Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Rekordní návštěvnost děčínského zámku

zamek_alesoLetošní srpen se z hlediska návštěvnosti stal historicky nejúspěšnějším měsícem od zpřístupnění zámeckého areálu.

Nejvýznamnější místní památka zažívá letos mimořádně úspěšnou sezonu. Druhý prázdninový měsíc byl v tomto ohledu dokonce přímo rekordní. Na zámek a do Růžové zahrady si našlo cestu celkem 11 913 platících návštěvníků. Zároveň také padl letitý vrchol v počtu návštěvníků na jeden den. 18. srpna si vstupenku na některý z okruhů zakoupilo celkem 722 návštěvníků. Tato čísla jsou o to cennější, že jich bylo dosaženo za podmínek, které vlastně turistickému ruchu příliš nesvědčily. „Obecně platí, že památkám spíše nahrává deštivé počasí, všichni však máme ještě v živé paměti, že letošní léto bylo mimořádně horké,“ připomíná ředitelka zámku Iveta Krupičková. Ani samotný zámek se nemohl návštěvníkům ukázat v plné kráse, neboť téměř po celou dobu prázdnin probíhala rekonstrukce hlavního nádvoří. Některé návštěvníky mohly hromady stavebního materiálu a hlučné stroje odradit. Proto lze dosažená čísla jednoznačně považovat za velký úspěch. A čím si správa zámku tato čísla vysvětluje? „Jedním z důvodů určitě bude široká nabídka prohlídek. Zámek nabízí dvě klasické prohlídkové trasy v jižním a západním křídle, další dvě prohlídky pro děti i celé rodiny a navíc prohlídku pro milovníky architektury. Na své si tak u nás přijde opravdu každý,“ říká Iveta Krupičková. Zámek také v letošním a loňském roce ještě zintenzivnil svou propagaci v oblasti Českého Švýcarska.

Je důležité připomenout, že další stovky lidí denně na zámek přicházejí, aniž by si zakoupili vstupenky a proto je není možné přesně evidovat. Podle orientačního výzkumu, který správa zámku provedla, jen jižní zahrady navštíví každý den zhruba 200 lidí, kteří neabsolvovali žádnou z placených prohlídek. S dokončením rekonstrukce hlavního nádvoří a prostranství okolo někdejší zámecké sýpky by tato čísla mohla ještě stoupat.

Jednou z akcí, na které Zámek Děčín zve své příznivce v měsíci září je další koncert z cyklu Zámecké podvečery s hudbou. Tentokrát znovu zavítáme do kostela Povýšení sv. Kříže. Tamní královský nástroj ožije pod rukama jednoho z největších současných českých varhanních mistrů, Aleše Bárty. Na programu bude výběr z nejlepších varhanních skladeb v průřezu několika staletí, od J. S. Bacha po L. Janáčka. Koncert Aleše Bárty se uskuteční 30. 9. od 19 hodin.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz