Rubriky
Zprávy

Děčínská nemocnice už sehnala lékaře, celé dětské oddělení otevře v září

nemocnice decin_alesoDo normálu se postupně vrací péče o děti v děčínské nemocnici. Už fungují některé odborné ambulance, od září by mělo být v provozu celé oddělení včetně lůžkové části. Dětská část nemocnice byla od července zavřená kvůli nedostatku lékařů.

Fungují už například ambulance dětské ortopedie a nefrologie (léčba ledvin a dialýza, pozn. red.). „Vše spěje k tomu, abychom lůžkovou část otevřeli 1. září tak, jak jsme slíbili,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Konkrétní však nechtěl být, neřekl ani, zda se už nové doktory podařilo zajistit. Doplnil jen, že výluku v provozu využilo vedení nemocnice k tomu, aby oddělení nechalo vymalovat, byly vyměněné i podlahy.

Na bezproblémový chod oddělení musí mít nemocnice alespoň šest lékařů. Už před prázdninami Krajská zdravotní jednala se čtyřmi.

Vlastní ubytovna v areálu

Informace o tom, jak se daří nové lidi do Děčína přilákat, nemá ani předseda dozorčí rady Krajské zdravotní František Pelant. „I já jsem byl ale ujišťovaný, že první zářijový den se oddělení otevře,“ řekl jen.

„Mám informace, že se podařilo sehnat primáře či primářku i další personál. Zda už s nimi Krajská zdravotní uzavřela pracovní smlouvy, však netuším. Zřejmě nechtějí konkrétní jména zveřejnit, aby jim je jiná nemocnice nepřetáhla,“ prozradila děčínská primátorka Marie Blažková.
Byty od města pro lékaře nemocnice neshání. Má totiž nově opravenou vlastní ubytovnu přímo v areálu.

„Ta je určitě lepší než byty, které má Děčín v současné době k dispozici. Navíc pro lékaře byt vůbec není prioritou. Pokud už v nemocnici chtějí pracovat, je pro ně podstatné, jaké má nemocnice podmínky pro jejich rozvoj, vzdělávání, jaké možnosti v odborném uplatnění nabízí,“ dodala Blažková.

Stabilizační příspěvky lékařům

Krajská zdravotní proto nabízí novým lékařům například stabilizační příspěvky, pro lékaře absolventy pak může být zajímavá a důležitá možnost předatestační přípravy.

Děčínské dětské oddělení muselo být přes prázdniny uzavřené, protože chyběli čtyři lékaři a sestra. Rodiče tak byli s nemocnými nebo zraněnými dětmi nuceni jezdit až do ústecké Masarykovy nemocnice.

Mluvčí Krajské zdravotní Vondra uvedl, že počet dětí z Děčína, které ji musely během července navštívit, byl minimální. Přesná čísla nemá zatím k dispozici.

Nutnost prázdninového provozu na dětském oddělení nebyla jediným problémem děčínské nemocnice. Potíže s nedostatkem personálu měla i lůžková část neurologického oddělení. Zavřená proto byla do poloviny července.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/