Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Kamenná dáma rozdá své srdce

f4b6dca0e2911082f0eb6e1df1a0e11d_xlJílové – Rozhledna na Děčínském Sněžníku prošla během posledních let nákladnou rekonstrukcí, ta se zdárně blíží ke svému konci. U této příležitosti pořádá Město Jílové a Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jílové – Modrá slavnostní akci. Ta se bude konat přímo na rozhledně a v jejím blízkém okolí. „Víme, že pro mnoho turistů bylo uzavření rozhledny v letní sezoně velkým zklamáním, proto jsme se rozhodli, že všem, kteří na Sněžník dorazili, ale na rozhlednu se nedostali, přichystáme malou omluvenku,“ řekla Michaela Hlinková, referentka kultury Města Jílové.

8. října bude na Sněžníku živo už od samotného rána. V devět hodin začne soutěž s názvem „O srdce kamenné dámy“. Náročné klání je sice určeno profesionálním i dobrovolným hasičům, ale fandit může přijít každý. Hasiči se totiž ve stanoveném časovém limitu musí poprat s výstupem na 173 schodů rozhledny a nebudou to mít nijak snadné. „Každý hasič, který se postaví na start, musí obléct kompletní zásahový oblek, včetně dýchacího přístroje, navíc bude vybaven dvěma požárními hadicemi. Kromě své vlastní váhy, tak bude muset do schodů vynést ještě přibližně dvacetikilovou zátěž,“ uvedl Pavel Mošner, velitel JSDHO Jílové – Modrá. Po ukončení soutěže si výstup na rozhlednu mohou vyzkoušet i odvážlivci z řad široké veřejnosti.

Od 14.00 už bude zábava patřit zcela všem. „Pro děti připravujeme orientační běh s různými disciplínami a soutěžemi, jako je například airsoftová střelnice, lanová dráha a mnoho dalšího. Pro každé dítě, které trasu zdolá, bude nachystána malá odměna,“ poznamenala Hlinková. A pro všechny, kteří 8. října na Sněžník dorazí, bude odměnou volný vstup na rozhlednu.
Kromě sportovních aktivit nebude chybět ani zábava ve formě živé hudby a stánkový prodej občerstvení.

Akce se uskuteční 8. října 2016 od 9.00 do 17.00.

Rozhledna na Děčínském Sněžníku byla uzavřena z důvodu rekonstrukce letos v květnu. Město Jílové přišla rekonstrukce věže rozhledny v posledních třech letech na více než tři miliony korun. „Rekonstrukce se uskutečnila ve dvou hlavních etapách, první byla započata už v roce 2014,“ doplnila Radka Tomanová, tajemnice města.

Rozhledna na Děčínském Sněžníku patří k nejstarším svého druhu u nás. V roce 2014 oslavila 150 let své existence. Poslední velkou opravou prošla na počátku 90. let minulého století, kdy se podařilo Jílovému sehnat potřebné dva miliony korun.
Akci podpořily Severočeské vodovody a kanalizace, a.s, BOHEMIA CARGO s.r.o., Severočeská vodárenská společnost a.s., ARMEX ENERGY, a.s., VALDEMAR GREŠÍK – NATURA s. r. o., VP climbing servis s.r.o., AirSoft shop EagleGuns.cz, STIMAX International, s. r. o. – Hasičské Obchodní Centrum, Tivall CZ, s.r.o. Mediálními partnery akce jsou Regionální Deník a internetový portál E-Decinsko.cz.

Michaela Hlinková
Městský úřad Jílové