svůj zelený VW Multivan s německými registračními značkami nedaleko doubického penzionu. Uvnitř zůstali osobní věci. Když se po obědě vydal k autu, už jej bohužel nenašel. Na místo dorazili krásnolipští policisté, kteří vyhlásili celostátní pátrání a sepsali s majitelem protokol o trestním oznámení. Společně došli ke škodě bezmála šesti set tisíc českých korun. Případ šetří s ohledem na přečin krádeže.

Je v celostátním pátrání
DĚČÍN – Obdobným případem možného přečinu krádeže se zabývají i policisté z Děčína. Během podvečera prvního ledna letošního roku se na ně obrátili majitelé osobního vozu zn. Peugeot 407, kteří auto naposledy viděli zaparkované na Silvestra odpoledne v ulici Na Vyhlídce v Děčíně. O pár hodin později už nebylo k nalezení. Jeho ztrátu ocenili na sto padesát tisíc českých korun.

Šťastný konec
DĚČÍN – Oproti tomu na majitelku osobního automobilu zn. Renault Laguna se usmálo během prvního dne letošního roku štěstí. Její vůz zmizel o pár hodin dříve v Libereckém kraji, kde byl odstavený. Tamní policisté vyhlásili celostátní pátrání a začali se oznámením zabývat. O pár hodin později bylo nalezeno v lese u cesty ke Třem studánkám na Varnsdorfsku. Pátrání bylo odvoláno a nalezený vůz byl po ohledání policejním technikem zajištěn za přítomnosti jeho majitelky.

Pojďte dýchnout…

KRÁSNÁ LÍPA – Nový rok začal pro osmačtyřicetiletého řidiče z Krásnolipska silniční kontrolou. Místní policisté jej krátce před druhou hodinou ráno zastavili v Alšově ulici a vyzvali jej k orientační dechové zkoušce. Podrobil se jí dobrovolně. Vzápětí čelil pozitivnímu výsledku, který mu přivodil sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V sázce je až jednoletá ztráta svobody.

Test byl pozitivní
ČESKÁ KAMENICE – I českokameničtí policisté na sklonku loňského roku prováděli silniční kontroly ve svém služebním obvodě. Na ulici 5. Května v České Kamenici zastavili krátce před půl devátou večer třicátého prosince řidiče osobního automobilu. Následoval orientační test na návykové látky. Poukázal na přítomnost několika návykových látek, a tak kontrolovaný muž společně s policejní hlídkou zamířil k lékařskému vyšetření. Řidičský průkaz mu byl odebrán a další cesta zakázána. Policisté událost z minulého týdne prověřují s ohledem na přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník nabízí za zmiňovaný prohřešek zákaz činnosti, peněžitý trest anebo trest odnětím svobody až na jeden rok.

Kolik z těch, kteří usednou za volant pod vlivem návykové látky, ať už jím je alkohol nebo cannabis, opiáty nebo amphetamin/methamphetamin, si v danou chvíli připustí možnost, že jim mohou do cesty zcela neočekávaně vstoupit neplánované okolnosti? Třeba v podobě nevinného člověka, který vlivem této nezodpovědnosti může přijít o život nebo si z tohoto střetu odnese doživotní následky…

Děčín 2. ledna 2017
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín