Rubriky
Sport Zprávy

Tohle bylo vítězství vůle, bojovnosti a obrovského válečnického srdce!

knbl-bk-armex-decin---jip-pardubice-8672_27[1]BK Armex Děčín vs BK JIP Pardubice – 86:72 (28:21, 52:44, 68:55)
Děčínský celek nastoupil do utkání hned bez čtyř zraněných plejerů – tří pivotů (Jakuba Houšky, Roberta Landy a Jiřího Jelínka) a křídelníka Luboše Strii; kromě toho další nepříjemnost postihla Válečníky hned ve 4. minutě, kdy z kurtu odkulhal také kvůli zranění další perimetrový borec, Tomáš Pomikálek, jenž již do utkání nezasáhl.

Hostující kouč nemohl na severu Čech využít služeb rozehrávače Josefa Příhonského a power forwardů Ondřeje Kohouta a Tomáše Šoukala.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Bažant, Pomikálek, Carter
Pardubice – Autrey, Wall, Kotas, Pandula, Nečas

Průběh zápasu:
Děčínští hráči vstoupili do utkání ve velkém stylu, na útočné polovině byli téměř neomylní a dokázali využít každé skuliny v pardubické „defe“. Z děčínské převahy na startu utkání plynulo brzké vedení 11:2, konkrétně v závěru 3. minuty po trojce Tomáše Vyorala, na což pardubický kouč okamžitě reagoval oddechovým časem. Náskok Děčína se v dalším průběhu úvodní periody vyhoupl až na 11 bodů, ale hosté osmibodovou šňůrou kontrovali a přitáhli se na rozdíl tří pointů. Závěr první desetiminutovky ovšem zvládli lépe domácí a po tomto herním období tak byli o sedm bodů vpřed za stavu 28:21. Perioda s pořadovým číslem dvě se nesla v podobném duchu jako ta první. Svěřenci Pavla Budínského si udržovali určitý bodový polštář, a když se Bekse podařilo manko trochu zmírnit, okamžitě kontrovali a od soupeře se odpoutali. V polovině 19. se děčínské vedení opět přehouplo přes dvoumístnou hodnotu, a to když rychlý únik domácích zakončil po vyhození na perimetr úspěšnou tříbodovou střelou na 52:40 Nathan Carter, čímž dostal fanoušky řádně do varu. Po timu hostů ovšem Východočeši čtyřmi body snížili své poločasové manko na 52:44.

Velmi stylově odšpuntoval druhou dvacetiminutovku – trojkou – Tomáš Vyoral, čímž jako by předeslal, jak se bude utkání ve druhém poločase odvíjet. Na kurtu za ohromné podpory svých fans kralovali Děčínští, kteří svého soka trápili především rychlou a pestrou hrou, při níž své spoluhráče zásoboval výbornými přihrávkami a asistencemi point guard Tomáš Vyoral. Z této převahy domácí ekipy rezonovali nakonec třináctibodové vedení, které si svěřenci Pavla Budínského také přenesli do poslední čtvrtiny řádné hrací doby, do níž se šlo za stavu 68:55.

V průběhu čtvrté desetiminutovky se vedení domácích vyhouplo až na sedmnáct punktů a hosté nenašli jakoukoli zbraň, jak na obranu Děčína vyzrát, k tomu se jim navíc nedařilo zachytit rychlé kontry Ondry Šišky a spol. Utkání plné paradoxů tak nakonec Válečníci i v hyperokleštěné sestavě dokázali utkání dovést do vítězného konce a za mohutných ovací svých fans tak oslavit výhru 86:72.

