Rubriky
Zprávy

V Děčíně začaly úpravy na sídliště Březiny, potrvají až do jara

parkovani breziny_alesoObyvatelé děčínského sídliště Březiny se musí připravit na hluk stavebních prací. V ulici Kosmonautů už začala první etapa rozsáhlých úprav. Práce na rozšíření parkovacích míst, úpravách okolí panelových domů a instalaci kamerového systému budou v této části pokračovat až do jara příštího roku. Po skončení prací přibude na sídlišti několik stovek parkovacích míst i dětská hřiště.

Přehrajte si celý příspěvek

„33 let na to nikdo nesáhl, nebylo tu kde parkovat, takže to teď musíme vydržet,“ shrnuje situaci jedna z obyvatelek sídliště a druhá dodává: „Pro ty, co mají auta, je to vysvobození.“

Radnice schválně naplánovala začátek prací na prázdniny. „Bude to pro ty lidi obrovská zátěž, protože k některým těm domům se bude moci dojít jen pěšinkami. Samozřejmě to tam ale musí být nějak zajištěno pro záchranný sbor a pro sanitky,“ uvědomuje si primátorka Marie Blažková z ANO 2011.

Některým obyvatelům sídliště ale přijdou stavební úpravy nedostatečné. Třeba pan Josef Škaloud byl zklamaný, když slyšel, kolik parkovacích míst mezi paneláky přibyde.

„Těším se, že se tu upraví chodníky a zlepší se doprava, ale jsem zklamaný tím projektem, ve kterém je 250, možná 300 míst. Tady je ale potřeba 650 míst,“ myslí si Škaloud.

Rekonstrukce by měla kromě skoro 400 parkovacích míst navíc přinést i bezbariérové chodníky, kamerový systém nebo hřiště pro děti ze sídliště. Magistrát si od ní také slibuje zklidnění dopravy a v neposlední řadě dobrý přístup pro složky integrovaného záchranného systému.

„Tady v tom paneláku hořelo, tak přijeli téměř o hodinu déle. Kvůli tomu tam umřel člověk,“ stěžoval si na špatný přístup pro záchranáře už před časem Pavel Polák. „I popeláři, co vídám, to je docela problém,“ doplnila ho tenkrát Lenka Toncarová.

Rekonstrukce sídliště Březiny je rozdělená do tří etap. Tahle první přijde magistrát skoro na dvacet milionů korun. Skončit by měla na jaře roku 2017.

Autor:  Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever