Rubriky
Sport Turisti Zprávy

Už dva týdny je zavřená jediná silnice a s ní mezinárodní cyklostezka z Děčína do Dolního Žlebu

cyklostezka_zlebCyklisté ale o zákazu často nevědí a komplikují stavbu

Stavební firma na opravě silnice z Děčína do Dolního Žlebu pracuje už dva týdny. Po této silnici vede také mezinárodní a hojně využívaná cyklostezka do Německa.

Během všedních dnů je jediná přístupová cesta do Dolního Žlebu a s ní i stezka uzavřená, stavební firma si ale stěžuje, že cyklisti uzavírku nerespektují. S komplikacemi přitom musejí motoristé i cyklisté počítat nejméně do října.

„Cyklisté navzdory zákazu po cyklostezce jezdí, což velmi komplikuje stavbu. Kvůli bezpečí lidí je potřeba vždy vypnout všechny stroje. Obáváme se, že stavba se kvůli tomu zdrží,“ říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá s tím, že na neukázněné cyklisty se zaměří městská policie.

O uzavírce cyklostezky nevěděla ani turistka z Prahy Michaela Žďárská: „Informovala nás o tom včera paní na recepci. Hledali jsme na internetu, ale nenašli jsme nic,“ krčí rameny.

Po cyklostezce se přesto projeli – a to díky státnímu svátku, kdy uzavírka, stejně jako o víkendech a v pracovních dnech od 18 hodin večer do 8 hodin ráno, neplatí.

S uzavírkou se vyrovnala i místní obyvatelka Michaela: „Rekonstruujeme dům. Na uzavírku jsme se připravili, nechali jsme si materiál navozit dopředu. Ostatní věci už vozíme osobním autem,“ popisuje.

Autem i s kolem se do Dolního Žlebu mohou dostat z druhého břehu Labe, z Hřenska, přívozem. Ten je po dobu rekonstrukce zdarma a uveze až dvě osobní auta najednou.

„Převezu teď třikrát víc cestujících než obvykle, kolem stovky aut,“ počítá převozník Martin Neumann a současně potvrzuje, že provoz přívozu nyní platí město Děčín. Cesta na druhou stranu trvá čtyři minuty.

Autor: Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever