Rubriky
Zprávy

Zabijeme otce a sestru, plánoval chovanec z Boletic se třemi kumpány

Výchovný ústav BoleticeÚstecký krajský soud se začal zabývat případem chovanců Výchovného ústavu Boletice na Děčínsku, kteří podle obžaloby plánovali útěk, dvě vraždy a znásilnění nezletilé dívky. Čtveřici obžalovaných je od 16 do 18 let.

Hlavní líčení začalo už v úterý, ale protáhlo se kvůli tomu, že jeden z obžalovaných, kteří jsou nyní v litoměřické vazební věznici, při příjezdu do soudní budovy napadl vězeňskou stráž. Soud pak pokračoval i ve středu.

Protože pouze jeden muž ze čtveřice je plnoletý a ostatní jsou mladiství, konal se soudní proces s vyloučením veřejnosti.

Podle obžaloby plánoval mladistvý chovanec boletického výchovného ústavu, že se třemi společníky zavraždí svého otce-podnikatele i svoji devítiletou sestru.

Plnoletému hrozí až 20 let vězení
Z ústavu chtěli kvůli tomu utéct na Šumpersko, kde by se v podnikatelově domě zmocnili jeho peněz, dvou aut a cenných věcí, které by prodali a pak zmizeli v cizině.

Osmnáctiletému obžalovanému hrozí až 15 až 20 let za mřížemi, zbývajícím třem mladistvým polovina trestu.

„To není možné, tak vysoké tresty! Vždyť nic neudělali, jen to plánovali. Maximálně čtyři roky, víc ne,“ rozčiloval se ve středu otec jednoho z obžalovaných, zatímco matka při pohledu na syna v poutech plakala.

Na děsivý plán upozornil svědek
Vše vyšlo najevo, když se jiný chovanec ústavu stal svědkem jejich plánování vraždy. O tom pak řekl pracovníkům výchovnému ústavu i policii.

Podnikatele chtěli zabít sekerou nebo kuchyňským nožem, a kdyby byla doma i devítiletá dívka, tu podle obžaloby plánovali znásilnit a také zavraždit.

Při domlouvání, kdo z nich se dívky zbaví, údajně bratr řekl, že si ji zabije sám. Dům chtěli následně podpálit.

Jeden z obžalovaných v dopise své matce, který napsal ve vazbě a zabavila ho vězeňská služba, potvrdil, že vraždu a znásilnění opravdu připravovali, ale dodal, že ve skutečnosti by to nikdy neudělali.

Soudkyně Jana Kurešová jednání odročila, protože dva z advokátů měli již dříve naplánované další jednání u jiného soudu a museli odejít. „Bez jejich přítomnosti vynést rozsudek nelze,“ poznamenal Josef Hajný, advokát jednoho z obžalovaných.

Další líčení je naplánované na 15. srpna, kdy už má padnout rozsudek.

Autoři: Andrea Angermannová, Vladimír Vacula
Zdroj: http://usti.idnes.cz/