Rubriky
Turisti Zprávy

Přestupky v národním parku: bivak v první zóně i rušení hnízdících ptáků

sokolV první zóně Národního parku České Švýcarsko při Gabrielině stezce si 15 turistů rozdělalo oheň a chtělo tam bivakovat. Každý z nich za to dostal na místě pokutu 2,5 tisíce korun. Tady turisté mohou chodit jen po vyznačených cestách.

Ještě ke všemu to bylo pod skalním převisem v místě, kam je kvůli hnízdění chráněných sokolů stěhovavých vstup dočasně zcela zakázán.
„Proto jsme požádali o asistenci policii. Okamžitě museli uhasit oheň a byli hned z místa vykázáni. Všichni byli z Německa,“ řekl k incidentu, který se stal minulý týden, mluvčí parku Tomáš Salov.

Shodou okolností k incidentu došlo prakticky ve stejném místě, kde před dvěma lety němečtí horolezci lezli na skály a vyrušili při hnízdění sokoly, kteří pak už mláďata nevyvedli.

Přestože strážci každému z turistů mohli dát na místě pokutu až 5 tisíc korun, byla poloviční. V Saském Švýcarsku může být taková pokuta 75 až 2 500 eur.

Jiná možnost než vysoká pokuta nebyla, říká mluvčí parku
„Neděláme to rádi, ale tohle nešlo řešit domluvou. Když někdo záměrně ignoruje první zónu parku i zákaz vstupu kvůli ochraně ohrožených druhů ptáků, to už je na pováženou,“ uvedl mluvčí parku.

Podle něj šlo o vědomé páchání přestupku. Zákaz vstupu byl na tabulích v češtině i němčině, a navíc byl vstup do oblasti ohraničený páskou. „Stejně tam šli, takže jiná možnost než vysoká pokuta nebyla,“ upozornil Salov.

Němečtí turisté chtěli bivakovat v oblasti mezi Pravčickou bránou a německou hranicí. Pokud by zákon dodržovali, neměli by se sem vůbec dostat, protože v německé části parku prošli také chráněnou a nepřístupnou první zónou.

„Proto jsme v této oblasti posílili kontrolu a Němce posíláme zpět,“ přiblížil nové opatření Salov.

Jestli vyrušení sokoli letos budou mít mláďata nebo ne, se nyní nedá říci. Hlavně u Pravčické brány je v poslední době ruší i velmi nízké průlety ultralightů. Loni jich strážci parku evidovali kolem dvaceti.

„Pro hnízdění vzácných ptáků je to problematické, protože ultralighty nedodržují minimální výšku 150 metrů. Nyní řešíme s úřadem pro civilní letectví let vírníku, jeho znaky jsme přečetli i ze země pouhým okem,“ dodal Salov.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/