Body: Vyoral 20 (11 asistencí → double-double; 6 doskoků; trojky 8/4; efektivita 27), Šiška 17 (7 získaných faulů), Bažant 13 (14 doskoků → double-double; validita 28), Carter 12 (trojky 3/2), Kroutil 11 (6 doskoků), Ježek 9, Musel 4 – Autrey 17 (10 doskoků → double-double; 8 F+; 5 asistencí; efektivita 21), Švrdlík 14 (8 doskoků – 7 ofenzivních; 5 ztrát), Pandula 11, Wall 10, Škranc 6, Nečas 5 (15 doskoků – 9 útočných), Kotas 5, Půlpán 4; střelba 3 b.: 19/9 (47,4%) – 25/4; střelba 2 b.: 38/22 – 60/23; TH: 24/15 – 21/14; doskoky: 38:48 (útočné 8:28); chyby: 21:17; ztráty: 17:15; asistence: 19:15; týmová efektivita: 99:67; počet diváků: 820; nejlepší hráč utkání: Tomáš Vyoral (Děčín).

Technická chyba: 23. minuta Pavel Budínský (kouč BK ARMEX Děčín), 23. lavička Děčína.

Nesportovní faul: 15. minuta Radek Nečas (BK JIP Pardubice), 18. Tomáš Vyoral (Děčín), 37. Kamil Švrdlík (Pardubice).

Názory trenérů po utkání:
Tomáš Bartošek (asistent kouče BK JIP Pardubice):
„Musím blahopřát domácímu týmu ke zcela zaslouženému vítězství, my jsme ani vteřinu nevedli. Vstoupili jsme do utkání hrozně vlažně, i když jsme si to říkali a připravovali se na to. Domácí toho plně využili, hráli v obrovském nadšení a laufu. A s tou energií a radostí, která z nich čišila, šla i obrovská úspěšnost ve střelbě za dva i za tři body. Tím srdcem a bojovností prostě dneska dokázali, že chtějí vyhrát daleko víc než my, i když byli v sestavě, v jaké byli, jelikož mají marodku. Ale tým to semklo, bojoval a zvítězil. Ve druhém poločase na nás dolehla i křeč v útoku, kdy jsme nedávali střely, přecházeli střelecké pozice. To už byl důsledek toho prvního poločasu, kdy jsme ho absolutně nezvládli v obraně, nechali jsme si dát mraky jednoduchých košů, domácí to nakoplo a hráli v obrovském laufu.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Děkuju za gratulaci. Napadá mě spousta myšlenek, ale nevím, jak je formulovat, protože basketbal v našem případě opět ukázal svoji krásu i krutost během několika dní. Musím říct, že dneska jsem byl na kluky skutečně hrdý, jakým výkonem se prezentovali v posledním domácím utkání (v základní části) před vlastními fanoušky, i přesto, že už máme jasno a že jsme postrádali víceméně klíčové hráče, marodka se nám navíc ještě rozšířila před zápasem o Luboše (Striu) a na začátku utkání ještě o Pomiho (Tomáše Pomikálka). Za tu dobu, co tady trénuju, tak jsem takhle mladý tým proti takhle dobrému týmu nikdy nevedl. Dneska jsme si však vedli vynikajícím způsobem. Podíl na tom měla samozřejmě i křeč a trochu i to, že Pardubice prostě neproměňovaly z některých jasných pozic, logicky nás také přeskákaly pod košem.

Ale každopádně basket se hraje právě na koše a my jsme si dneska, i v téhle mladé sestavě a někdy bez pivotů, zkrátka dokázali vyhovět a semklo nás to. Natěšený jsem byl i z atmosféry z hlediště, že jsem po dlouhé době cítil opravdovou podporu od našich fanoušků, a pak i tu upřímnou radost, protože tahle výhra znamená trochu povzbuzení pro všechny mladé hráče. V základní části jsme s Pardubicemi neprohráli ani jednou – bilance 4:0 s Pardubicemi je myslím výsledek dobré práce a doufám, že se dáme nějak zdravotně do kupy před play-off. Tohle asi těžko můžeme opakovat každý zápas. Zvládli jsme to, je krásný pocit vyhrát, protože jsme se chtěli rehabilitovat sami před sebou za nepovedený zápas v Ústí nad Labem, což se povedlo.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta