Rubriky
Sport Zprávy

Opava pod vedením náčelníka Šiřiny ukončila vítěznou šňůru Děčína na čísle 14…

bk-opava_foto_Ludek_Cerny_PrincipBK Děčín vs BK Opava – 79:86 (18:19, 36:39, 53:55, 69:69)
Děčínskému týmu chyběl v utkání kvůli drobným zdravotním potížím křídelník Pavel Bosák. Ve 22. minutě odkulhal ze hřiště s bolestivou grimasou kapitán Válečníků Jakub Houška, ale do utkání se po ošetření vrátil. Hostům scházel zraněný rozehrávač Radim Klečka a pouze na lavičce Slezanů zůstal v zápase centr Radim Kramný.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Landa, Houška
Opava – Šiřina, Dragoun, Vlček, Zbránek, Cvek

Průběh zápasu:
Opavští vstoupili do televizního utkání 17. kola KNBL mnohem lépe než Válečníci, kteří se na startu mače trápili na útočné polovině. Toho hosté využili a podařilo se jim získat až osmibodový náskok, když v závěru 5. minuty zůstal na perimetru osamocený Kryštof Vlček, svůj projektil trefil přesně a za stavu 5:13 donutil děčínskou lavičku k timu. Po něm se borcům v bílých dresech začalo více dařit na obou polovinách hřiště, což vedlo až ke snížení na jediný bod v závěru této periody – 18:19. Podobný průběh měla i druhá desetiminutovka. Svěřenci Pavla Budínského na jejím začátku opět nabrali manko, které postupně dotahovali – a na konci 19. se jim to opravdu povedlo, když po trojce Jakuba Houšky byl stav vyrovnaný 36:36. Do kabin však nakonec šli přeci jen spokojeněji Opavští, když poločasový stav 36:39 určila šťastná Dragounova tříbodová trefa o desku.

Ani po změně stran nedošlo ke změně obrazu hry, jelikož třetí kvartál probíhal stejně jako ty dva předchozí. V závěru 23. odpoutal Vlček úspěšným nájezdem hosty na 37:45, ale do dvouciferného vedení děčínský výběr soupeři jít nedovolil, naopak začal opět z manka ukrajovat – a nápor Válečníků vyvrcholil v samém závěru tohoto herního období, kdy skrz celou opavskou „defe“ proběhl Ondra Šiška, zpětnou přihrávkou našel volného J-Houšku, jehož trojka s klaksonem uzavřel stav periody číslo tři na 53:55. Boj o každý centrimetr kurtu v ČEZ Sportcentru vrcholil v závěrečné čtvrtině řádné hrací doby. Ještě dvě a půl minuty před koncem byli Slezané v plusu šesti punktů, jenže tohle manko se domácím podařilo smazat, když na 69:69 srovnával 14 vteřin před koncem trefou zpod koše Tomáš Pomikálek.

Tento stav vydržel až do konce utkání, které tak dospělo do prodloužení. Do něj vstoupili lépe svěřenci Petra Czudka a postupně svůj náskok navyšovali – a když v polovině 4. minuty nastavení proměnil Dragoun svůj nájezd, bylo za stavu 72:79 o vítězi téměř rozhodnuto. Opavští nakonec vedení udrželi a z Děčína si tak odvezli výhru v poměru 86:79. Zajímavostí zápasu je nejen konec děčínské ligové neporazitelnosti (po čtrnácti zápasech), ale také to, že Jakub Houška a spol. ani jednou v zápase nebyli ve vedení.

Body: Houška 18 (14 doskoků → double-double – 4 útočné; 5 F+; trojky 4/2, dvojky 4/3, TH 6/6; efektivita 30!), Šiška 15 (5 asistencí, ale i 6 ztrát; trojky 7/3), Stria 14, Kroutil 10 (z pole 5/4, trojky 3/2), Pomikálek 8 (7 doskoků), Vyoral 7 (7 získaných faulů, 4 zisky a 6 ztrát; TH 7/7), Jelínek 5 (10 doskoků – 4 ofenzivní), Landa 2 – Šiřina 25 (8 asistencí a 6 F+; TH 9/8; validita 30), Cvek 14 (8 doskoků a 4 získané míče), Dragoun 11, Kvapil 9 (trojky 4/2), Vlček 9 (5 získaných faulů), Gniadek 8 (6 doskoků – 6 útočných), Blažek 6, Jurečka 4; střelba 3 b.: 31/8 – 26/9; střelba 2 b.: 36/18 – 49/21; TH: 24/19 – 26/17; doskoky: 54:35! (útočné 17:11); chyby: 25:25; ztráty: 27:10 (!); asistence: 19:17; týmová efektivita: 85:97; počet diváků: 750; nejlepší hráč utkání: Jakub Šiřina (Opava).

Nesportovní faul: 26. Robert Landa (Děčín).
Technická chyba: 22. Filip Zbránek (Opava).

Názory trenérů po utkání:
Petr Czudek (kouč BK Opava): „Pro nás je to velmi důležité a velké vítězství, protože loni jsme Děčín neporazili ani jednou, letos nás porazil i doma a měli jsme s ním sérii 0:5. Venku jsme nehráli dobře, nehráli jsme bojovně. Pro nás cesta a utkání v osm hodin večer v televizi, k tomu se ještě někdo zranil, tedy to nejhorší, co může být, ale fakt je, že se tým semkne. Dnes jsme se vyrovnali hlavně v bojovnosti soupeře, taky jsme hráli tvrdě na hranici faulu, a myslím si, že to je recept, jak se dá s Děčínem hrát. Přeskákali nás sice hodně, ale zase 27 ztrát, některé byly nevynucené, ale spousta byla, jelikož jsme dobře zatahovali a dobře bránili. Šlo to do prodloužení, kde bylo důležité, jak do něj vstoupíme, protože jsme byli trochu smutní, že jsme vedli a soupeř dokázal vyrovnat. Ale jak jsme hned odskočili, tak u nás byla vidět větší vůle, že ten den D je dneska pro nás. Jsem hrozně rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce, protože konečně jsme ukázali, že umíme hrát i venku. Věřím, že si z toho něco vezmeme i do dalších venkovních zápasů.“

Pavel Budínský (trenér BK ARMEX Děčín): „Gratuluju Petrovi a Opavě k zasloužené výhře. Opava byla mnohem basketbalovější a musím říct, že se tedy stal malý zázrak v podobě toho, že jsme prohráli až v prodloužení, protože mít 27 ztrát oproti deseti a hrát prodloužení, to je anomálie, se kterou jsem se málokdy setkal. Je mi trochu smutno z toho, když si zpětně uvědomím, jakých ztrát jsme se dopouštěli, měl jsem chvílemi pocit, že trénuji minižáky Děčína, a ne první tým tabulky. Na druhou stranu je to výborný lék na nepokoru a dlouhé nosy některých mých hráčů, kteří už se prostě vidí někde, kam nepatří. Opava nám to jasně ukázala – a za to zaslouží kredit. Ano, já děkuju hráčům, že bojovali, že to nevzdávali a že jsme samozřejmě chtěli vyhrát, doma určitě. Nedá se nikomu vytknout, že by se nesnažil, ale basketbalovost, to byl dnes opravdu rozdíl dvou tříd. Nebyli jsme schopní číst hru, vidět volné spoluhráče. A ten tlak, který na nás vznikl, že jsme proplouvali, se na některých projevil v plné síle. Každý zápas je těžší a těžší a nikdo nám nic zadarmo nedá.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princip