Rubriky
Sport Zprávy

Basketbalová All- Star Game poprvé pro Mladé pušky

30-12-2016-basketbalova-all-star-game-poprve-pro-mlade-pusky1Děčínské ARMEX Sportcentrum hostilo ve čtvrtek 29. prosince jeden z vrcholů české basketbalové sezóny, Kooperativa NBL All-Star Game. A diváci sledovali parádní show, v níž tým Mladých pušek na třetí pokus dokázal porazit Mazáky.

Nejlepší hráči Kooperativa NBL (šest jich bylo z domácího týmu bK ARMEX Děčín) předváděli od úvodu parádní basketbal, mladší basketbalisté sice potřebovali na sehrání pár útoků, ale od samého úvodu tahali za delší konec. Dokonce v jejich podání byl poznat i náznak obrany, což v podobných utkáních nebývá příliš zvykem. Povedenou desetiminutovku zakončil výstavním buzzerem z poloviny hřiště Autrey – 24:34. Úvod druhého dějství vyšel lépe Mazákům, kteří využili pár nedotažených akcí soupeře a především hrozili z dálky. Jenže Mladá puškám se kolena nerozklepala, několikrát zafungovala děčínská spolupráce a ruku k dílu přidal také ostravský Painter. Díky tomu Pušky nastřílely za čtvrtinu 45 bodů a přes inkasovaných 38 bodů získaly další náskok – 62:81.
Po poločasové přestávce už Mladé pušky nebyly tak produktivní, přesto si udržovaly značný náskok a stobodovou hranici jako první překonal Jaromír Bohačík. V závěru ale Mazáci využili několika chybiček a stáhli rozdíl ve skóre na 90:105. V poslední periodě Mazáci vytáhli aktivnější obranu a vsadili vše na střelbu z dálky. Tato taktika se jim vyplácela a přiblížili se na deset bodů, jenže na druhé straně chytil střeleckou slinu Deshawn Painter, který pálil zpoza trojkového oblouku s nevídanou přesností a Mladé pušky tak vyhrály 122:141. Painter si díky 29 bodům vysloužil cenu MVP pro nejužitečnějšího hráče. „Šli jsme za tím tvrdě, protože naposledy v Ústí nám Mazáci utekli brzy a to pak ani pro diváky není zajímavé. Letos ale trenér Sanders jasně vyhlásil, že chceme vyhrát a půjdeme za tím,“ uvedl po utkání děčínský křídelník Tomáš Pomikálek, který držel vítězné hodinky Lotus.

V rámci All-Star Game Kooperativa NBL byl předán šek na 131 320 korun Janě Hanové a Míše Švejdové, v jejichž prospěch se koná letošní sbírka basketbalové charity Každý koš pomáhá.

Mazáci – Mladé pušky 122:141 (24:34, 62:81, 90:105)
Slezák 24, Bosák 22, Švrdlík 14, J. Houška 12, Abercrombie 11, Křemen 10, Marko 10, P. Houška 10, Hunt 5, Lawrence 3, Bannister 0, Welsch 0 – Painter 29, Palyza 26, Autrey 17, Pecka 14, Lipkins 13, Pomikálek 12, Burnett 9, Bohačík 7, Krakovič 6, Vyoral 3, Madsen 3, Sant-Roos 2. TH 1/4:4/4, trojky 17:19, doskoky 33:36, zisky 4:11, ztráty 11:9, asistence 34:24, fauly 2:2.

Zápas All-Star Game samozřejmě provázely dovednostní disciplíny, ve kterých měl děčínský basketbal také své zastoupení. Lukáš Palyza se představil ve trojkové střelbě (bohužel s 15 body do finále nepostoupil), Filip Kroutil a Tomáš Pomikálek ukázali své umění při smečování. V soutěži Team Skill Contest startoval Miroslav Soukup, bývalý hráč Děčína.

Kooperativa 3-Point Shoot Out
Jako obhájkyně vstupovala do soutěže trojkařů Karolína Elhotová. Vloni měla k dispozici na 30 střel zpoza trojkového oblouku 75 vteřin, tedy o 15 vteřin více, než muži z Kooperativa NBL. Letos se však tohoto “luxusu” vzdala a po jejím vzoru také ostatní účastnice soutěže. Jenže ani to nezavřelo hráčce ZVVZ USK Praha cestu za obhajobou. V obou kolech jasně dominovala, v prvním nastřílela 17 bodů, ve finále ještě o jeden bod více a porazila tak druhého finalistu Michala Křemena, který získal 14 bodů.

Team Skill Contest
Proběhnout slalom, dát koš a chytit míč do podběráku. Zní to poměrně jednoduše, ale některým účastníkům dovednostní soutěže, které se účastnili hráč Kooperativa NBL, hráčka ŽBL, basketbalista na vozíku a celebrita, to chvílemi dělalo problémy. Ne však zpěvákovi Radku Bangovi, který v týmu s Jiřím Welschem, Pamelou Effangovou a Tomášem Nevěčným jen těsně o desetinky vteřiny podlehl ve finále sestavě s Miroslavem Soukupem, Michalem Poláčkem, Karolínou Malečkovou a Dominezem Burnettem.

Streetsportline Dunk Contest
Očekávaný vrchol každé basketbalové show přinesl úžasné vzdušné souboje. Dva nejmladší účastníci Filip Kroutil a Alexander Madsen ukázali, že se umí ve vzduchu velmi dobře orientovat, ale museli se nakonec sklonit před zkušenějšími borci. Tomáš Pomikálek a Lamb Autrey si to rozdali ve finále o krále smečařů. Pomikálka tlačilo dopředu domácí publikum, které ale umělo ocenit i kousky pardubického borce. Pomikálek sice po prvním finálovém dunku vedl, ale nakonec ho o bod jeho sok předběhl. „Nic jsem neplánoval. Oficiálně jsem se o svém zapojení dozvěděl až před odchodem na vánoční volno. Pak jsem byl čtyři dny bez tréninku, 25. prosince jsem byl po tréninku unavený, šestadvacátého jsme měli delší hrací trénink a pak jsem se šetřil na zápas v Opavě, po kterém nás čekala dlouhá cesta domů, takže to nebylo jednoudché,“ uvedl Tomáš Pomikálek a pokračoval: „Chtěl jsem tak v soutěži zvládnout první dvě smeče, a když z toho vyšlo finále, tak mě to potěšilo. Zároveň s tím ale přišla i nervozita, co dál vymyslet.“

Fotografie z celé akce ZDE.

Zdroj: www.bkdecin.cz