Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk

V dohrávce 14. kola tuzemské nejvyšší basketbalové soutěže přivítají Válečníci na domácím hřišti soupeře z kategorie nejtěžších, obhájce titulu z Nymburka! Utkání prvního týmu tabulky s druhým je na programu v pátek 4. března 2016 od 18 hodin.

nymburkStředočeši ani v letošní sezoně nestartovali v Českém poháru a mají opět omezený i počet zápasů v základní části Kooperativa NBL. V loňském ročníku jich hráli polovinu, v tom letošním již pouze čtvrtinu, což znamená, že s každým týmem se střetnou jen jednou, a to pokaždé na jeho hřišti.

Z osmi dosud odehraných mačů zvítězili svěřenci kouče Ginzburga sedmkrát a jednou odešli ze hřiště jako poražení, konkrétně na začátku listopadu v kole devátém podlehli v Pardubicích rozdílem pěti bodů 78:83 (top skóreři NBK: Vaughn 18, Sant-Roos 16, Benda a Dixon po 11). V tabulce jsou tedy Nymburští na první příčce (bilance 7×1).

Kromě KNBL se letos Welsch a spol. představili, respektive stále ještě hrají ve VTB lize a ve FIBA Europe Cupu. Ve VTB lize aktuálně Středočeši okupují sedmé místo, které jim zaručuje postup do play-off (bilance 12 výher a 9 porážek). Ve FIBA Europe Cupu se Nymburku do play-off postoupit nepodařilo, když konečnou pro ně znamenala skupina P, v níž obsadili nepostupové třetí místo.

S nymburským celkem se svěřenci Pavla Budínského střetli naposledy v loňském finále Kooperativa NBL. Nymburští sice sérii ovládli 3:0 na zápasy a stali se mistry (mimochodem, Válečníci v roce oslav 70. výročí založení klubu pronikli poprvé do finále NBL!), ale mnoha fanouškům utkvěl v paměti krásný zážitek ze zápasu číslo 2 v Děčíně, kdy si na zimní stadion našlo cestu 4 850 diváků, čímž byl vytvořen nový rekord české nejvyšší soutěže!

Derniéry před pátečním mačem se oběma sokům vydařily rozdílně. Zatímco Polabané zdolali v domácím klání VTB ligy Cmoki Minsk 75:61 (Dixon 15, Benda 14, Randle 11), tak Válečníci i podruhé bez zraněného rozehrávače Tomáše Vyorala padli. Po domácí porážce s Kolínem prohráli tuto středu smolně trojkou ze samého závěru utkání v Brně 71:72 (nejlepší střelci DC: Stria 21, Houška 14, Jelínek 12). V tabulce i přes tyto nezdary zůstávají Děčínští na druhém místě (aktuálně mají bilanci 25 výher ku sedmi porážkám).

Změny v nymburském kádru před a během letošní sezony:
Příchody:
Chasson Randle, Michael Dixon (oba rozehrávači/křídla), Maxime de Zeeuw, Julian Vaughn, Marko Jagodič-Kuridža, Martin Peterka (všichni pivoti), Howard Sant-Roos (křídlo).

Odchody: Tomáš Pomikálek (křídlo; Děčín), Hördur Axel Vilhjalmsson (rozehrávač/křídlo), Derek Raivio, Darius Washington (oba rozehrávači), Chester Simmons, Luboš Bartoň (oba křídla), Christian Burns, Garrett Stutz (oba pivoti).

Nejlepší střelci Nymburka v letošní sezoně KNBL:
Michael Dixon – 14,3 bodu a 4 asistence na utkání
Chasson Randle – 13,8 bodu na zápas
Howard Sant-Roos – 10,7 bodu, 5 doskoků a 4 asistence na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta