Rubriky
Zprávy

Plši zahradní z Českého Švýcarska nezmizeli

Plch_Vaclav_SojkaČeské Švýcarsko, 17. 7. 2015 V národním parku České Švýcarsko se po 15 letech podařilo opět pozorovat plcha zahradního. Tento kriticky ohrožený druh, který se v celé České republice vyskytuje pouze na několika lokalitách, byl v rámci monitoringu zaměřeného na plchy pozorován koncem července v oblasti Mezní Louky. V Českém Švýcarsku byl plch zahradní v minulosti zaznamenán například v oblasti Pravčické brány či Rudolfova kamene, z těchto lokalit však posléze vymizel.

„Plši zahradní jsou skrytě žijící tvorové aktivní hlavně v noci, jejich monitoring je proto nesnadný,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: „O to více nás těší zjištění, že tito vzácní obyvatelé našeho území nevymizeli, ale zjevně se jen přemístili na jiná místa, do prostředí jiného typu.“

Plch zahradní patří spolu se svými hojněji se vyskytujícími příbuznými, například plchem velkým či plšíkem lískovým, k erbovním druhům národního parku České Švýcarsko. V uplynulých letech však chyběla hlášení o jeho pozorování jak na české, tak i na saské straně Labských pískovců.

Šance, že plcha zahradního spatří turisté přímo v přírodě, jsou mizivé. Od roku 2013 však mohou návštěvníci Českosaského Švýcarska do života plchů zahradních zapůjčených ze zoologické zahrady v Žitavě nahlédnout v expozici Centra národního parku v Bad Schandau, a to i díky kamerám nainstalovaným ve skrytých částech jejich výběhu.

Zdroj: www.npcs.cz