Rubriky
Zprávy

Do Kamenice opět vypluli lososi, tentokrát větší

České Švýcarsko, 3. 5. 2016 Do říčky Kamenice u Dolského mlýna v národním parku České Švýcarsko opět vypluli lososi. Dne 24. 4. 2016 je přišli vypustit adoptivní rodiče z programu Návrat lososů a děti ze základní školy v Krásné Lípě. Do řeky vypustili 600 větších lososů přivezených z líhně v saském Neustadtu.

„Letos jsme vypouštěli lososy výrazně větší, než při běžném jarním vypouštění, lze tedy očekávat, že se na svůj tah do moře vydají již tuto sezónu,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „S návratem těchto lososů do Labe by – pokud překonají všechny nástrahy na dlouhé cestě do moře a zpět – neměl být větší problém, neboť líheň je napájena z pramenů jednoho z labských přítoků.“

Další vypouštění lososů do Kamenice proběhne v říjnu letošního roku, kdy do řeky vypluje deset tisíc takzvaných půlročků, tedy lososů o velikosti 8 až 10 centimetrů. Vypouštění opět proběhne za účasti adoptivních rodičů a dobrovolníků.

Reintrodukční projekt lososa obecného podporují v rámci adopčního programu Návrat lososů adoptivní rodiče, firemní sponzoři, ale i celé školní kolektivy, jako například studenti gymnázia v České Lípě. Veřejnost takto pomáhá lososům od roku 2009. Lidé rybičky adoptují prostřednictvím DMS zprávy nebo finančním darem na sbírkový účet. Podrobnosti na www.navratlososu.cz.

Jak adoptovat lososa: Lidé mohou lososa nejsnáze adoptovat zasláním krátké textové zprávy ve tvaru DMS(mezera)NAVRATLOSOSU na číslo 87 777. Cena dárcovské SMS je 30 Kč, projekt Návrat lososů obdrží 28,50 Kč. Adoptivní rodiče mohou lososy adoptovat také celoročně, zasláním SMS ve tvaru DMS(mezera)ROK(mezera)NAVRATLOSOSU na číslo 87 777. V takovém případě bude dárci po dobu jednoho roku každý měsíc odečtena částka 30 Kč, projekt Návrat lososů obdrží dvanáctkrát 28,50 Kč. Bližší informace o DMS sbírkách nawww.darcovskasms.cz.


Vypouštění lososů: Adoptivní rodiče a ekotým složený ze žáků krásnolipské základní školy vypouštějí pomocí akvaristických síťek lososy do Kamenice. Foto: Tomáš Salov

Zdroj: www.npcs.cz