Rubriky
Sport Zprávy

Úspěšný vstup Válečníků do nové sezóny

knbl-bk-armex-decin-nh-ostrava-8976_121BK Armex Děčín vs NH Ostrava – 89:76 (21:20 53:39 64:57)
Novou sezónu Kooperativa NBL začali basketbalisté Děčína domácím duelem s Ostravou, jejíž kádr se během letní pauzy hodně změnil. Naši přes úvodní nervozitu obhájili pozici favorita a slaví první vítězství.

První body však dal ostravský Bratčenkov, který se nadechl k výbornému představení. Na druhé straně však kontroval košem a trojkou P. Houška, ale v dalších minutách se nedařilo domácí obraně zastavovat ostravské útoky a trenér Budínský si za stavu 10:16 musel vzít oddechový čas. Poté začala děčínská defenzíva přece jen lépe pracovat, hosté měli problémy se zakončováním a naši začali manko postupně likvidovat. Po smeči Krakoviče to bylo 17:20, po trojce Kroutila 21:20. Druhá čtvrtka byla ze strany Válečníků nejpovedenější a vlastně rozhodla o osudu celého utkání. Vše načala trojka P. Houšky, další střely za tři body přidali Kroutil, Vyoral a znovu P. Houška, a protože obrana nedovolovala soupeři tak snadno skórovat, rozdíl ve skóre se začal zvětšovat. Následovaly smeče J. Houšky, Kroutila a Landy, které potěšily diváky, po dalším koši P. Houšky byl rozdíl poprvé dvojciferný 43:33. Hosté pak sice snížili, ale další zásahy Landy a Šišky spolu s trojkou Vyorala znamenaly poločasový výsledek 53:39. Zajímavostí je, že z 39 ostravských bodů jich Bratčenkov a Smith zaznamenali 29!

Druhé dějství však naši nezačali tak dobře, nedařilo se v útoku a Ostrava snížila na 53:44. Pak protrhl děčínskou střeleckou smůlu Bažant, ale hosté dál zlobili a náskok Válečníků osciloval okolo deseti bodů. Po trojce Bažanta to bylo sice 62:50, ale celkově vyzněla tato perioda lépe pro hosty, což potvrdil závěrečný nájezd Klímka 64:57. V poslední desetiminutovce se však Děčané mohli spolehnout na střelbu trojek, když jich trefili hned šest. První dal Vyorala, druhou přidal P. Houška a následovaly dvě slepené Ježka – 78:64. Jenže Ostravané nesložili zbraně a díky trefám Klímka, Bohačíka a Bratčenkova snížili na 78:71. To však bylo jejich poslední vzepětí. Následně děčínští rozehrávači Šiška s Vyoralem uklidnili svůj tým, P. Houška přidal svoji pátou trojku ze sedmi pokusů a tečku za zápasem udělaly tři body Bažanta – 89:76.

Na straně Děčína byl nejlepší Pavel Houška, který byl také vyhlášen hráčem zápasu. „Začátek byl z naší strany hodně nervózní, naopak Ostrava hrála sebevědomě, protože neměla co ztratit. Hezky vlétla do utkání, a my si brali první time-out za stavu 10:16. Na to bychom se měli zaměřit, na začátek utkání. I když dnes to možná bylo způsobeno nervozitou. Další zápasy nám napoví víc,“ řekl po utkání navrátilec do děčínského dresu. Nenápadně nastřílel 15 bodů Vyoral, dvoucifernými střelci byli ještě Ježek a Bažant. Děčín se mohl spolehnout na dobrou mušku za dva (17/33) i tři (16/30) body, ale v obraně to ještě nebylo ono. V dresu soupeře řádila dvojice Bratčenkov (21 bodů) a Smith (22), Bohačík přidal 11 bodů. Ostrava vyhrála i bitvu na doskoku, naopak naši měli daleko více asistencí.

Body Děčína: P. Houška 19 (5x 3), Vyoral 15 (3x 3, 7 asistencí), Ježek 10 (2x 3), Bažant 10 (1), Landa 9 (1x 3, 5 doskoků), Kroutil 8 (2x 3, 6 asistencí), J. Houška 7, Šiška 5 (1x 3, 6 asistencí), Krakovič 3, Pomikálek 3 (1x 3) – Body Ostravy: Smith 22 (3x 3), Bratčenkov 21 (3), Bohačík 11 (3x 3, 8 doskoků), Klímek 9 (1x 3), Sevlie 7, Leczo 4, Guercy 2 (6 asistencí). Střelba za 2 body 17/33:17/43, za 3 body 16/304:10/18, TH 7/12:12/19. Doskoky 31:34 (útočné 8:10), asistence 30:15, ztráty 15:14, fauly 16:18. Diváků 840. Čtvrtiny 21:20, 32:19, 11:18, 25:19.

Trenéři po utkání
Dušan Medvecký, trenér Ostravy: „Dnes jsme začali velmi koncentrovaně a myslím si, že pět let jsme neměli v Děčíně takový začátek. Dodržovali jsme pravidla v obraně, která jsme si řekli před zápasem. Nicméně domácí nám dali v první čtvrtině z poloprotiútoku, otevřených střel a trojek dost bodů. Rozhodla druhá čtvrtka, kdy jsme nechali dát Děčín dvaatřicet bodů a totálně jsme vypadli ze hry. Nevraceli jsme se do obrany, domácí nás rozběhali, dostali se do laufu, dávali trojky… V poločase jsme si řekli, že se musíme vrátit k tomu, co jsme si řekli před zápasem a nedovolit Děčínu chodit do rychlých protiútoků a dávat lehké střely, což se nám podařilo. V závěru nás ale Děčín zabil trojkami. Přesto jsem s naším výkonem, na to jak krátce jsme spolu, spokojený a doufám, že kluci budou v dalších zápasech bránit celých čtyřicet minut. Tím získáme větší šanci na dobrý výsledek.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „My jsme neměli tolik problémů s útokem, protože jsme dali osmdesát devět bodů. A to jsme ještě řadu situací zapařili, kdy jsme nedávali z dvojtaktu a podobně. Bohužel, dnes jsme v obraně nebyli schopni ubránit dva střelce, a to Bratčenkova, který se chytil hned na začátku, ke ketrému se pak přidal Smith. Dohromady nám dali čtyřicet tři bodů a naše křídla na nich totálně vyhořela. Ve druhé půli jsme dělali mentální chyby a Ostrava nás nekompromisně trestala. Sice sjme byli neustále napřed, ale utkání nebylo dlouho rozhodnuto. Naštěstí jsme měli trojky 16/30, což je skvělé. To nás podrželo. Nakonec jsme utkání vydřeli, povinnost jsme splnili a jsme rádi. Musíme ale dál pracovat.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip